Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Şipşak Şarkıcı Asya, öykü naz şenses, asya

        Öykü Naz ŞENSES/HT MAGAZİN

        Unutulmaz aşk şarkılarıyla 90’lı yıllara damgasını vuran Asya, uzun bir aradan sonra çıkardığı yeni albümü ‘Aşk İz Bırakır’ın heyecanını yaşıyor. Güzel şarkıcı, gözlerden uzak olduğu dönemde yaptıklarını, “Müziği takip ettim, bol bol kitap okudum, briç oynadım, yağlı boya, pastel ve karakalem resimler yaptım. Arada bayi toplantıları ve yardım konserleri gibi organizasyonlarda bulundum” diyerek özetliyor. “Bir daha müziğe bu kadar ara vermeyeceğime söz veriyorum” diyen Asya, günümüz müziğinin hep tekno altyapılı ve tempolu olduğunu dile getiriyor ve ekliyor: “Eskiden melodiler sıcak, sözler gerçekti. Şimdiki eğlence şarkıları bitmeye mahkûm...”

        Uzun bir aradan sonra yeni albümünüz ‘Aşk İz Bırakır’la müzik piyasasına geri döndünüz. Nasıl hissediyorsunuz? Heyecanlıyım. Bu tempoyu özlemişim. Şarkı söylemek beni ruhsal olarak çok besliyor. Bu heyecanla her şeyi hızlandırdım. İlk klibin üzerinden çok zaman geçmeden ikinci klibi çektim. Şimdiki planım yaz için hareketli bir şarkıma klip çekmek.

        Albümden biraz bahseder misiniz? Albüm için daha önce bir hazırlık yapmıştım. Daha sonra içime sinmeyen şeylerden vazgeçip yeni şeyler üzerinde Erdem Kınay’la çalışmaya başladım. Sevdiğimiz, tanıdığımız bestecilerden şarkı beklerken, bana ait söz ve müzikleri değerlendirelim dedik. Albümde toplamda 8 şarkı var. 6 beste ve 5 şarkı sözü bana ait. Bu arada zaten beni uçuracak şarkılar gelmedi. Turan Sarı bay ve Özgen Akçetin’e ait bir şarkı aldım, bir de Leman Sam’ın daha önce okuduğu bir parçanın cover’ı var.

        Şarkılarınızı ne kadar süre içinde yazdınız? Zaman içinde oluştular. Oturup şarkı yazayım amacıyla yazılmış şarkılar değil. Bazen uyku arasında kaydettiğim şeyler. Zamana yayarsak 3 senelik bir çalışma diyebilirim.

        ‘Çok değişken bir ruh halim var’

        İlham aldığınız durumlar oluyor mu? Çok değişken bir ruh halim var. İzlediğim bir filmden bile etkilenebiliyor, ilham alabiliyorum. Klasik müzik de dinlerim, arabesk de. Müzik piyasasını takip ederim. Her şey insanı etkiliyor. Çevrende gelişen ayrılıklar, yeni başlamış aşklar, nişanlılar, evliler... Bunlar da insanı etkiliyor. İlham diye bir şey var. Bu bir gerçek.

        Şarkılarınızın çoğu aşk üzerine yazılmış şarkılar. Neden özellikle aşk? Aşk insanı besleyen bir şey. Her şeyin içinde aşk olması lazım. Yaptığınız işte, evlilik hayatınızda, çocuğunuzda... Dünya aşkla dönüyor. Aşk olmasa kupkuru bir hayat olurdu.

        Hayatınızda her zaman aşk var mıdır? Ben eşimle büyük bir aşkla evlendim. Sonrası da kızıma olan aşkım, işime olan aşkım, doğaya ve hayvana olan aşkım diye gelir. Her şeye aşkla bakarım.

        ‘Beğeniler değişti’

        Daha önceki şarkılarınızın bazıları hâlâ zevkle dinlenen, klasikleşmiş şarkılar. Bu albümünüzde de iz bırakacak şarkılarınız olur mu? Bence var. İkinci klip şarkımız ‘Kalbim Dayan’ da bence bu klasiklerin içine girecek ama tam kestiremiyorum. Çünkü beğeniler değişti artık.

        Siz zamanın ve beklentilerin değişimini dikkate aldınız mı şarkılarınızı yaparken? Tarzımda değişiklik yok ama altyapı anlamında dikkate aldım. Erdem Kınay, bugünün müziğini takip eden iyi bir müzisyen. Altyapı konusunda ona teslim oldum.

        Şimdiye kadar aldığınız tepkiler nasıl oldu? Özellikle ‘Kalbim Dayan’ için çok olumlu geri dönüşler var. Çok yeni olmasına rağmen çok hızlı gidiyor.

        Yeni müzisyenleri takip ediyor musunuz? Kimleri beğeniyorsunuz? Yeni sayılmaz ama Şebnem Ferah, Gripin ve Pinhani’yi seviyorum. Eskileri bir başka severim ama. İlhan İrem’i çok severim, bıkmadan dinlerim.

        ‘Saçlarımı çoğu kişi beğenmedi’

        Zamana meydan okuyanlardansınız. Güzellik sırlarınız var mı? Bir sırrım yok. Meydan okumak değil de belki de bu bir kadın olmak meselesi. Teniniz, bakışlarınız, oturuşunuz, kalkışınız yaşla ve tecrübeyle birlikte yavaş yavaş oturuyor. Güzel gözle bakabiliyor olmak da önemli. Saçlarımı ilk defa değiştirdim, çoğu kişi beğenmedi. Her gün kuaföre gidip koyulaştırmak istiyorum.

        Fiziğinizi korumaya özen gösterir misiniz? Pilates ve sahilde yürüyüş yapıyorum. Bir gün çok yediysem ertesi gün az yemeye dikkat ediyorum.

        Gelecekle ilgili planlarınız neler? Kendi şarkılarımı ağırlıklı olarak kendim yapmaya devam edeceğim. Eski şarkılarımdan değerlendiremediklerimi daha akustik bir şekilde yeniden bir albüm şeklinde çıkarmak istiyorum.

        ‘Unutulmaktan hiç korkmadım’

        Hiç unutulma, kaybolma korkunuz oldu mu? İstersem müzik yaparım çıkarım ortaya, istemezsem geri çekilirim. Bu, benim tercihim. Öyle bir korku hiçbir zaman yaşamadım.

        Boşluk sürecinde sizden albüm isteyenler oldu mu? “Albüm nerede?” diye sordular. “Alacaksanız yapacağım” dedim.

        İlk albümü çıkardığınızdan bu yana müzik piyasasında neler değişti sizce? Sanatçı değil, şarkıcı sayısı arttı. Gençlerin para kazanmak amaçlı müzik yaptığını düşünmüyorum. Üretmek istiyorlar. Onlar müzik piyasası için yeni birer soluk. 1990’larda yapılan müzikler başkaydı. Şimdiki şarkılarda o duygular yok gibi. O dönemde çok az sayıda şarkı vardı. Dinlene dinlene kalplere mi kazındı ya da gerçekliğinden mi bilemiyorum ama eski şarkıların tadı başkaydı.

        Şimdi bir şarkı veya şarkıcı bir anda patlıyor ve bir anda unutuluyor... Evet. Parçayı öğrenemiyorsunuz bile. Altyapı çok tekno. Ben her zaman akustikten, canlı şarkı söylemekten yanayımdır. Şimdi yapılan single’lar hep tempolu, eğlence müziği. Onlar tabii ki bitmeye mahkûm.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ