Tek bir İslam
Hilmi Demir’in tespiti beni çok güldürdü, çok eğlendirdi.
Demir, Taliban’ın çıktığı varsayılan Diyobendi Medreseleri hakkında Pakistanlı bir araştırmacının tanımını aktarmış.
Pakistanlının Diyobendi Medreseleri ile ilgili tanımlaması aynen şöyle:
Diyobendi Medreselerinde hocalar daha çok hadis ve fıkıh ilimlerinde ihtisas sahibi olup buradan mezun olan talebeler Hindistan başta olmak üzere muhtelif İslam ülkelerinde bu ilimlerin yayılmasında öncülük etmişlerdir.
Görüşleri itibariyle Diyobendiler ehl-i sünnete bağlı olup, Mezhep olarak “Hanefi”, meşrep itibariyle “Sufi”, akidede “Eş’ari”, tarikat olarak “Çeşti”, fikren “Veliyullahi”, usulen “Kasımi”, meselelerde (furuen) “Reşidi” ve aidiyet itibariyle de “Diyobendi” şeklinde tanımlanmaktadır.
Ben bunu okuyunca İslam dünyasının geleceği ile ilgili ciddi bir karamsarlığa kapıldım.
Ve tabii mektepte bize öğretilen “Değişmeyen tek kutsal kitap Kuran’dır ve doğrudan Allah kelamıdır” cümlesinden “Tek bir İslam” çıkmasını beklerken tüm bunların nereden çıktığını düşündüm.
Laiklik karşıtlarına sormak isterim.
Bu sadece bir medresenin durumu.
Her biri birbirinden farklı binlerce medresede kim bilir daha aklımızın almayacağı ne farklar, ne ayrımlar var.
Siz hangisi olmak istiyorsunuz?
- Bana katlanan herkese teşekkürler1 yıl önce
- NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?1 yıl önce
- Mirası kim paylaşır1 yıl önce
- Uçlara güç veren bir Anayasa1 yıl önce
- İçimizdeki İrlandalılar1 yıl önce
- Dünün güneşi, bugünün çamaşırı1 yıl önce
- Plan mı pilav mı!1 yıl önce
- Kalksa da görsek1 yıl önce
- İnce dedikodular1 yıl önce
- Oran değil, fark önemli1 yıl önce