Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Uber hakkında Avrupa Birliği'nden flaş karar - İş-Yaşam Haberleri

        Uber hakkında Avrupa Adalet Divanı (ECJ) geri dönüşü olmayan bir karar verdi. Kendisini bir uygulama olarak tanımlayan Uber'ın bir ulaşımhizmeti sağladığı ve bu nedenle geleneksel taksi faaliyetlerinin tabi olduğu kanunlara göre hizmet vermesi gerektiğine hükmedildi.

        Avrupa'nın en yüksek mahkemesi hem Uber hem de benzeri diğer platformlarının çıkan karara saygı duyması gerektiğini ve derhal uygulanmaya başlanacağını belirtti.

        Adalet Divanı tarafından yapılan açıklamada "Uber'in profesyonel olmayan sürücüler aracılığıyla bireylerin buluşmasını sağlayan hizmeti taşımacılık alanına girmektedir. AB üyesi ülkeler bu nedenle düzenlemelerini buna göre yapabilecektir." ifadeleri kullanıldı.

        REKLAM

        Uber ise taksicilerin bağlı olduğu tipte bir taşımacılık ya da ulaştırma şirketi olmadığını belirterek kendini bir teknolojigirişimi olarak tanımlıyor ve bağımsız sürücülerle yolcuların birbirini bulmasına aracılık eden mobil uygulama olduğunu iddia ediyordu.

        Pek çok ülkede yerel ve merkezi otoritelerle yasal problemler yaşayan ve taksicilerin de tepkisini çeken Uber yaklaşık 6 yıl önce Avrupa'da faaliyete başlamıştı.

        Adalet Divanı'na taşınan davayı,İspanya'da haksız rekabete ve yanıltıcı uygulamalara neden olduğunu belirten Barcelona'daki Profesyonel Taksiciler Birliği açmıştı. DavadaUberPOP adı verilen hizmetin profesyonel şoför olmayan sürücülertarafından verildiği de kaydediliyor.

        Adalet Divanı, Uber'in faaliyetlerinin taksicilerin sunduğu hizmete yönelik belirleyici etkisinin olduğunu vurgulayarak şehir içi yolculuk yapmak isteyen yolcuların Uber uygulamasının sağladığı hizmetleri kullanamayacağını belirtti.

        Uber tarafından yapılan resmi açıklamada ise kararın çoğu AB üyesi ülkedeki durumu değiştirmeyeceği, Uber'in zaten ulaşım kanunları kapsamında işlerini sürdürdüğü belirtildi ve yerel düzenleyiciler ile şehir idareleriyle diyalogların süreceğinin altı çizildi.

        70 milyar dolar ile dünyanın en değerli girişimi olan Uber, son olarak Londra'daki çalışma izniyle ilgili sorunlar yaşıyordu.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ