Tamamen organik bir sergi
Bir zamanlar canlı bir hayvanın sindirim sisteminin en önemli parçası olan bağırsaklar Öznur Enes’in sergisinde görsel bir şölene dönüşürken, malzemenin itici yönü de sanatçının işleri ele alış şekliyle alaşağı ediliyor. Koku ise bu estetik sunum beraberinde izleyiciye farkı algı alanları yaratıyor.
DİKKAT SİNEK KONABİLİR!
Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Öznur Enes’in İstanbul’daki ilk kişisel sergisi, Beyoğlu Belediyesi Cihangir Sanat Galerisi’nde 12 Nisan’da açıldı. Daha önce pek çok uluslararası lif sanatı sergisinde işleri yer alan Enes, hayatımızda her geçen gün daha fazla yer kaplayan yapay malzemelere karşı, organik bir malzemeyi seçerek, insan yaşamının doğal yapısının giderek bozulmasına dikkat çekiyor. Işığın ve geçirgenliğin temel unsur olarak ele alındığı “Dikkat Sinek Konabilir!” başlıklı bu sergide, bağırsak ana malzeme olarak öne çıkarken, kimi çalışmalarda pamuklu dokuma, ip ve ahşaba da yer veriliyor. Liflerle çalışmayı bir tür özgürlük alanı olarak yaşamında var ettiğini ifade eden sanatçının, tekstil tasarımından gelen altyapısına dair ipuçları da bu serideki işlerinde hissediliyor. Yaşamın durağan ve cansız olmayan yüzünü sanatla bir araya getirdiğini söyleyen Enes, “Yaşam aslında bir döngü, başı ve sonu yok. Bağırsak malzemesi de benim için yaşamın sürekliliğini ifade ediyor. Yarattığım formlar ise yaşamın sınırlarından bir kaçıştır” diyor.
“Adem ile Havva”, “Cenin”, “Başlangıç”, “Hayat Ağacı”, “Nilüfer” gibi isimlerle adlandırdığı üretimlerinde insanın doğasına, var oluşuna dair bir şema çizerken, eğer tüm bunlara odaklanırsak, bizlere sanki “normal”miş gibi sunulan yaşamlardan da kendimizi arındırabileceğimizi söylüyor aslında.
Her biri birer dokuma olarak da tariflenebilecek çalışmalarından “Dilek Ağacı”, mekâna yerleşimi, dokumasında kullanılan renkleri ve formuyla serginin öne çıkanlarından biri. Kâğıdı da dahil ettiği “Nilüfer” ise, su yerine havada yüzen halleriyle, temelde saf ve kırılgan olan doğaya ne mesafede durduğumuzu bir kez daha sorgulamamıza neden oluyor.
Sadece 11 gün açık olacağı duyurulan bu sergi 2 gün daha uzatılmış. İzlemek için çarşambaya kadar vaktiniz var.