Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Tunceli'de 'beyaz gelincik' görüntülendi

        Tunceli'de 'beyaz gelincik' görüntülendi.

        Alınan bilgiye göre, Ovacık ilçesine bağlı Koyungölü köyünde yaşayan 22 yaşındaki Mutlu Akın, beyaz kürklü gelinciği fark etti.

        Akın, çok hızlı hareket eden gelinciği cep telefonu ile görüntülemeyi başardı.

        Gelinciği bir kaç yıldır aynı bölgede gördüğünü ancak daha önce görüntülemeyi başaramadığını ifade eden Mutlu Akın, "Bu sefer şansım yaver gitti ve görüntülemeyi başardım. Son derece hızlı ve çevik bir hayvan. Yoğun kar yağışı nedeniyle muhtemelen aç kaldığı için köy içine kadar geldiğini düşünüyorum. Nadir görüntülenen bu türlerin korunması için herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum" dedi.

        "BEYAZ GELİNCİK DİYE BİR ŞEY YOK"

        Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, gelinciğin dünyada çok yaygın türlerden bir tanesi olduğunu söyledi.

        Gelinciğin kışın bembeyaz, yazın ise kahverengi tonlarda olduğunu kaydeden Başkaya, “İşin gerçeği şu; beyaz gelincik diye bir tür yok bildiğimiz gelincik bu. Ancak gelincik kışın bembeyaz olur yazın ise özellikle başından sırtına kadar kahverengi tonlarda olur. Ülkemizde sansargiller familyasına dahil olan sekiz tür vardır; gelincik bunların en küçüğüdür. Boyu bir karış kadar olup erkekleri 25-30 santim kadar da olabilir. Ortalama 100-200 gram kadar ağırlığındaki hayvanın küçük bir kuyruğu vardır. Kışın bembeyaz olması normal bir şey” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ