Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Nobel Ekonomi Ödülü sahibini buldu! - İş-Yaşam Haberleri

        Nobel Ekonomi Ödülü, ekonominin psikolojisi üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından Şikago Üniversitesi'nden ABD'li Richard Thaler'e verildi.

        REKLAM

        Kurul tarafından yapılan açıklamada "Richard Thaler'in katkıları ekonomi ve bireysel kararların psikolojik analizleri arasında köprü oluşturmuştur." denilerek Amerikalı iktisatçının deneysel bulgu ve teorik çıkarımlarının, ekonomik araştırma ve prensiplerin pek çok alanında büyük etkisi olan ekonomi psikolojisine yeni ve süratli genişleyen alanlar yaratılmasına yardımcı olacağı vurgulandı.

        Nobel ekonomi Ödülü'nü kazanan Thaler, toplamda 9 milyon İsveç kronu yani 1.1 milyon dolar da para ödülü almaya hak kazandı.

        Alfred Nobel'in anısına verilen ödül 1968 yılından bu yana resmi olarak Sveriges Riksbank Ödülü olarak dağıtılıyor ve 1895 yılındaki orijinal grubun içerisinde yer almıyor.

        2016 yılındaki ödülü sözleşme teorisindeki dalındaki çalışmalarıyla FinlandiyalıBengt Holmström ve ABD'li Oliver Hart kazanmıştı.

        BENCIL MIYIZ? YOKSA INSANI MI?

        Thaler’ın yatırımcı davranışlarını irdelemek adına kurduğu “Undiscovered Managers Behaviorial Value Fund” adlı bir fonu da bulunuyor ve bu fon yılbaşından bu yana yüzde 8.3 getiri sağladı.

        Davranışsal ekonominin yanı sıra karar verme mekanizmaları üzerine yaptığı çalışmalar ile tanınan 72 yaşındaki Thaler, çalışmalarında, ekonomide yaygın olarak kullanılan “herkesin rasyonel ve bencil olduğu” varsayımı yerine daha “insani” olabileceği varsayımına yer veriyor. İnsanları, onların daha sağlıklı, daha zengin ve daha özgür olmalarını sağlayarak, hayatlarını geliştirecek kararlara doğru dürtmek üzerine yeni bir bilim dalı olarak görülen seçim mimarisini nasıl uyguladığını irdeleyen Thaler, ‘Dürtme ekonomisi’ olarak adlandırdığı çalışmalarında, insanların farkında olmadan faydalı davranışlara doğru yönlendirildiği bir sistemin varlığına dikkat çekiyor.

        DÜRTME İSMİYLE TÜRKÇE'YE DE ÇEVRİLDİ

        AND Ulusal Ekonomi Bürosu’nun (NABE) Davranışsal Ekonomi Projesi’ni Robert Shiller birlikte yöneten Thaler, Center for Decision Research’ün de yöneticisi. R. Sunstein ile birlikte 2008’de yazdığı “Nudge” kitabı “Dürtme” ismiyle Türkçe’ye de çevrildi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ