Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam SON DAKİKA! Cumhurbaşkanı Erdoğan Kanal İstanbul temel atma töreninde - İş-Yaşam Haberleri

        Kanal İstanbul için ilk kazma vuruluyor.

        Saat 14:14'te Sazlıdere Köprüsü'nün yapılacağı alana helikopterle iniş yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşlarla sohbet ettikten sonra konuşma yapacağı tören alanına geçti.

        Erdoğan'a, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, kabine üyeleri ve pek çok siyasi de eşlik ediyor.

        Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, konuşmasında “Simülasyonlarımıza göre, Kanal İstanbul, seyir güvenliği açısından İstanbul Boğazından 13 kat daha güvenli olacak" dedi.

        Karaismailoğlu, “Köprümüz 45 kilometrelik Başakşehir-Bahçeşehir-Hadımköy yolunun bir parçası olmakla birlikte Kanal İstanbul’un Sazlıdere kesiminin de geçişini sağlayacaktır. Ülkemiz küresel ticaretten daha çok pay alacak. Kanal İstanbul, dünyayı Türkiye'ye bağlayacak. Boğaz'ın çevresindeki vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlayacak" ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü Temel Atma Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin kalkınma tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz" dedi. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

        - Kanal İstanbul projesini bundan 11 yıl önce milletimizle paylaşmıştık. Türkiye'nin bu süreçte yaşadığı iç ve dış badireler sebebiyle maalesef projenin ilerlemesi biraz gecikti. Bugün tüm hazırlıkları tamamlayıp proje kapsamındaki ilk köprünün temelini atmak üzere bir aradayız.

        - İstanbul Boğazı dünyanın en kalabalık gemi trafiklerinden birine sahiptir. Boğaz'dan 1930'lu yıllarda yılda ortalama 3 bin gemi geçiş yapıyordu. Günümüzde bu rakam 45 bine ulaştı. Sadece şehir içi ulaşım için 54 ayrı iskelede günde 500 bin kişilik insan trafiği de söz konusudur. Boğaz'dan geçen gemilerin uzunlukları 50 metreden 350 metreye kadar yükseldi. Her büyük geminin geçişi şehir için büyük risk anlamına geliyor.

        REKLAM

        - Gençlere, Z Kuşağı'na sesleniyorum. İktidarda olan biler neler gerçekleştirdik bilmeniz gerekiyor.

        - Büyük gemilerin geçişi için Boğaz'ın kapatılmak zorunda kalması ve gemiler arasında bırakılması gereken mesafe ciddi zaman kayıplarına yol açıyor. Projeksiyonlara göre 2050 yılında Boğaz'dan geçecek gemi sayısının 78 bine ulaşması bekleniyor oysa Boğaz'ın güvenli gemi geçiş kapasitesi 25 bindir.

        - Kanal İstanbul'a İstanbul'un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz.

        "KİME SORULMASI GEREKİYORSA ONLARA SORDUK"

        - Her ne kadar birileri kendi yetki alanlarında olmayan hususlarla ilgili "bize sorulmadı" diye sızlanıyorsa da projenin her aşaması hukuka ve bilim uygun şekilde yürütüldü ve tamamlandı. "Bize sorulmadı" diyenlere sesleniyorum: Kime sorulması gerekiyorsa onlara sorulmuş ve yola böyle çıkılmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dediğimiz zaman duracaksın. ÇED raporlarını rahatlıkla bakanlık verebilir, bunu da öğreneceksiniz.

        REKLAM

        - Yahu sizin zaten bu ülkede bugüne kadar dikili bir ağacınız yok. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü yaptık, orda da öyle çıldırdınız. Marmaray'ı yaptık, yine aynı şekilde önümüzü kesmeye çalıştınız. Çılgınlar gibi... Ama yaptık. Avrasya Tüneli'ni, Osmangazi'yi yaptık, İstanbul - İzmir yolunu yaptık onun da önünü kesmek istediniz. Dinlemedik, dedik ki "Kervan yürür" ve kervan yürüdü.

        - Bizden önceki büyüklerimiz, 1.Köprü'yü yaptı, karşı çıktınız, FSM yapıldı karşı çıktınız. Sizi dinleseler bunlar olmayacaktı. Zaten bu hususlarda en küçük bir eksiklik, usulsüzlük olsaydı şimdiye kadar çoktan ortaya çıkardı. Bilimsel çalışmalara göre en makul, verimli hat olarak burası seçildi. 11 ayrı üniversiteden toplam 234 uzman görev aldı.

        - Kanal hattı boyunca 304 ayrı yerde 17 bin metrenin üzerinde sondaj 248 jeofizik etüt gerçekleştirildi. 3 bin 500 kişi görev aldı Bay Kemal. Biz neyi nerede kiminle yapacağımızı çok iyi biliriz. Bak bu bir çeşme açılış töreni değil. Bir çeşme musluk takma töreni de değil. Dünyada örnek kanallardan bir tanesinin temelini atıyoruz.

        REKLAM

        6 KÖPRÜ İNŞA EDİLECEK

        - Kanalın uzunluğu tüm sevgili vatandaşlarıma sesleniyorum 45 kilometre. Taban genişliği minimum 275 metre, derinliği 21 metre olarak belirlendi. Bir başka ifade ile, 275 metre uzunluğa kadar petrol tankerleri ve 351 metre uzunluğa kadar konteyner gemileri bu kanaldan geçebilecek.

        - Kanal üzerinde birisi de bugün temeli attığımız olmak üzere toplamda 6 köprü inşa edilecek. Bugün birincisinin temelini atıyoruz. Mevcut ana karayolu ulaşım hatlarının tamamı için kanalın üzerinden köprü ile geçiş öngörülüyor.

        - Tam Karadeniz'e çıkıyoruz sağ tarafta bir lojistik merkezi ve muhteşem bir liman. Ülkemizin dış ticaretine yeni bir soluk getirecek. Kanalın her iki yanında planlanan 500 bin nüfuslu yerleşim alanlarının da İstanbul'un merkezindeki baskıyı ortadan kaldıracağına inanıyoruz. Kanal İstanbul, dünyanın en çevreci projesi olarak hayata geçirilecektir. Kanal İstanbul'u yaklaşık 15 milyar dolarlık maliyetle 6 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Buradan geçecek gemilerden sağlanacak gelir ve liman başta olmak üzere elde edilecek kazançla Kanal İstanbul kendi kendini rahatlıkla finanse edecektir.

        REKLAM

        CHP ATILAN HER ADIMIN ÖNÜNÜ KESMİŞTİR

        - Atılan her adımın önünü kesmiştir CHP. Bugünkü CHP de nasıl ön keseriz gayretinin içerisindedir. Onlara yandaşlık edenler yok mu? Var. Düşünün, 6 bin kilometreden alınan yollar 27 bin kilometreye geldi. Fakat genç kuşak bunları bilmiyor. Atatürk, Osmanlı'dan miras demiryolu projelerinde ipleri ele alır almaz İnönü tarafından durduruldu. CHP'nin engelleme siyasetinin başlangıcı budur.

        - Şimdi de Kanal İstanbul'a karşı çıkıyorlar. Devlet adabını bile hiçe sayarak akıllarına ne gelirse söylüyorlar. Yatırımcıları tehdit ediyorlar. Biz geliyoruz, geldiğimizde bilesiniz ki ödeme yapmayacağız. Bankaları tehdit ediyorlar. Bu ne terbiyesizliktir ya. Devletlerde devamlılık esastır. Bunlar devlet terbiyesi de görmediler. Siz nasıl devlet yönetimine talipsiniz ya. Söke söke sizden bu paraları uluslararası tahkim yoluyla da alırlar. Bunları öğren. Bunlar tam manasıyla çaylak. Ödeme yapmazmış, bankalara ödeme yapmazmış. Milletimiz CHP kafasına kalsa, ülke ne baraj, köprü ve fabrikalara kavuşamayacağını bildiği için söylenenleri ciddiye almıyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ