Küçük olaylar büyük sorunlar
Küçük olaylar, büyük sorunların habercisi olabilir. Soru; 60 aylık ile 84 aylık çocuğa aynı anda 1. Sınıf kapısı açılırsa ne olur?
Cevap; Kaos olur.
Buca İlçesi’ndeki Necip Fazıl Kısakürek İlköğretim Okulu’na 323 birinci sınıf öğrencisi başvurdu. Okul yönetimi birinci sınıflar için 10 şube açınca diğer sınıflara yer kalmadı
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 1. sınıf öğrencilerin yarısını Meşkure Şamlı İlköğretim Okulu’na aktarmak durumunda kaldı. Velilere de şu açıklama yapıldı;
“Çocuğunuzun kaydı burada (Necip Fazıl) olacak, karnesini de buradan (Necip Fazıl) alacak, aynı formayı giyecek. Ancak; bir başka okulda (Meşkure Şanlı) okuyacak.”
Şaka gibi.
Bitmedi. Bir de bu açıklamanın öncesi var.
Necip Fazıl’daki kriz, okul yönetimince önce 323 öğrenci için 33’er kişilik 10 şube açma yoluna gidilerek aşılmaya çalışılıyor. Ancak bu kez 2, 3 ve 4’üncü sınıflara yer kalmıyor. Ve nihai karar ‘’Necip Fazıl’da kayıtlı, Meşkure Şanlı’da yoklamalı eğitim’’ oluyor.
Bitmedi. Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden verilen ve haber ajanslarına düşen bilgi şöyle;
“Okulun mevcudu normal görünüyordu ancak son anda adrese dayalı nakil çok oldu. Okula başvuru patlaması yaşandı. e- okulla 323 öğrenci kaydoldu. Sistem geç açıldı. Bu yığılmayı geç fark ettiğimiz için planlama yapamadık. Hafta sonuna kadar sorun çözülecek. Birinci sınıfların yarısını, Meşkure Şamlı Ortaokulu’na nakledeceğiz. Sabahtan ortaokullar eğitim görecek öğleden sonra birinci sınıflar. Bir yıl içinde de şu an ihale aşamasında olan Saadet Mirci İlkokulu’nu tamamlayacağız. O zaman yığılmanın önüne geçeceğiz. Her yıl ortalama 6 bin birinci sınıf öğrencisinin okula başladığı Buca’da bu yıl 4+4+4 nedeniyle bu rakam 7 bin 800’e çıktı. Derslik açığını kapatmak için okulların depolarını, müdür odalarını bile sınıf yaptık.”
Bakan Ömer Dinçer, ‘’Gelişmiş ülkelerin oyun esaslı eğitimini model aldık’’ diyor. İzmir Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı da ‘’Şarkı ve oyunlarla okulu sevdireceğiz’’ diyerek sisteme açıklık getiriyor. Oyuncaklarıyla okula gelenler, palyaço ile karşılanarak, çikolata ile ikna edilerek okul depolarından, müdür odalarından bozma dersliklere sokuldu bile.
Necip Fazıl kayıtlı, Necip Fazıl formalı, Meşkure Şanlı yoklamalı eğitim, ‘’küçük münferit’’ bir olay olarak görülebilir. O nedenle yazının girişini tekrarlamakta yarar var. Küçük olaylar, büyük sorunların habercisi olabilir.