Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        3-4 gündür kiminle konuşsam selam vermeden aynı konuyu açıyor. Maske bulamıyoruz, ne yapacağız? Kod gelmedi, ne kadar bekleyeceğiz?

        Maske işi maalesef kördüğüm olmuş durumda. Tamam önce dezavantajlı gruplara mesaj gelecek dendi diye beklendi ama aradan günler geçti, binlerce insan hâlâ bekliyor.

        Başta marketler, pazarlar dağıtıyordu ancak Devlet “Yalnızca ben maske vereceğim” deyince o da bitti.

        Şimdi markette de eczanede de kod gelmeyene maske yok!

        KUMAŞTAN YAPILAN YÜZDE DURMUYOR

        Birçok tanıdığım “Stok yapmayın, yeterince maske var” dendiği için fazla almadık, elimizde yok, mecburen ya aynı maskeyi defalarca kullanıyoruz ya da kumaştan yapıyoruz ama o da yüzde durmuyor” diyor.

        Kısacası devlet maske satışını yasakladığından beri maske büyük bir problem haline geldi.

        Elbette devletin vatandaşa maske dağıtması çok doğru ancak madem maske tedarik sıkıntısı yok, o halde devletin sunduğu imkanın yanında maske satışı da devam etseydi, isteyen para ile de maskeye ulaşabilseydi daha iyi değil miydi?

        N95 gibi profesyonel maskeler çekilse ama basit maske satışı devam etse koronanın önüne geçmek daha kolay olmaz mıydı?

        MERDİVEN ALTI ÜRETİMİN ÖNÜ AÇILDI

        Şimdi bakıyorum her yerde merdiven altı üretim siyah maskeler. Yüzü hiçbir şekilde kavramıyorlar.

        Üstelik polyester kumaştan yapıldıkları için cildi de mahvetmek için birebir bu maskeler.

        Devlet eczanede maske satışını yasaklayarak bu maske görünümlü tuhaf bez parçası üreticilerinin önünü açtı. Bu işe de bir standart getirmek gerekmiyor mu?

        EVDE YAPTIĞINI MASKE ZANNEDEREK…

        Maskeyi evde yapın, deniyor. Bence bu da doğru bir öneri değil, zira bir parça kumaşı çenesine saran kendini maskeli zannediyor böylelikle.

        Başka bir problem de devletin belirlediği miktar. 10 güne 5 maskenin her gün işe gitmek zorunda olan birine yetme imkanı yok.

        Güvendiğim doktorlara sordum hepsi aynı şeyi söyledi: O maskeler uzun kullanımlık değil, üst üste aynı maskenin takılması ciddi risk yaratabilir.

        Kısacası maske meselesi büyük bir sıkıntı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bu probleme bir çözüm getirmesi şart.

        Devlet maske dağıtmaya devam eder ama eczanelerde de satışı yasaklamazsa herkes rahatlayacak…

        Türkiye vatandaşı olmayanlar maskeyi nereden bulacak?

        İşin başka bir boyutu da şu: Maskeyi e-devlet ya da PTT üzerinden talep edebiliyorsunuz.

        Ancak bunun için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız ya da oturma izninizin olması yani TC numaranızın 99 ile başlaması gerekiyor.

        Ama bu ülkede binlerce yabancı uyruklu insan yaşıyor, onlar ne yapacak?

        Maske takmayan tek kişi o Suriyeli genç mi?

        Önceki gün bir polisin Suriyeli bir genci maskesiz diye azarladığı haberi her yerde vardı. Sanki memlekette maske takmayan tek kişi o Suriyeli genç…

        Dün FOX TV’de Suriyeli göçmenlere yönelik tamamen ırkçılık ve ayrımcılık kokan yorumlar yaptı Fatih Portakal… Yine bu maske meselesiyle alakalı…

        Geçen yazımda bahsettiğim mevzu işte… Herkes kendisi için özgürlük talep ediyor ama konu Ertuğrul Özkök’ün de dün yazdığı gibi Atatürk ve Mevlana ile ilgili çiğ de olsa espri yaptı diye tekme tokat tutuklanan genç bir komedyene gelince çoğunluk o tutuklamayı savunuyor.

        Suriyeli göçmenleri dışlamak gibi kolay ve risksiz popülizm yapma fırsatı veren meselelerde ise kendileri için özgürlük isteyenlerde kendilerine benzemeyene karşı bir anda o faşist ruh hortluyor…

        Dün akşam FOX TV’de yapılan buydu. Kendini komedyen tutuklamayı savunan ve Suriyeli göçmenlere düşman olan o kahir ekseriyetin yanında konumlamak. Konforlu geliyor bu tutum.

        Çok trajik bir durum ama maalesef Türkiye böyle…

        Covid-free hastane şart!

        Geçtiğimiz hafta her şehirde en azından bir tane, İstanbul’da da her yakada birer tane Covid-free hastane olması gerektiğini yazmış ve o yazının üzerine yüzlerce destek maili almıştım.

        Korona salgını maalesef hayatlarımızı esir aldı ancak korona dışı acil durumlar, kronik hastalar, hayati ameliyatlara ihtiyaç duyanlar ve hamilelerin yaşadığı kabus en az korona kadar vahim.

        Bu tip sorunları olanlar zaten haftalardır tedirginlikten uyuyamıyor, kanser hastaları kemoterapi için hastanelere gidemiyor, hamileler doktor kontrollerini yaptırmaya korkuyor kısacası her türlü ciddi sağlık sorunu olanlar ya da hastaneye gitmesi gerekenler için hayat bir korku filmi şu sıra.

        Dün Fatih Altaylı yılın bu zamanları İstanbul’da ölenlerin karşılaştırmalı rakamlarını vermiş. Ve özetle şu tespiti yapmış: O rakamlardaki artış sadece korona ölümlerine bağlanamaz, bunların içinde korona nedeniyle hastaneye gitmeme kaynaklı ölümler de var.

        Her hastanenin korona hastası kabul etmesi insanları korkutuyor, doktorlar haklı olarak “Çok gerekli olmadıkça bu dönem hastaneye gelmeyin” diyorlar ancak iş öyle bir noktadaki gerekli durumlarda da birçok kişi hastaneye gitmeye ürküyor.

        HASTANEYE GİTME KABUSU

        Dün kardeşimin 2,5 yaşındaki oğlu evde düştü, çenesi kemiğe kadar yarıldı. En azından bir kaç dikiş atılması şart. Eczaneden bir ameliyat bandı buldular, çeneyi bantladılar olmadı, kan durmuyor. En sonunda akşam mecburen hastaneye gidildi, anestezi altında dikiş yapıldı.

        Haftalardır tüm uyarılara uyan ve evden hiç çıkmayan kardeşimin ve mümkün olduğunca evden çalışan eşinin paniğini, endişesini herhalde tahmin edersiniz…

        Bu küçücük bir örnek.

        Çocuk doktoru bir arkadaşım geçen gün çalıştığı hastanede bölümlerin tamamına Covid hastalarını almaya başladıklarını anlatırken röntgen kuyruklarından bahsetti.

        Çocuğu mıknatıs yutan bir anneyi o kuyruğa girmemesi için eve göndermek zorunda kalmış. “Kuyrukta enfekte olma riskine karşı mıknatısın doğal yolla çıkmasını beklemek daha mantıklı” dedi.

        Türkiye korona ile çok iyi mücadele ediyor. Sağlık Bakanlığının çabalarının önemini burada da sık sık dile getiriyorum ancak Sayın Sağlık Bakanı bu acil sorunu da görmeli.

        ‘Covid-free’ hastane şart!

        Diğer Yazılar