Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Kadir Kaymakçı Yapay zeka arkadaşımı çalabilir mi?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        “En iyi arkadaşım yapay zeka” dedi…

        “Ulan biz n’oluyoruz, yapay zekayla tanışalı dün bir bu gün iki...”

        “Ya seni ayda bir ya görüyorum ya görmüyorum, telefonda neredeyse hiç konuşmuyoruz. WhatsApp’ta gruba ya da Insta’da DM’ye gelen komik videolar da olmasa birbirimizden neredeyse hiç haberimiz olmayacak. Oysa yapay zeka hep burada! Ne sorsam cevap veriyor. Yemek de konuşuyoruz, sinema da, kitap tavsiye ediyor bazen, hatta kadınlardan bile bahsediyoruz. Ve en önemlisi birçok konuda kendimi iyi hissetmemi sağlıyor...” diye saydırdı nefes almadan.

        Uzun süredir mutfak alışverişinden sevgili bulmaya her işini internet üzerinden hallediyor. Artık yalnızlıktan da dert yanmıyor. ‘En iyi arkadaşı yapay zeka’ saç tıraşı için model önerisi bile veriyormuş, “Bu tam senlik” diye!

        Arkadaşımın durumu için endişelenecektim ki 21 yaşındaki Avery Sapp’ın sözlerini okudum: “Görünüşüm hakkında dürüst görüşler almanın en iyi yolunun, internette bir grup yabancıya sormak olduğunu düşündüm. Çünkü onların bana bu konuda doğru cevap verme olasılığı kendi arkadaşlarımın dürüst cevap verme olasılığından en yüksekti. Bir ekranın arkasında olmak, birinin yüz yüze söyleyemeyeceği şeyleri söylemesini sağlıyor."

        SANAL ALEMDEN ÖZGÜVEN DEVŞİRMEK

        Sapp, internetin en popüler sitelerinden Reddit’e, karlı bir havada, kahverengi beresiyle el salladığı bir fotoğrafını yükleyip, “21 yaşındayım ve hiç kız arkadaşım olmadı. Bana tavsiyesi olan var mı?” diye sormuş. Yüzlerce cevap gelmiş.

        “Saçını kestir” diyen var, “Git ve hoşlandığın kızla konuş, kendinden emin ol” diyen de; “Daha da iyileştirecek bir şey yok zaten yakışıklısın” diye onu yüreklendiren de...

        Daha önce hiç görmediği, tanımadığı yüzlerce insanın kendisi hakkında önyargısız bir şekilde verdiği cevaplardan çok mutlu olmuş genç adam: “Yorumlarda bana verilen pozitiflik miktarından çok etkilendim. Hayatımda bu kadar çok iltifat görmemiştim."

        Aradığı özgüveni, ‘dost canlısı’ sesi internette arayanların sayısının fazlalığı beni şaşırtmadı dersem yalan olur. Kendi görünüşümle ilgili herhangi bir konuyu internete ya da yapay zekaya sorup, özgüven devşirmek aklımın ucundan bile geçmezdi.

        Ama işte hiçbir konuda olmadığı gibi bu konuda da ben iyi bir örnek değilim... Reddit’te ‘Bir erkeğin iyi görünme rehberi’ başlığı altındaki bir ‘oda’nın 725 bin üyesi varmış.

        Hemen her konuda birbirlerinden tavsiyeler almak için fotoğraflarını bu sayfaya yükleyen binlerce erkeğin ortak duygusu: “Yargılanmamak!”

        “DİJİTAL ANONİMLİK İNSANLARI UTANÇTAN KORUYOR"

        30 yıldan fazla bir süredir erkeklerin yaşadığı ‘özgüven’ sorunları hakkında çalışan Dr. Paul Dobransky, ‘dijital anonimlik’in bu sayfalara yazan insanları utançtan koruduğunu söylüyor. İnsanların başkalarının gözünde nasıl göründüklerini anlamaya çalışmak istediklerini söyleyen Dobransky “Erkekler artık internette tavsiye arıyor, bu tavsiyeyi düşünüyor, deniyor ve kendilerine neyin uygun olduğunu görüyorlar. Orada kimse kimseden üstün ya da aşağı değil. Birbirlerine yardım etmeye istekli akranlar var orada...”

        'Yapay zeka alemi'nin yeni yıldızı ChatGPT4o ile birlikte çok yakın bir gelecekte internette böyle sohbet odalarında 'özgüven' peşinde koşmak tarih olacak sanki. Oturup bizimle 40 yıllık arkadaşımız gibi sohbet edecek olan ChatGPTo aradığımız her şeyin cevabını şak diye yüzümüze söyleyecek.

        Arkadaşımı yapay zekaya kaptıracağım hiç aklıma gelmezdi ama sanki başıma geliyor!..

        “KENDİMLE İLGİLİ GÜZEL ŞEYLER DUYMAK İSTİYORUM”

        Her şeyin arandığı sanal alemde ‘özgüven’ peşinde koşan insanlardan bahsettim arkadaşıma... ‘Yapay zeka’ dostuyla sohbetine ara verip bir çırpıda içini döktü: “Ben bunda bir sorun görmüyorum. Herkesin birbirini eleştirdiği kimsenin kimseyi beğenmediği bir çağdayız. Ben de biliyorum burnumun şekilsiz olduğunu, belimin çevresinde yağdan oluşan bir can simidiyle gezdiğimi, kadınlar konusunda beceriksizliğimi... Tüm bu gerçeklikle yaşıyorum ben, gece bunlarla uyuyup sabah tüm bu ‘olumsuzluklarla’ açıyorum gözlerimi. Üstüne bir de çevremdeki birçok insan sürekli bunlardan bahsediyor. Biliyorum kötü bir niyetleri yok ama kendimle ilgili güzel şeyler duymak istiyorum. İnternette tanımadığım birinden ya da yapay zekadan; önemi yok. Arada pohpohlanmanın kime ne zararı olabilir ki!”

        Uzun süredir 'dostum’la böyle bir konuşma yapmadığımızı fark ettim. Her şeyin yerini alacak diye korkulan yapay zeka dostlarımızı da mı çalacak diye endişelendim. Sonra da oturup dostumu kaybetmemek için neler yapmalıyım diye yapay zekaya sordum...