Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        AK Parti, seçim hazırlıklarını tam gaz sürdürürken aynı zamanda parlamento seçiminde dengeleri ve aritmetiği lehine çevirmek için de çeşitli girişimlerde bulunuyor.

        AK Parti milletvekili aday listelerinde çok büyük değişiklikler ve yenilikler yapacak. Dünkü yazımda bu konuyla ilgili bazı detayları paylaşmıştım.

        AK Parti’nin çeşitli toplum kesimlerine yönelik açılımlara hazırlandığını; bu konuda bazı görüşmeler ve hazırlıklar yaptığını biliyoruz.

        Doğu ve Güneydoğu seçmenine yönelik Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gönül alıcı, Kürt vatandaşları kucaklayıcı bazı mesajlar vermesi işin bir boyutu…

        Bunun yanı sıra Kürt vatandaşları muhatap alacak ve küskünleri kazanmaya dönük bazı politikalar üzerinde de çalışılıyor. Bu maksatla milletvekili listelerinde bölge halkının teveccühünü kazanacak isimlere yer verilecek. Bu isimlerle görüşmeler sürüyor.

        Söylemle birlikte, eylem de olacak ancak dediğim gibi bu bir çözüm süreci değil. Terör örgütüyle mücadele hız kesmeden sürecek ancak bölge halkına kendisini değerli hissettirecek yaklaşımlar sergilenecek.

        AK Parti’nin işi pek kolay değil. Bazı güçlükleri dün TBMM’de sohbet ettiğim AK Partili bazı bölge milletvekillerinden de dinledim. Kürt vatandaşların muhatap alınmak istediğinin altını çizerek, “Gönülleri kazanmak o kadar zor değil. Sadece bizi muhatap alın, yok saymayın diyorlar” değerlendirmesini yapıyorlar.

        “Şu anki denklem içinde bu mümkün mü?” diye sorduğumda ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan teveccühe vurgu yaparak, şu yanıtı veriyorlar:

        “Ağa bu konularda söz söylerse kimse ona bir şey diyemez ama bunları başkasının söylemesi sıkıntıya yol açabilir.”

        Sonuçta ittifak içinde, ittifakın ruhuna uygun bir yaklaşım sergilemeniz gerekiyor.

        Geçmişte, bölgeye gittiklerinde vatandaşın kendilerine, “Niye geldiğinizi biliyoruz” diyerek buyur ettiklerini ve taleplerini anlattıklarını belirtiyorlar. Çözüm odaklı bir yaklaşımın önemine işaret ediyorlar…

        AK Parti’de son ekonomik düzenlemelerden sonra özgüven bir hayli yükselmiş. “Cumhurbaşkanlığını aldık sayılır. Şimdi Meclis’e odaklandık; Meclis’te sıkıntı var” diyorlar.

        Bu noktada, seçim sonrası parlamentoda yeni bazı ittifakların geliştirilebileceği de konuşuluyor. Yasamanın, yürütmeyi kilitlememesine dönük tedbirler üzerinde çalışılıyor.

        ADAY BELLİ

        Altılı Masa, henüz adayını belirleyip açıklamasa da AK Partililer, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın karşısına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çıkacağından emin.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan da önceki gün partisinin grup toplantısında kanaatinin bu yönde olduğunu, “Madem Bay Kemal bu ifadeyi o kadar sevdi, kendisine yeni sloganını vereyim; bay bay Kemal! Telifini de istemeyiz, tepe tepe kullansın!” diyerek gösterdi.

        Altılı Masa aday konusunda tereddüt geçiriyor ancak AK Parti’nin, Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunda tereddüdü kalmamış.

        Bu arada, "Kılıçdaroğlu, bu aşamadan sonra aday olmazsa beklentileri boşa çıkarmış ve minderden kaçmış olur" deniliyor. Bu yarış kaçınılmaz gibi görünüyor. Kılıçdaroğlu’nun adaylıktan geri durması Altılı Masayı da zora sokar.

        Alevi vatandaşları, Kürt vatandaşları, CHP’nin iktidara inanmış kanadını da küstürmüş olursunuz. Kılıçdaroğlu’nun adaylığına en fazla itirazın da masa içinden geldiğini hatırlatmak isterim. Daha adaylığı açıklanmadan Kılıçdaroğlu’nun ismi masa partilerinden gelen açıklamalarla yıpratıldı.

        Siz bakmayın söylenenlere; konuştuğum AK Partililerin önemli bir bölümü, Erdoğan karşısında Kılıçdaroğlu’nun şansının diğer adaylara göre daha yüksek olduğunu düşünüyor. Kemal Kılıçdaroğlu öyle kolay lokma olarak görülmüyor. Parlamenter sisteme geçiş sürecine nasıl inandığını herkes izliyor. Yerel seçimde de Kılıçdaroğlu’nun stratejisi tutmuş; “Kazanacağız” dediği bütün büyükşehirler kazanılmıştı.

        AK Partililer, seçimin birinci turda bitmesi gerektiğini söylüyor. Aksi durumda İstanbul’daki gibi mağduriyet algısı ve aleyhte yüksek farkın yaşanabileceği konusunda kaygı duyuyor…

        Bu seçim herkes için zor; 50 artı bir almak da kolay değil. Ortada bir seçim ve seçim yaklaştıkça yaşanacak gelişmeler, denklemi her iki yöne doğru değiştirebilir.

        ÜÇ DÖNEME MÜCBİR SEBEP

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti grup toplantısında genel kurula katılmayan milletvekilleri için söylediği sözler dün de gündemdeydi. Genel Kurul çalışmalarına AK Partililerin yoğun katılımı dikkat çekti. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Meclis’teydi. İktidar-muhalefet ayrımı gözetilmeksizin bütün milletvekillerine kuliste yöresel yiyecekler ikram edildi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir iki milletvekili katılmadığı için genel kurulda yeter sayı bulunamaması ve oturumun kapatılması üzerine, AK Parti grup kürsüsünden, “Yoklamalarda benim milletvekili arkadaşlarım bulunmazsa ki dün böyle oldu. Bu millet hakkını sizlere helal etmez. Eğer kim gelmediyse ben de onlara hakkımı helal etmiyorum. Çünkü bu sıradan bir olay değil. Eğer milletvekili adayı olmuşsan, arkadaş, burada görevini hakkıyla yerine getireceksin. Eğer hakkıyla görevini yerine getirmiyorsan bu millet sana hakkını helal etmez. Ve aldığınız maaşlar haramdır, haram” demişti.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti’nin aday listelerinde önemli değişiklikler yapmaya hazırlandığını yazmıştım. Parti grubunda, üç dönem kuralını mücbir sebeple işletmeme yönünde bir kanaat hakim. Bazı milletvekilleri, üç dönem kuralının mazeretsiz şekilde işletilmesi gerektiğini, bazı vekiller için üç dönem değil, beşinci dönem olacağını söylüyor. Uzun süredir aynı seçim bölgesinde bulunmanın, yıpranma, duyarsızlaşma ve tembelliğe yol açtığını savunuyorlar.

        Anladığım kadarıyla, hiç kimse için listelerde öyle garanti sıra falan yok. Her partide olduğu gibi AK Parti’den aday olacaklar için de ekmek aslanın midesinde…

        Adayların bunu düşünüp buna göre hareket etmeleri gerekiyor.

        AK Parti, bakanların tümünü milletvekili adayı yapmayı planlıyor. Böyle bakıldığında seçim kazanılırsa kabinede de çok büyük değişiklikler olabilir... Hatta sil baştan bir kabine görebiliriz.

        Seçim çok yaklaştığı için iktidar şu aşamada bir kabine değişikliğine gitmeyecek. Ancak seçimden sonra her şey farklı olacak gibi görünüyor…

        AYM sürprizi

        AYM sürprizi
        0:00 / 0:00

        Anayasa Mahkemesi’nde dün başkanlık seçimi vardı. AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın görev süresi 13 Şubat’ta dolduğu için Yüksek Mahkeme’de başkanlık seçimi yapıldı. Arslan, 15 üyenin 8’inin oyunu alarak yeniden başkan seçildi.

        Kulislerdeki gündem maddelerinden biri de buydu. İktidarın yeni üye İrfan Fidan’ın başkan seçilmesini istediği söyleniyordu ancak İrfan Fidan, 5 üyenin oyunu alabildi.

        Anayasa Mahkemesi üyelerinin görev süresi 12 yıl.

        Zühtü Arslan 2012’de üye seçilirken, 2015’te başkan seçilmişti. Böyle bakıldığında Zühtü Arslan, 1.5 yıl sonra görev süresi dolduğu için AYM’den emekli olacak. Yani 4 yıl değil, 1.5 yıl başkanlık yapmış olacak…

        Diğer Yazılar