Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Her ne kadar günlerdir konuşulsa da ‘tam kapanma’ kararı bomba gibi geldi.

        Dün akşam 8’den itibaren telefonum susmadı. Fırsat buldukça bilgi almak için ben de birilerini aramaya gayret ettim ancak kimsede net bir yanıt yoktu. Ta ki saat gece yarısını bulana ve İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi yayınlanana kadar…

        Peki genelge ile ortaya çıkan tablo ne?

        Tam kapanma ile kasıt Mart 2020’ye dönmek mi?

        Yoksa daha geniş kapsamlı bir kapanma mı söz konusu?

        Genelgede açık kalacak yerler, kısıtlamadan muaf olacak kişiler, seyahat izninin koşulları detaylı bir şekilde belirtilmiş.

        Ancak yine de her soru cevaplanmış değil.

        Bakın en çok merak edilenlerden bir liste hazırlamıştım.

        Sorular şunlardı:

        1) AVM’ler ve cadde-sokak üzerindeki sağlık ve gıda dışındaki dükkanlar kapanıyor mu?

        Cevap: Evet.

        Bu kadar yüksek vaka sayıları ile bu beklenen, hatta geç kalmış bir adım.

        2) Parklar kapanıyor mu?

        Cevap: Genelgede bu konuda bir bilgi yok. Sokağa çıkmak yasak ancak evcil hayvanları evin yakınına çıkarmak serbest olduğuna göre parklar açık olabilir.

        Bence olması gerekir. Aksi takdirde 3 hafta boyunca nefes alacak yer olmayacak. Zavallı çocuklar ve 65 yaş üstü en azından bakkala giderken evlerinin önündeki parka çıksalar bile kar…

        3) Oteller kapanıyor mu?

        Cevap: Hayır. Yabancı turistlere sağlanan muafiyetlerle ilgili hiçbir değişiklik yok. Türkiye onlara güzel. Bizler ise sadece geçerli sebep (tam olarak detay belirtilmemiş) var ise ve seyahat iznimiz çıkmışsa otelde konaklama yapabiliyoruz. (Yani son dönemde maddi kaygısı olmayan bir kesimin yaptığı, staycation denen, yaşadığın yerde otele gidip, sosyalleşme dönemi kapanıyor)

        REKLAM

        Bence turistlere serbestlik dönemi de kapanmalıydı bu 3 hafta boyunca. Ancak onlara serbestlik devam ediyor.

        4) Camiler ibadete açık olacak mı?

        Cevap: Belirsiz. Genelgede bu konuya atıf yok. Camiler açık olsa da sokağa çıkma kısıtlaması olacağı için toplu ibadet yasak olacaktır. Ancak bu kural bayram namazı için de geçerli mi, bilmiyoruz henüz.

        5) Pazar yerleri açık olacak mı?

        Cevap: Bununla ilgili de bir bilgi yok. Marketlerin açık olacağı saatlerde pazar yerlerinin de açık olacağı öngörülebilir. Ancak sayı ya da mesafe ile ilgili ek önlemler alınacak mı, bilmiyoruz.

        6) Marketlerde içki satışı yapılacak mı?

        Cevap: Bunu da bilmiyoruz. Kısıtlama günlerinde marketlerde içki satışı yasak biliyorsunuz. Bu yasak 17 günlük kapanmayı da kapsayacak mı? Yani 29 Nisan’dan itibaren 17 Mayıs'a kadar içki satışı olmayacak mı memlekette? Bilmiyoruz…

        7) Otoyollarındaki yeme-içme noktaları salon içi hizmet verebilecek mi?

        Cevap: Evet, restoranlar ve tüm yemek yerleri sadece online ya da gel-al hizmeti verebilirken otoyollardaki restoran ve yemekçiler salonda hizmete devam edebiliyorlar.

        Daha birçok soru var ancak onların cevabı açık bir şekilde genelgede yer alıyor. Seyahat yasağından muaf olma halleri, sokağa çıkma kısıtına tabi olmayacaklar listesi gibi…

        Fakat mesela uçak, otobüs ya da tren biletini bu tarihler için önceden almış ya da otel rezervasyonunu ve ödemesini yapmış olanlar ne yapacak?

        Dünden beri bu konuda da büyük bir panik ve kaos yaşanıyor.

        Kamu bankalarına çok iş düşüyor...

        Kamu bankalarına çok iş düşüyor...
        0:00 / 0:00

        Mevcut düzenleme ile pandemi başından beri adeta eve hapsedilen çocuklar ve 65 yaş üstü yine evlerinde. Bu kez onların yanına kamu çalışanları ve esnaf eklenmiş gibi görünüyor.

        Ancak burada esnafın zayıf halka olduğunu göz önünde bulundurmak gerek. Kapanma kararı açıklanırken herhangi bir destek paketinden bahsetmedi Cumhurbaşkanı.

        Hem esnaf hem de küçük ve orta ölçekli işletmeler panik içinde. Hemen hepsi bu tam kapanma sırasında alacaklarını tahsil edememekten korkuyor. Öte yandan bankalara borçlarını nasıl ödeyeceklerini dert ediyorlar.

        Hakikaten banka borçları nasıl ödenecek? Ödenemeyen borçlara faiz işleyecek mi?

        Belli ki bu 3 haftalık tam kapanma ve sonrasında da bunun dalgasıyla Türkiye’de ciddi bir ekonomik durgunluk dönemi olacak. Tüm uzmanlar öyle söylüyor.

        Bir vesileyle pandemi öncesinde Ziraat Bankası’nın yeni genel müdürü ve Bankalar Birliği’nin yeni başkanı Sayın Alpaslan Çakar’la bizzat tanışmıştım.

        Hatta bir değil birkaç kez aynı sohbet ortamında bulunduk.

        Samimi, güler yüzlü ve tevazu sahibi, sıradışı bir bankacı profili Alpaslan Bey. Tam bir Anadolu insanı.

        Böyle zor bir süreçte Bankalar Birliği Başkanı Çakar’ın önderliğinde tüm bankaların hem halkımızı hem esnafı hem de KOBİ’leri rahatlatacak önlemleri alacağına inanıyorum.

        Zira bu tam kapanma her kesimi çok zorlayacak.

        İşçilere aşı önceliği verilmeli

        İşçilere aşı önceliği verilmeli
        0:00 / 0:00

        Üretim zinciri devam ettiği için işçiler yine sokaklarda, yollarda olacak. Mevsimlik işçiler de çalışacaklar. Kamu görevlileri ve esnaf evde, işçiler çalışmaya devam ediyor.

        Aşılanacak grupları belirlerken bunu dikkate alıp, işçilere öncelik tanımak gerek zira toplu taşımada, yollarda, fabrikalarda virüsle burun buruna olanlar onlar…

        Bu 17 günde kaç kişi ve kimler aşılanacak?

        Bu 17 günde kaç kişi ve kimler aşılanacak?
        0:00 / 0:00

        Şayet tam kapanma dönemini verimli geçirebilirsek bu zor süreç bir şeylere yarar. Bunun da yolu bu 3 haftada seri bir şekilde aşılama yapmaktan geçiyor.

        İsrail’e, İngiltere’ye, ABD’ye bakın. Aşılanmayı çok hızlı bir şekilde sürdürüyorlar. İsrail, nüfusunun çoğunu aşıladı ve neredeyse tamamen normale döndü. İngiltere’de ölüm rakamları tek hanelere indi.

        Biz de bir an önce nüfusun yarısını aşılamayı başarabilirsek kapanmanın bir anlamı olur. Aksi halde açıldığımız an yine dön başa…

        O nedenle buradan Sağlık Bakanlığı'na soruyorum: 17 Mayıs'a kadar kaç kişiyi ve kimleri aşılamayı hedefliyorsunuz? Elimizdeki aşı sayısı şu an kaç? Bir sonraki paket ne zaman gelecek?

        Diğer Yazılar