Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        "Eğitim milli olmaz. Evrensel olur. Daha sonra bu toprakların boyasıyla boyanır, tam bize uygun olur. Öbürü akraba evliliği gibidir. Kendi kültüründen mahrum etmek de aynı derecede kötüdür, kendi kültürüne mahkum etmek de…"

        Çarşamba akşamı, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın artık gelenekselleşen yemekli sohbetlerinin konuğu Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’tu.

        Yukarıda alıntıladığım sözlerle başladı konuşmasına Bakan. Onu dinlerken ufku geniş, dünyayı kavrayan ve eğitimin seviyesini yukarılara çekmeye kendini adamış bir eğitimcinin icra makamında oturmasının ne kadar doğru olduğunu düşündüm.

        Umutluydu Bakan. Türkiye’nin eğitimde sıklıkla söylendiği gibi çok da kötü bir tablo çizmediğini, AK Parti hükümetleri boyunca ciddi bir birikim yapıldığını, bunun üzerine zamanı yakalamamız gerektiğini söyledi ve eğitim seviyesini artırmanın yolunun öğretmenlerin niteliğini artırmaktan geçtiğini hatırlattı.

        Maalesef son yıllarda eğitimde çok fazla zikzak çizildi. Sürekli değişiklik yapıldı, çocuklar ve veliler yap boz tahtasına döndü. Ben Bakan kadar iyimser değilim, ancak Ziya Selçuk gibi kendini bu işe adamış bir Bakan şayet uzun soluklu olursa tutarlı politikaların önünü açabilir.

        ***

        "E-okul’u dünyaya satmak istiyoruz"

        2007’de kullanıma açılan okul yönetim bilgi sistemi yazılımı olan e-Okul giderek genişliyor. Artık öğrencilerin devamsızlığı ve sınav sonuçları bile bu sistem üzerinden sorgulanabiliyor.

        Bakan Selçuk, yemekte bu sistemin çok iyi bir veri tabanı olduğunu ve e-Okul’u dünyaya satmak istediklerini açıkladı. Şimdilik veri tabanları birbirini okumuyormuş, bununla ilgili çalışmalar tamamlandığında düğmeye basılacakmış.

        Türkiye’den eğitim alanında böyle bir kaynağı ihraç etmek çok gurur verici olur…

        ***

        12 Eylül’den beri ilk kez

        Eğitimimizin en büyük sorunu öğretmen kalitesi. 12 Eylül’den beri öğretmen yetiştirme ile ilgili hiçbir çalışma yapılmamış.

        Ancak çarşamba akşamı bununla ilgili de güzel bir haber aldım. Şimdi YÖK ile bir protokol hazırlanıyormuş. Eğitim fakülteleri yeniden inşa edilecek. Hedef bütün öğretmenlerin lisansüstü eğitime kavuşması. Bunun için pilot bazı eğitim fakültelerinde 2 yıllık bir çalışma öngörülüyor. Daha sonra da genele yayılacak.

        ***

        "Çocukları sınavlara kurban veriyoruz"

        Bakan Ziya Selçuk Türkiye’nin en büyük sorununun sınavlar olduğunu düşünüyor. Konuşmasında da "Çocuklarımızı odalarından çıkmadan sınavlara çalışmaya zorluyoruz. Onları kurban ediyoruz. Çocukluklarını çalıyoruz" dedi ve bunun sebebinin okullar arası eşitsizlik olduğunu hatırlattı. Kıta Avrupasında okullar arası fark yüzde 10. Bizde ise yüzde 60!

        İki tür farktan bahsediliyor: Fiziksel fark ve başarı farkı. Başarı farkını kapatmak daha kolay, diyor Bakan. Formülü de belli: de öğretmenlere yatırım yapmak, onları geliştirmek.

        Fiziksel farkı kapatmak için ise gereken daha çok maddi kaynak. "Para olursa fark kapanır".

        ***

        Ahmet Misbah Demircan.
        Ahmet Misbah Demircan.

        Son yemek

        Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ı görünce konu doğal olarak 30 Mart seçimlerine geldi. Malum Demircan’ın Beyoğlu’nda 3. Dönemi. Yani son. Yemekte de belli belirsiz bir hüzün hissettim. 14 yıllık bir birikim ve alışkanlıktan sonra veda etmek kolay olmasa gerek.

        Martta Sarıyer adayı olacağı konuşuluyor. Kendisi de bu iddiayı doğruladı. Sarıyer AK Parti açısından hiç kolay bir yer değil. CHP’nin çok güçlü olduğu bir ilçe. 2014 seçimlerinde aradaki fark 12 puana yakındı. Ancak Demircan diyaloğa açık kişiliği ve farklı kesimlere hitap gücü ile farkı kapatabilir diye düşünülüyor gördüğüm kadarıyla.

        ***

        Üst düzey bir CHP’liden çok çarpıcı kulisler

        Tam yazımın ortasındaydım ki, telefonum çaldı. Hattın diğer ucunda çok tecrübeli ve önemli bir isim. CHP’nin ağır toplarından. "Kulislerini dikkatle takip ediyorum. Çok doğru bilgiler alıyorsun. Kaynakların belli ki sağlam. Ben de bazı şeyler söyleyeyim. Ancak yazdıklarına bir iki noktada da itirazım var. Sana son durumu aktarayım. Bunlar kesin bilgiler" dedi.

        O ismin bana söylediklerinden aldığım notlardan süzdüklerimi sizlerle paylaşmak isterim…

        İSTANBUL İÇİN SÜRPRİZ İSİM

        CHP’nin olası İstanbul adayları için isimler muhtelif. Kemal Kılıçdaroğlu, Beylükdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na sıcak bakıyor. Muharrem İnce seçeneği devre dışı kalmış durumda. Gürsel Tekin başından beri tutarlı bir şekilde adaylık için çalışıyor, İlhan Kesici’nin adı geçiyor vs.

        Oğuz Kaan Salıcı.
        Oğuz Kaan Salıcı.

        Kaynağım "Bunların hiçbiri olmayıp, bir sürpriz çıkarsa şaşırmam" dedi. "Kim olabilir o sürpriz?" diye sorunca da "Kemal Bey’in arayışı sürüyor. Dikkatini çekerim dün İYİ Parti ile görüşmelerden Bülent Tezcan’ı aldı, yerine Oğuz Kaan Salıcı’yı koydu. Salıcı, İstanbul’u iyi bilen ve teşkilatların sevdiği isimdir. Bakarsın o çıkar" dedi.

        KOCADON İLE İLGİLİ İDDİALAR

        Önceki yazımda Muğla’da Mehmet Kocadon’un adaylığı kesin gibi demiştim. Kocadon zaten aday adaylığını ilan etti. Buna karşı çıktı kaynağım. "Kocadon kesinlikle aday gösterilmeyecek, mevcut belediye başkanı Osman Gürün aday olacak" dedi. CHP’nin 4 Muğla milletvekili Kocadon’u istemediklerini anlatmak için Kemal Kılıçdaroğlu’na gitmişler.

        Mehmet Kocadon.
        Mehmet Kocadon.

        Ben Bodrum’la özdeşleşen, sevilen bir isim olduğunu düşünüyordum Kocadon’un. Duyduğuma göre son dönemde iyi çalışmadığı söyleniyormuş. İYİ Parti ile de temas halinde olduğu dedikoduları da dillendiriliyor. "Muğla için Osman Gürün’ün adaylığı yüzde 90" dedi kaynağım. "Yüzde 10 da mevcut Bodrum ilçe başkanı Oral Karakaya olabilir."

        Bodrum’da ise İYİ Parti ve CHP çekişmesi yaşanacak. İYİ Parti oldukça kuvvetli görünüyor öğrendiğim kadarıyla zira Konacık’ın MHP’li sevilen eski belediye başkanı Mehmet Tosun’u aday gösterecek. CHP’de ise bir sürpriz olmazsa eski Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan aday olacak.

        MERSİN DÜĞÜMÜ

        Geçen yazıda CHP-İYİ Parti ittifakının kaderinin Ankara-Mersin hattında yattığını yazmıştım. Kaynağım, yapılan anketlerde CHP için birinci ismin Fikri Sağlar, ikinci ismin ise İstemihan Talay çıktığını söyledi.

        Fikri Sağlar.
        Fikri Sağlar.
        İstemihan Talay.
        İstemihan Talay.

        Kemal Bey’in Fikri Sağlar’ı gösterme olasılığını yüzde 1’in altında görüyorum. Büyük olasılıkla Talay aday olacak. Talay’a İYİ Parti de soğuk bakmıyor. Ancak İYİ Parti MHP’den istifa eden Burhanettin Kocamaz’ı kendisi aday göstermek istiyor.

        Hem CHP hem İYİ Parti aday çıkaracak mı? CHP, İYİ Parti’nin beklentisi doğrultusunda aday çıkarmamayı kabul edecek mi, yoksa İYİ Parti İstemihan Talay’ı mı destekleyecek, henüz net değil…

        Ankara, İzmir, İstanbul’un ilçeleri… Daha kulis çok ama yazı haddinden fazla uzun olmaya başladı. Yarına devam…

        Diğer Yazılar