Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya En az 35 kişinin yaşamını yitirdiği İran'da son durum nedir? - İran'dan Son Dakika Haberleri 24 Eylül 2022
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Tahran'da 22 Eylül Perşembe gecesi geç saatlerde biten gösteriler Cuma akşamı yeniden başladı.

        Ülkedeki olaylarda en son resmi rakamlarla 9 kişinin hayatını kaybettiği duyurulmuştu.

        Yetkililer kesin ölü sayısını açıklamazken, devlet televizyonu olaylar sırasında şu ana kadar 35 kişinin hayatını kaybettiğini ancak kesin can kaybı sayısının yetkililer tarafından açıklanacağını duyurdu.

        İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi açıklamada bulunarak kamu düzeninin ve güvenliğinin bozulması arasındaki ayrımın iyi yapılması gerektiğini ifade etti ve "Ülkenin güvenlik ve huzuruna karşı hareket edenlerle kararlı bir şekilde mücadele edilmeli" dedi.

        FARKLI BİRÇOK BÖLGEDE PROTESTO SÜRÜYOR

        Başkentin Mutaharri, Settarhan ve Sadıkiye bölgelerinde birçok kişinin katıldığı gösteriler düzenlendi. Araç sahipleri de korna çalarak protestoculara destek verdi.

         İran'daki Z kuşağı baskı istemiyor
        İran'daki Z kuşağı baskı istemiyor Haberi Görüntüle

        Güvenlik güçleri gündüz saatleri itibariyle şehrin belirli noktalarında güvenlik önermeleri aldı. Daha önce Veliasr Meydanı ve Keşaverz Bulvarı çevresinde alınan önlemler bugün genişletilerek Cihat Meydanı'na kadar ulaştı.

        Motorlu devriyelerin ve çevik kuvvet polisinin yanı sıra sivil giyimli kişilerin de alınan tedbirlerde görev aldığı görüldü.

        REKLAM

        Gösterilerde polis ile protestocular arasında yer yer çatışmalar yaşandı. Göstericiler çöp konteynerlerini yakıp barikat kurarken güvenlik güçleri de göz yaşartıcı gaz ve coplarla müdahalede bulundu.

        GÖZALTINA ALINAN ÖĞRENCİ SAYISI 30'A ULAŞTI

        Sosyal medya paylaşımlarına göre, ülkenin pek çok kentinde 2 gündür onlarca üniversite öğrenci temsilcisi ve öğrencinin evlerinden gözaltına alındığı belirtildi.

         Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesinin ardından o film akla geldi!
        Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesinin ardından o film akla geldi! Haberi Görüntüle

        İran Öğrenci Konseylerinin Telegram kanalına göre, Tahran Üniversitesi'ndeki gözaltına alınan öğrenci sayısı 30'a ulaştı.

        Öte yandan bugün de akşam saatleri itibariyle internete kısıtlama getirilerek sosyal mecralara erişim tamamen engellendi.

        MUSK HAREKETE GEÇTİ

        Öte yandan internete ve sosyal medyaya erişimin kesilmesi üzerine ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da İran hükümetinin sansürüne karşı harekete geçildiğini açıkladı.

        Tesla ve SpaceX kurucusu milyarder Elon Musk ise, uydu internet hizmeti Starlink’in İran’da aktif hale getirileceğini duyurdu.

        STARLINK NEDİR?

        Starlink, Musk'ın kurduğu Amerikan uydu şirketi SpaceX tarafından, uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu takımyıldızıdır. Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşuyor.

        Starlink; dünya çapında yüksek hızlı, gecikmesi düşük geniş bant internet sağlıyor. Starlink ile kullanıcılar, her kapsama alanı içinde uydu internet ile aktif olarak internetlerini kullanabilirler.

        Musk daha önce de Ukrayna Savaşı sırasında internete erişemeyen Ukraynalılar için Starlink uydularını gönderdiğini açıklamıştı. Böylelikle Ukraynalıların interenete erişimi sağlanmıştı. İran'da internetin kesilmesi ile bilgiye erişemeyen İranlıların, Starlink sayesinde internete erişiminin sağlanması amaçlanıyor.

        MAHSA AMİNİ'NİN HAYATINI KAYBETMESİ

        Tahran'da 13 Eylül'de 'ahlak polisi' olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

        Mahsa Amini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında Tahran ve ülkenin batısındaki kentlerde protesto gösterileri başlamıştı.

        * Haberin görselleri Associated Press'ten servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: İrem Kuşoğlu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ