Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi ‘Bu programın yıldızı otomobil’

        Neşe ŞENOL / HT CUMARTESİ

        Otomobillere küçüklüğümden beri ilgi duyuyorum. Onları incelemekten, oto pazarları gezmekten müthiş keyif alırım. Peki benim otomobil pazarlarında gezmemin konumuzla ne alakası var? Şöyle ki, Discovery Channel’da “Tamirat Tadilat” diye enfes bir program yayınlanıyor. Bu sene 12. sezona başlayacaklar... Seveni çok. Büyük bir ihtimalle, program formatı nedeniyle Edd China ve Mike Brewer erkek izleyicileri hedeflemişti. Ama ben de programın bağımlısıyım. Programlarında eski ama değerli otomobilleri buluyor, satın alıyor ve yenileyip satıyorlar. O eski araçları, parlak ve ihtişamlı günlerine döndürüyorlar. Bu işin kaymağını yemeye daha da hevesli olacaklar ki bu yıl Amerika’da bir de dükkân açtılar. Kendi dükkânlarında programa devam edecekler. Elden geçirecekleri otomobiller arasında Pontiac GTO, Ford F1 Pickup, BMW 2002 TII, Datsun 240Z ve Volkwagen 181 Thing bulunuyor. Hayranı olduğum Edd China ve Mike Brewer ile röportaj yapma imkânı buldum.

        Hangi araçları tamir etmek zor?

        Edd China: Amerikan yapımı otomobiller, özellikle de eski olanlar uzun süre dayanabilmişler çünkü fazlasıyla iyi yapılmışlar. Mühendislikleri inanılmaz. Ama eğer o parçaları değiştirmek istiyorsanız hareket ettirmesi daha zor. Japon otomobilleriyse kusursuz ve çok sistemli bir şekilde şekilde birleştiriliyor. İtalyan otomobilleri inanılmaz narin oluyor. İngiliz otomobilleri ise yağmur altında kaldıkları için genellikle çok paslı oluyorlar. Amerikan yapımı otomobiller modifikasyona başlamak için harika. İncelik peşindeyseniz o zaman Avrupa otomobillerine ve Japonlara dönmelisiniz.

        30 yaşındaki bir araçla 10 yaşındaki bir aracı tamir etmek ve üzerinde oynamak size aynı keyfi veriyor mu?

        Edd: Benim için eğlencenin bir kısmı zor şeyleri çözmeye çalışmak. Tabii eski otomobillerde problemleri çözmek daha zor, çünkü imkânlar daha az. Gidip yedek parçasını raftan alamıyorsunuz. Ama eğer işte kolay bir gün geçirmek istiyorsam, modern bir otomobil üzerinde çalışmayı tercih ediyorum.

        12. sezonda en heyecan verici projeniz hangisiydi?

        Edd: Bir tane AMC Pacer yaptık mesela, ilk geldiğinde çok komik görünüyordu, gerçekten çirkindi. Ve Mike bana havalı bir otomobil yapma görevi verdi. Bir diğer çok keyifli olan araç ise F1 pick-up’tı.

        Kişisel olarak hangi otomobillere sahipsiniz?

        Mike Brewer: Bir klasik koleksiyonum var. Bir 1967 model Ford Mustang’im, bir 1968 model Chevrolet Camaro SS’im ve bir 1960 Bedford CA kamyonetim var. Gündelik kullandığım bir Ford S-Max’im var ki Avrupa’da çok popüler bir model. Açıkçası onu beni işe götüren ofisim gibi kullanıyorum.

        Edd: Benim oldukça sıkıcı iki aracım var; bir Range Rover ve bir Mini Cooper S.

        Çekimlerde tartışıyor musunuz?

        Mike: Ekranda otomobille ilgili pek çok program var. Pek çoğunun odak noktası program sunucuları arasındaki tartışma ve gerginlikler. Biz ise kavga etmiyoruz. 11 senedir birlikte çalışan bir ekibiz. Ve hep şunu söylüyoruz: “Bu programın yıldızı otomobiller.”

        Tadilat Tamirat, 12. sezonuyla 3 Nisan’da Discovery Channel’da.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ