Doğuş, İstanbul Doors'u da satın aldı
Yeme içme sektörüne son hızla giren Ferit Şahenk satın alma üstüne satın alma yapıyor. Şimdiye kadar Kahve Dünyası, Nusret Lacivert, Go Mongo derken en son bünyesinde yaklaşık 40 mekânı barındıran İstanbul Doors grubunun yüzde 74.25’ini satın aldı. Doğuş’tan yapılan resmi açıklamada karşılıklı mutabakata varıp sözleşme yaptıklarını söyledi. Doors grubu artık Doğuş grubunun yeni iştiraki D-ream bünyesine girdi. Hem Levent Büyükuğur’un hissesini hem de yabancı fonun tamamını satın alan Ferit Şahenk satın almalara devam edecek gibi gözüküyor. Anjelik Vogue, Zuma, Kitchenette, Gina gibi mekânları bünyesine katmasından dolayı yaklaşık şube olarak 150 adede ulaştı.
EN BÜYÜK ZİNCİRLERDEN
Yeme içme sektörüne yaklaşık bir yıl önce girme kararı alan Doğuş grubunun patronu Ferit Şahenk için herkes “Kebapçı mı olacak” sorusunu sormuştu. Çünkü yeni bir sektörde atılım yapmak isteyen holding patronu Ferit Şahenk’in hayallerini kimse bilmediği için aylarca “İşi gücü kalmadı bu işlere mi girecek” sözlerini hep duyduk. Ama baştan beri Ferit Şahenk’in hayallerinin başka olduğunu, hedefinin yılda 1 milyar TL ciro olduğunu söylemiştim. Bunu yazdığım zaman bile çoğu insan bana gülmüştü.
“Hadi ya ordan” diyen çevremde birçok insan oldu. “1 milyar TL cironun sen ne demek olduğunu bilmiyorsun” diye hep bana bildikleri ticareti ve örneklerini verdiler. Ama ben Ferit Şahenk’in sadece bir iki mekân alıp durmayacağını biliyordum. Çünkü hedefleri büyüktü. Küçük markaları alıp hem Türkiye’ye hem de yurtdışına açmaktı. Yeme içme sektörü için D-ream adında bir şirket kuruldu. Zaman geçtikçe piyasada “Ferit Şahenk kebapçı olacak” sözlerini çoktan unutup “Bu Nusret ne kadar iş yapıyor” demeye başladılar. Arka sokakta kendi halinde bir etçi olan Nusret’te gelecek gören Ferit Şahenk ilk girişimde bulunmuştu. O zaman bile “Nusret’e bu kadar para verilir mi?” diyenler çok olmuştu. Nusret yeni yerine, yani Nispetiye Caddesi’ne çıktı.
NUSRET’TE BEKLENEN CİRO 36 MİLYON LİRA
Günde bin kişiye hizmet verilecek altyapı ile yola çıktılar. Ayda ortalama 3 milyon TL ciro yaparak herkesi şaşırttı. Yıl olarak baktığınızda sektörde Nusret ulaşılması güç olan bir ciroya ulaşacak. Ortalama 12 ay olarak hesapladığımızda Nusret yılda 36 milyon TL ciro ile Papermoon, Sunset, Ulus 29 gibi bilinen lüks mekânları geride bırakacak. Sadece bir şubeyle bu rakama ulaşan Nusret önümüzdeki aylarda Ankara, sonra Zorlu Center ile 100 milyon TL’yi hedefliyor. Bu seviyeye Ferit Şahenk el atmasaydı gelmesi mümkün değildi. Önce para yatırdı, hiç ticaret ve kârlılık gözetmedi. Mekân oturdu, insanlar konuşmaya başladı, sonra zaten para kazanılmaya başlandı. “Nusret başka şube açarsa iş yapar mı?” diye hep soruyorlar. Bence yapar.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜKLERİNDEN
Şimdi “Ferit Şahenk kebapçı mı olacak” diyenler ne söyleyecek merak ediyorum. Bence sektör için çok önemli. “Artık bu saatten sonra iş işten geçmiştir, ben de yatırım yapayım” diyen insandı. Olabilir ama nereyi satın alacak çok merak ediyorum. Sadece şimdilik 140 mekân ile hizmet verecek olan D-ream’in bir sene içerisinde 200 mekân hedefi var. İlk olarak Nusret ile iki şube daha açacaklar. Ardından satın aldıkları Kahve Dünyası’nın yeni şubelerini hem yurtiçinde hem yurtdışında açacaklar. Daha sonra zaten yurtdışı tecrübesi bulunan Doors grubunun mekânlarından biri olan Kitchenette’nin yeni şubelerini açacaklar. Türk mutfağında adından söz ettirmek isteyen grup Kivahan ile ilk olarak Londra, daha sonra New York‘ta Türk mutfağını en iyi şekilde ortaya koyacaklar.
Lucca’da en çok satan kokteyller
Lucca açıldığı günden beri Türkiye’de en çok kokteyl satan mekânlardan bir tanesi; premium üst segment içkilerin de en çok tüketildiği mekânlar arasında yer alıyor. Şarapta da çok hatırı sayılır bir volümü var. Satsuma Vodka, kadehte Roze şarap, şampanya kokteylleri gibi birçok içeceği ilk sunan yer veya ilk sunan yerlerden. İstanbul’da popüler olmasında büyük katkısı var. Çoğu yeni şeyin ilk tadımı yapılan ve piyasaya yayılma yeri olarak biliniyor. Lucca ekibi Cem Mihrap, Turgay Yıldız, Bahadır Gürcüer, Cevat Yıldırım, bu yaz “kazan-kepçe” misali yurtdışında yeni tatlar ve yeni sunumlar için gezdiler. New York, Chicago ve New Orleans’taki en önemli kokteyl mekânlarını dolaşarak içkide dünyadaki en yeni trendleri araştırıp içecek seminerlerine katılarak yeni kokteyleri bizlere sunmak için.
“Yemek, içecek ve eğlencenin buluştuğu bir mekân olarak özellikle kokteyllerimize ve içkilerimize çok önem veriyoruz” diyen mekânın patronu Cem Mihrap, hiçbir masraftan kaçınmayarak Türkiye’yi birçok uluslararası yarışmada temsil eden Bar Şefi Cevat Yıldırım kokteyllerle bizzat ilgilenip hepsini bizzat tek tek yapıyor. Yiyecekte ise yıllardır İspanyol Executive ŞefWilly Moya; mutfak müdürü Pelin Çakar; Şef Tuncay Uçar ve mutfak ekibinin imzası var. Yiyecek mönüsüde ana yemeklerle tanındığı kadar; içkinin yanında yenilen dünya mutfağından harmanlanmış küçük tabaklarla da meşhur ve yıllardır popüler. Bu tadımda da yeni favorilerden Fish Taco; Istakozlu Bruschetta ve et tartar gibi yemekleri katılmış. Lucca’nın hiç bilinmeyen bir yönünü daha keşfettim. Aslında içecekte çok ünlü olan Lucca meğer kahvede de çok iyiymiş. Kahve barmeni Seçkin Sinanoğlu, Türkiye’yi birçok yarışmada temsil etmiş, hatta bazı yarışmalarda birincilik almış. Hakikaten tebrik etmek gerekiyor. Lucca küçük bir mekân ama bünyesinde birçok şeyi barındırıyor.
CITRUS CİN TONIK SENENİN TRENDİ
Bar Şefi Cevat Yıldırım’a “En popüler içkiler ne?” diye sordum. Cin tonik, portakal ve limon kabuğu en çok tercih edilen içkiymiş. Cin zaten şu an dünyada yükselen bir trend. Lucca Bar şefi Cevat Yıldırım’ın yeni mönüsünde neler var kendi ağzıyla dinleyelim:
“Cin şu anda yükselen bir trend... Özellikle İspanya gibi Akdeniz ülkelerinde çok tüketiliyor. Premium cin kullanıyoruz. Köpüklü şarap (isteğe göre prosecco veya şampanya kullanıyoruz) kokteyli iyi bir aperitif kokteyli. Şampanya kokteyllerinin İstanbul’da yaygınlaşmasına önadım olmuş Lucca’nın en tanınmış şampanya kokteyllerinden. Adaçayı, biberiye, taze üzüm, votka; taze baharat aromalı ferah bir kokteyl. Taze çaylar ve bitkilerin kullanıldığı kokteyller dünyada trend. Bizde ülkemizde bol bulunan adaçayı ve biberiye kullandığımız böyle bir kokteyl yarattık. Pineapple express füme ananas, elyx votka; meyvemsi, kompleks, yeni favorilerimizden. Bu kokteyli et gibi fümelenmiş bir ananas özünden yapıyoruz. Kokteylde füme aroma; ette olduğu gibi son moda miksolojide...”