Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        10 yaş altı çocuğu olan anne babalar, bu yazı size… Lütfen okuyun…

        Zaten çocuklarınız sayesinde çoğunuz Gacha Life’ı biliyorsunuz.

        Japonya’dan çıkan bir video oyun türü bu. Role playing üzerine kurulu. Farklı karakterleri giydiriyorsunuz, bir de hikayeler var, alt yazılı olarak ekrana geliyor, takip ediyorsunuz vs…

        8,5 yaşında iki çocuk annesi ve sanal dünyaya çok uzak biri olarak kesinlikle şunu söyleyebilirim: 10 yaş altı çocuklar için en büyük tehlikelerin başında Gacha Life geliyor.

        Çocukların akranlarını ve o yaş grubunda çok farklı sosyal kesimlere ait çocukları gözlemliyorum. Özellikle kız çocuklarını. Gacha Life’i keşfeden çocuk artık başka bir şey izlemek ve oynamak istemiyor.

        İzlediği ve oynadığı içerikte problem olmasa yalnızca çocukların yorulan gözlerine üzüleceğim ancak etrafımda çok sayıda çocukta Gacha Life bağımlılığı gözlemleyince oturup birçok bölümü izledim ve dehşete kapıldım!!!

        ‘Hated Child’ yani ‘Nefret Edilen Çocuk’ diye bir serisi var mesela. Anne kız çocuğuna "Güzel olmak zorundasın" diyor, çocuk süslenmeyi reddederse onu dövüyor, başka bir bölümde bir çocuk aynı anda iki kişiye aşık oluyor, diğerinde çocuk intiharı öğreniyor, bir bölüm izledim ki, 15 yaşında kız çocuğu zorla evlendiriliyor, annesi "Ben de 13 yaşında evlenmiştim kızım" diyor.

        REKLAM

        Hakikaten mide bulandırıcı, dehşete düşürücü, birbirinden iğrenç onlarca içerik! Hepsi çocuklarımızın elinin altında…

        Üstelik dışarıdan bakan biri için gayet masum görünüyor bu videolar. Renkli, tatlı çizgi film karakterleri, hem de alt yazılı olduğu için çocuk bir yandan da okuma alışkanlığı ediniyor diye düşünebiliyor insan..

        Sevgili anne babalar, çocukları mıknatıs gibi çeken bu korkunç tuzağa karşı birlikte hareket etmeliyiz.

        Bakın son günlerde en çok konuşulan konulardan biri yapılması planlanan sosyal medya düzenlemesi. O düzenlemenin gerekçesi olarak internette hakaret, iftira ve dezenformasyonun önüne geçmek gösteriliyor.

        Temel motivasyon siyasi içerikli yalanlar ve itibarsızlaştırma girişimlerini engellemek.

        Ben de ifade özgürlüğünün sınırlarını daraltmayacak bir düzenleme getirilmesinin şart olduğunu düşünüyorum.

        Ancak o düzenleme en az siyasi tartışmaların konusu olan iftira ve hakaretler kadar Gacha Life gibi çok tehlikeli içeriklerin erişimine engel getirilmesini de kapsamalı. Cinsel içerikli sitelere girmek ile bu görüntülere erişmek arasında hiç fark yok. Ama minicik çocuklar onları çok yanlış yönlendiren bu içeriğe sorunsuzca ulaşıyor.

        Bu rezaletin bir an önce önüne geçilmeli...

        Buradan Milli Eğitim Bakanlığına, uzmanlara ve tüm eğitimcilere de sesleniyorum.. Lütfen çocukları çok kötü etkileyen bu görüntülere karşı siz de güçlü bir ses çıkarın.

        Bizim evin sabah halleri

        Bizim evin sabah halleri
        0:00 / 0:00

        Ela’nın saçlarını taramak bir problem. Ensenin önündekiler her gün irili ufaklı düğümler oluşturuyorlar kafasında. Sanırım saçları çok ve dalgalı olduğu için hepsi birbirine giriyor.

        Kolaysa her gün bu düğümleri teker teker aç.

        Bir görseniz ne çekiyoruz… Saç taramak adeta bir seremoni. Kıyıp kestirmiyor da bıdık.

        Yasemin’inkiler öyle mi ya…

        Ela’nın düğümlerine tezat, uysal bir kuğu gibi aşağıya süzülüyorlar. Yasemin’in saçlarını taramak iki dakikalık iş. Dümdüz ve sakinler.

        Bu eşitsiz durum bizim pıtırların aklını öyle karıştırıyor, öyle karıştırıyor ki anlatamam…

        İlla saç farklılığına bir izahat bulacaklar.

        Önceki sabah Ela’nın düğümlerini açmaya çalışırken şöyle dedi:

        “Anne biliyor musun, benim saçlarım birbirleriyle çok iyi arkadaş. Öyle çok oynuyorlar, el ele tutuşup öyle güzel geziyorlar ki birbirlerinden ayırmak zorlaşıyor onları. Hatta galiba aralarında birbirlerine aşık olan da var!. Bir de Yasemin’inkilere bak, bence onlar hiç iyi geçinemiyorlar. Birbirleriyle birlikte olmak istemiyorlar. O yüzden hiç karışmıyor Yasemin’in saçları anne.”

        Bunu duyan Yasemin altta kalmadı tabii.

        “Hayır anne, Ela hiç anlamamış. Benim saçlarım Ela’nınkiler gibi değiller. Birbirlerini çok iyi tanıyorlar ve sakince oynamayı seviyorlar. O yüzden hiçbiri birbirine girmiyor. Benim gibi uslular anne. Bak ben de arkadaşlarımla sessiz sakin oynuyorum. Beni taklit ediyor saçlarım.”

        Onlar bu hikayeleri anlatırken baktım saat 07.40 olmuş. Okula geç kalıyorlar. Elimde de Ela’nın artık kesinlikle aynı gözle bakamadığım saçları.

        Sanki avucumda bir oyun bahçesi tutuyor gibi hissederek hızlıca toplayıverdim yaramazları ve çocukların o müthiş yaratıcı dünyasını düşüne düşüne evden çıktım. Koşa koşa okula yetiştik. Kızlar ve bir dünya saçları…

        Diğer Yazılar