Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Son dakika... ABD’li yatırım bankası JP Morgan’a bir soruşturma da SPK’dan geldi - Para Haberleri

        Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 'ndan sonra ABD'li yatırım bankası JP Morgan'a bir soruşturma da Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)'ndan geldi.

        SPK'dan yapılan yazılı açıklama ile JP Morgan'ın yayımladığı raporun, yanıltıcı içerikleri nedeniyle, hisse senetleri üzerinde spekülatif etki yarattığı şikayetleri üzerine inceleme başlattığını duyurdu.

        SPK açıklamasında, şunlar kaydedildi:

        "ŞİKAYETLER ÇERÇEVESİNDE İNCELEME BAŞLATILMIŞTIR"

        22.03.2019 tarihinde JPMorgan Chase & Co. tarafından yayımlanan raporun yanıltıcı içeriği nedeniyle başta bankacılık hisseleri olmak üzere Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören hisse senetleri üzerinde spekülatif etki yarattığına yönelik olarak Kurumumuza iletilen şikayetler çerçevesinde, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında inceleme başlatılmıştır.

        YAYINLADIĞI RAPORDATL VE DOLARLA İLGİLİ ÖNGÖRÜLERDE BULUNULMUŞTU

        JP Morgan Cuma günü müşterilerine gönderdiği raporda, dolar/TL beklentisini 5.90 olarak açıklamış, yatırımcılara alım yapılması veya varlıkların elde tutulması anlamına gelen uzun pozisyon almalarını önermişti. Aralarında Anezka Christovova'ının da bulunduğu analistlerin hazırladığı notta JP Morgan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam döviz rezervlerinin düşme hızının sürdürülemez olduğuna inandığı belirtilmiş ve 31 Mart yerel seçimleri nedeniyle TL'nin değerini düşeceğini öngörülmüştü.

        TÜRKİYE'NİN 2019 BÜYÜME TAHMİNİNİ DÜŞÜRMÜŞTÜ

        Dünyanın en büyük yatırım bankalarından ABD’li JP Morgan, 10 Mart tarihli raporunda Türkiye'nin 2019 büyüme tahminini yüzde 1.2’den 0.9’a düşürmüştü.

        BU JP MORGAN'IN GEÇİRDİĞİ İLK SORUŞTURMA DEĞİL

        ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan son olarak 2017 yılında da Endonezya'da soruşturmaya uğramış ve bankanın negatif araştırma raporu nedeniyle yatırım bankasıyla bağlarını koparmıştı.

        Maliye Bakanlığı'nın para politikası dairesi başkanı Suahasil Nazara, Endonezya hisselerinin yatırım notunu düşüren JP Morgan'ın kimi belirli bankacılık hizmetlerini yapmasını sağlayan iznini kaldırmış ve tahvil işlemlerinde öncelikli aracı olarak kullanmayacağını açıklamıştı.

        2015 yılında da JP Morgan bir raporunda Endonezya tahvillerinin yatırım notunu düşürmüş ve ülke ekonomisinin yavaşlayan iç tüketim, azalan döviz rezervleri ve dibe vuran emtia fiyatlarına dikkat çektikten sonra yaptırıma uğramıştı.

        Dönemin Endonezya Maliye Bakanı Bambang Brodjonegoro ve Merkez Bankası Başkanı Agus Martowardojo, JP Morgan'ı ülkede ekonomik panik yaratmakla suçlamıştı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ