Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Ukrayna’nın en etkili siyasetçilerinden kabul edilen, 2019 yılında seçimleri kaybederek koltuğunu Zelenskiy’ye devreden ama sonrasında da hep gündemde olan Petro Poroşenko 24 Şubat’ta başlayan savaş ile birlikte takım elbisesini çıkardı ve askeri üniforma giyerek meydanlara çıktı.

        O günden beri "Farklılıklarımızı bir kenara koyalım ve ülkemiz için savaşalım" diyerek Putin’e meydan okuyor. Katıksız bir Batı yanlısı olan ve aynı zamanda ülkenin en zengin iş insanlarından kabul edilen Poroşenko, Zelenskiy döneminde çok ciddi yolsuzluk suçlamalarına maruz kaldı, yargılandı. Hüküm giyip tutuklanması konuşulurken savaş başladı.

        Poroşenko ile Kiev’de karargaha çevirdiği parti binasının önündeki meydanda röportaj yaptık. Bu röportajı Ukrayna’ya yola çıkmadan, İstanbul’da ayarlamıştım ancak Kiev’e varıp varamayacağımız ya da ne zaman varacağımız belli değildi. Dolayısıyla net bir zaman kararlaştırmak çok zordu.

        Kameraman arkadaşım Özgür Balaban ve rehberimiz Murat Kabilov ile birlikte Kiev’e planladığımız zamandan 24 saat sonra ulaşabildik. Bizi götürecek otobüs 15 saat rötar yaptı ve yol hesaplarımızdan fazla sürdü. Şehre vardığımızda Antalya zirvesi olumsuz sonuçlanmış ve zaten soğuk olan hava buz kesmişti. Herkes nefesini kesmiş Rusya’nın saldırılarını bekliyordu.

        REKLAM

        Nitekim Türkiye Büyükelçiliği biz varır varmaz ertesi gün elçiliği tahliye edeceklerini, bizim de onlarla gelmemizi şiddetle tavsiye ettiklerini söylediler. Dolayısıyla yalnızca yarım günümüz vardı ve 15 saat savaşın ortasındaki topraklarda gergin bir yolculuk yapmış, hiç uyumamıştık.

        Apar topar Poroşenko’nun özel kalemini aradım, röportajı hemen yapıp yapamayacağımızı sordum. Eski devlet başkanının ertesi gün için randevu verebileceğini söyledi. Ancak bizim için ertesi gün yoktu. Israrlarım sonucu günlük programı değiştirdiler ve akşamüzeri için randevu verdiler.

        Rus tanklarının Kiev’i çevirdiği ve Antalya zirvesinden sonuç çıkmadığı dakikalarda Ukrayna'nın eski devlet başkanı şunları söyledi:

        PUTİN'E ASLA GÜVENMİYORUM

        - Bize burada bugün vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Bugün önemli bir gündü zira Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Antalya’da Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarını buluşturdu. Umudunuz var mıydı? Hayal kırıklığına uğradınız mı?

        Öncelikle burada olduğunuz için çok teşekkür ederiz. Burada olmak başka, bakın bombaların ve savaşın seslerini duyuyorsunuz. Bu Rus ordusu. Buranın ne kadar tehlikeli olduğunu anlıyor, görüyorsunuz. Ama biz savaşıyoruz, Kiev’i koruyoruz. Biz Ukrayna’yı, sivilleri, çocukları öldüren Rus şiddetinden koruyoruz. Bu vahşetin muhakkak durdurulması lazım.

        Dostum Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çabalarını çok takdir ediyorum. Ukrayna’nın gerçek bir dostu olan Erdoğan, bu savaşın bitmesi için samimiyetle uğraşıyor. Görüşmeler için Antalya gibi çok doğru bir yer buldu, ev sahipliği yaptı…

        Dışişleri Bakanı Sayın Çavuşoğlu’na da barış olması için verdiği emekten ötürü teşekkür ediyorum. Bizim özel bir isteğimiz yok. Çok basit bir şey istiyoruz: Rusya Ukrayna’dan çık! Tanklarını ve askerlerini ülkemizden çek. Sonra her şeyi konuşabiliriz.

        REKLAM

        - Bunun olması için Antalya zirvesinden umutlu muydunuz?

        Ben Putin’i çok iyi tanıyorum. O nedenle değildim. Putin’e asla güvenmiyorum. Benim 5 yıllık başkanlık sürecim boyunca hiçbir sözünü tutmadı, ateşkes yapacağına söz verdi, rehineleri bırakacağına söz verdi, tankları Ukrayna topraklarından çıkaracağına söz verdi… Bunların hiçbiri olmadı. O yüzden bugünden de umudum yoktu. Ama Zelenskiy’yi desteklemek için elimden geleni yapıyorum.

        24 ŞUBAT'TAN SONRA HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

        - Bu söylediğiniz çok önemli çünkü Zelenskisy ile iki siyasi rakibin ötesinde idiniz, aranızda ciddi gerilimler vardı.(Zelenskiy, Poroşenko’ya yolsuzluk soruşturmaları açtırmıştı ve yargılama devam ediyordu-na)

        Evet bu doğru ama 24 Şubat'tan itibaren artık tamamen farklı bir dünya var. Artık hiçbir şey 24 Şubat öncesi gibi olmayacak. Bunu herkesin anlaması lazım. Güvenlik, ekonomi, siyaset... Her şey değişti. Savaş hepimizi eşitledi. Biz bugün Zelenskiy ya da ben ya da bir başkası etrafında birleşmiyoruz, biz bugün Ukrayna etrafında birleşiyoruz. Bugün hepimiz askeriz. Vatanlarını savunmaya çalışan askerleriz. Siz burada bunun tanığısınız.

        - Ukrayna’nın Batı medyasında çıkan uyarıları ve analizleri dikkate almadığı, böyle bir saldırıya hazırlıksız yakalandığı yönünde eleştiriler var. Sizin bunlara yorumunuz nedir?

        Biz artık önceyi konuşmuyoruz. Hazırlıklı mıydı, değil miydik… Bu tartışmalar bitmeli. Açık olan şu ki Ukraynalılar dünyayı çok şaşırttılar. Her şeyden önce Putin’in Blitzkrieg (yıldırım savaşı) planını bozduk. Putin, Ukrayna’yı 48 saat içinde alacağına dair kamuoyu önünde söz vermişti. 48 saatte Rus bayrağı Kiev’de dalgalanacaktı. Hani nerede? Kim bozdu bu planı? Ukraynalı askerler. Askerlerimiz dünyanın ikinci büyük ordusunu durdurdu. Neden biliyor musunuz? Çünkü biz kendi topraklarımız için savaşıyoruz. Kendi insanlarımız için savaşıyoruz. Kendi çocuklarımız, geleceğimiz, demokrasi ve Avrupalı medeni bir millet olmak için savaşıyoruz.

        REKLAM

        Peki Rusya ne yapıyor? Sadece Mariupol’de son 24 saatte 1300 sivil öldürdüler, yeni doğmuş bebekleri, hamileleri vurdular. Bu insanlık suçu!

        İkinci olarak Ukrayna ordusunu benim dönemimde bu şekilde oluşturduk. 2014’te ben seçildikten sonra bu orduya yatırım yaptım ve bununla gurur duyuyorum. Şimdi bu ordu Rus uçaklarını, helikopterlerini vuruyor, binlerce Rus askeri öldürüyor. İşte gücümüz budur.

        Ben özellikle Türkiye halkına ve Cumhurbaşkanı'na teşekkür etmek istiyorum. Başkanlığım döneminde Bayraktar’ı satın almak için ilk girişimi ben yaptım. Şu an Bayraktar, Ukrayna için her şey demek. Hatta Bayraktar şarkımız bile var Youtube’da 3 milyondan fazla izlendi bu şarkı. Türkiye gerçek bir dost. ( Poroşenko'nun bahsettiği, Ukrayna'da fenomen olan şarkıyı da buraya ekliyorum-na)

        - Ukrayna’nın direnişinde ordunun ve Bayraktarların rolü şüphesiz çok önemli ama aynı zamanda halkın rolü de küçümsenmemeli bence. Fakat karşınızda çok güçlü bir düşman var. Sizce ne olacak? Rusya’yı durdurabilecek misiniz?

        Kesinlikle evet! 2 haftadır durdurduk. Kiev’i istiyorlardı, biz buradayız, savaşıyoruz.

        YALNIZCA UKRAYNA DEĞİL, TÜM NATO ÜYELERİ İÇİN SAVAŞIYORUZ

        - Rusya’nın beklentisi neydi sizce?

        Öncelikle bizi bölmek. 5. Kol faaliyeti oluşturmak istediler. İçerideki dayanışmayı küçümsediler. Onlara en ufak bir şans bile vermedik. Tüm Ukraynalılar Rusya’ya karşı. Putin çiçeklerle karşılanacağını sanıyordu, Molotof kokteylleri ile karşılandı. Bu Rus güçleri için bir şok oldu.

        Şimdi Rusya’ya baskıyı artırmak, Ukrayna’ya yardım etmek, ileride AB üyesi olması için şans vermek, silah temin etmek çok önemli. Burada Türkiye’nin Kırım konusundaki tutumu da çok değerli. Kırım’ın ilhakına çok net karşı çıktı, Kırımlı Tatarlarının saldırıya maruz kalmasını asla kabul edemeyiz.

        REKLAM

        - Savaşın bitmesi için Kırım’ı vermeyi tartışmaya açar mısınız? Kırım pazarlık konusu yapılabilir mi?

        Biz egemenlik haklarımızdan asla vazgeçmeyiz. Toprak bütünlüğümüzü tartışmayız. Bakın Rusya buraya gelişinin bedelini her gün kaybettiği canlarla ödüyor. Yaptıklarını asla unutmayacak ve Rusya’yı affetmeyeceğiz.

        - NATO’ya bir şey söylemek ister misiniz?

        Evet, biz burada sadece Ukrayna için değil, NATO’nun her bir üyesi için savaşıyoruz. Putin asla Ukrayna’da durmayacak. Ben bunu 2014’te söylemiştim. Kırım’ı ilhak ettiğinde durmayacağını söylemiştim. Donbas’a saldırdığında durmayacak demiştim. O nedenle Ukrayna’ya NATO’nun kapısını açmak sizlerin hayatını daha güvenli hale getirecek. Şayet NATO tehdide göz yumarsa baskıya boyun eğerse Putin devam edecektir. Bu dersi lütfen alın ve Ukrayna’nın yanında olun…

        Üniforma tartışmasına dair…

        Üniforma tartışmasına dair…
        0:00 / 0:00

        Poroşenko ile röportaja gittiğimizde saat beş buçuktu. Hava karardıktan sonra otele dönmek çok riskli olacağı için epey gergindik ve Poroşenko ısrarla dışarıda röportaj vermek istiyordu. Ancak termometre eksi 10 dereceyi gösteriyordu. Ben titremekten konuşamaz hale gelince içeriden termal içlikli bir üniforma getirdiler. Kıyafetimin hikayesi budur. Röportaj bitince hemen çıkardım ve benim eksi 10 derecede kesinlikle yeterli olmayan montumu giyip oradan ayrıldım.

        Şunu da not olarak düşeyim: Bir gazeteci olarak haberlerimi ve röportajlarımı objektif yaparım ama ben bu işgal ve istila karşısında asla tarafsız değilim. Tüm kalbimle vatan savunması yapan Ukrayna halkının yanındayım. Ben bugün otobüsümüz Kiev’den ayrılırken kızını bana emanet edip gözyaşları içinde boynuma sarılan annenin yanındayım. Evlerini, hayatlarını bir günde yok eden bombaların yanında olanlar kendi seçimlerini nasıl gerekçelendirirlerse gerekçelendirsinler. Ben yaşam savaşı veren Ukraynalıların yanındayım! Haber yansız, yorum hürdür.

        Benim gözümde Amerika’nın Irak işgali ne ise, Rusya’nın Ukrayna işgali odur. Amerikan işgali hakkında bahane yaratanlar nasıl utanç verici bir tutum içindeyse Rusya işgali ile ilgili bahane yaratanlar da aynı utanç verici tutum içinde bugün.

        Ukrayna devleti umurumda değil, bir millet, Ukrayna halkı burada kurtuluş savaşı veriyor. Bu savaşı bir bilgisayar oyunu gibi görmek ayıptır. İnsanlar ölüyor!

        Diğer Yazılar