Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Biyografi Kasım Süleymani kimdir, kaç yaşındadır? Kasım Süleymani'nin kısaca hayatı...

        Kasım Süleymani kimdir? sorusu son günlerde dünya gündeminin ilk sırasında yer alıyor. ABD, Irak'ın başkenti Bağdat'ta havaalanına düzenlenen füze saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürdü. İşte Kasım Süleymani'nin kısaca hayatı...

        KASIM SÜLEYMANİ KİMDİR?

        Kasım Süleymani(Farsça:قاسم سلیمانی,Farsça telaffuz:[ɢɒːseme solejmɒːniː]; 11 Mart 1957, Kirman - 3 Ocak 2020, Bağdat),İranlıasker.

        Yoksul ve köylü bir ailede doğan Süleymani, 1979 yılındaİran İslam Devrimi'nden sonra kurulan İran Devrim Muhafızları Ordusu'na katıldı.İran-Irak Savaşı'nda görev aldıktan sonra Kirman Eyaleti Devrim Muhafızları komutanı oldu. 1998 yılından 2020 yılındaki ölümüne kadar ise, yurt dışı operasyonlar ile ilgilenenİran Devrim Muhafızları OrdusuKudüs Gücükomutanı olarak görev yaptı. Askeri kariyerinde Lübnan'dakiHizbullah'ın askeri kanadının liderlerinden biri olan Süleymani,Suriye İç Savaşı'nda Suriye Hükûmeti veBeşşar Esad'ı destekleyen çatışmalarda ve 2015'te Rusya-İran-Suriye-Irak koalisyonunun kurulmasında rol oynadı.

        REKLAM

        3 Ocak 2020 tarihinde,Amerika Birleşik Devletleri'ninİHA'lar ileBağdat Uluslararası Havalimanı'na düzenlenmiş olduğu saldırısonucunda öldü. ABD yetkilileri, Süleymani'nin 29 Aralık 2019'daABD Bağdat elçiliğini hedef almış ve İran destekli militanların gerçekleştirdiği saldırınınarkasındaki onay veren kişi olmasını İHA saldırısının nedeni olarak açıkladı

        GENÇLİĞİ

        Yoksul köylü bir ailenin çocuğu olarak Rabor'da doğdu. Gençliğinde, Kirman'a taşındı ve babasının borçlarını ödemeye yardımcı olmak için inşaat işçisi olarak çalıştı. 1975 yılında Kirman Su Örgütü için bir yüklenici olarak çalışmaya başladı. Çalışmadığı zamanlarda jimnastik ağırlık kaldırma gibi sporlarla uğraşırdı. Ayrıca Ayetullah Humeyni'nin himayesindeki Hüccet Kamyab adında yerel bir vaizin vaazlarına dinlemeye giderek zamanını geçirirdi.

        ASKERİ KARİYERİ

        1979 yılındaİran İslam Devrimi'nden sonra kurulan İran Devrim Muhafızları Ordusu'na katıldı. Çok fazla bir eğitimi olmamasına rağmen hızla yükseldi. Muhafızlığının ilk zamanlarında, Kuzeybatı İran'da ve Batı Azerbaycan Eyaleti'nde bir Kürt ayrılıkçı ayaklanmasının bastırılmasında görev aldı.

        REKLAM

        İran-Irak Savaşı'nın başlaması üzerine Kirman'daki erkekleri bir askeri birlikte toplayarak eğitmeye başladı. Savaş sırasında cesareti ve atikliği sayesinde ön plana çıktı ve onun yaşındakiler sıradan asker olarak savaşırken 23 yaşındayken 41. Sarallah Tümen Komutanı olarak görevlendirildi. Tümeniyle birlikte Irak'ın işgal ettiği İran topraklarında başarılı harekâtlarda bulundu.Tarık el-Kuds Harekâtı'nda ağır olarak yaralandı. Fakat iyileşti ve askeri görevine devam etti. Daha sonra Irak'taki Ramazan Genel Merkezi tarafından yürütülen düzensiz savaş görevlerinin organize edilmesiyle meşgul oldu.Saddam Hüseyin'e karşı her iki Iraklı Kürt lider (Mesut BarzaniveCelal Talabani) ve Şii Bedir Örgütü ile ilişkiler kurdu.

        Savaştan sonra 1990'larda, Kirman Eyaleti Devrim Muhafızları komutanı oldu. Bölgenin nispeten Afganistan'a yakın olması ve uyuşturucu ticaretinin Afganistan-İran-Türkiye hattı üzerinden devamını engellemek için birçok kez başarılı operasyonlar düzenledi.

        1998 yılında Ahmed Vahidi'den sonra, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı olarak atandı.Washington Posttarafından İran dış siyasetine yön veren kişilerden biri olarak nitelendirildi.

        Tahran'daki 1999 öğrenci isyanı sırasında, CumhurbaşkanıMuhammed Hatemi'ye gönderilen mektubu imzalayan Devrim Muhafız subaylarından biriydi. Mektup, Hatemi'nin öğrenci isyanını bastıramaması halinde Devrim Muhafızları'nın müdahale edeceğini belirtmekteydi.

        KASIM SÜLEYMANİ'NİN ÖLÜMÜ

        Süleymani, 3 Ocak 2020'de, uçakla geldiğiIrak'ın başkentiBağdat'ta Amerika Birleşik Devletleri BaşkanıDonald Trump'ın talimatıyla uğradığıbombalı saldırıdaöldürüldü.ABD Savunma Bakanlığı, Süleymani'nin daha önce gerçekleşmiş, Bağdat'daki ABD elçiliğinin İran destekliKataib Hizbullahmilitanları veHaşdi Şabidestekçileri tarafından saldırılmasına onay veren yetkili olduğunu belirten ve gelecekte Amerikan diplomat ve askeri personele karşı gerçekleşecek saldırıların önlenmesi için bu saldırının gerçekleştirildiğini açıklayan bir bildiri yayınladı.

        Haberi Hazırlayan: Fatih Berktaş
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ