Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kim bu insanlar!

        HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Bu sıralar bütün dünya Wikileaks ve Assange'a karşı yürütülen operasyonların karşısında duran ve bir hacker ordusuyla Assange'a siber destek veren maskeli insanları konuşuyor.

        Wikileaks ve kurucusu Assange'ın hesap hareketlerini donduran Master ve Visa'ya gerçekleştirdikleri sanal saldırıyla ses getiren ve ''V for Vendetta'' filminde kullanılan maskeleriyle dikkat çeken bu grup aslında Wikileaks'le ortaya çıkmadı.

        En büyük savaşlarını aslında Scientology Tarikatı'na karşı gerçekleştirdikleri eylemlerle veren Anonymous (Anonim yani İsimsiz) adlı grup Wikileaks ve Assange operasyonunda ise Hacktivist kod adıyla örgütlendi.

        Dünyanın her yerindeki olaylara müdahil olan ve kendilerini "biz bir organizasyon değiliz" sözleriyle tanımlayan bu grup, İran'da ise muhalifleri desteklediklerini ilan ediyor.

        Peki kim bu adamlar? Neden protesto ediyorlar? Ne istiyorlar?

        Anonymous, ilk olarak Scientology (insanın tanrısal bir varlık olduğuna inanan felsefe) Kilisesi’ne ve temsil ettiği felsefeye yönelik sitelere yaptığı saldırılarla tanındı. Kilise, Tom Cruise’un internete sızdırılan bir videosunun yayılmasını önlemeye çalıştığı zaman Anonymous’un saldırısına maruz kaldı. Scientology inanışını temsil eden siteleri DDoS saldırılarıyla çökerten, telefonla işleten ve site yöneticilerine siyah faks çeken Anonymous üyeleri, aynı zamanda bu inanışa karşı düzenelenen protesto eylemlerine de katıldı.

        Sanal ortamda saldırılar düzenleyen grup klasik bir örgüt gibi işlemiyor. Grupta herhangi bir lider, kontrol birimi ya da hiyerarşi bulunmuyor. Çoğunluğu İngiliz ve ABD’li hackerlardan oluşan grup, her biri ortak idealler ve amaçlar taşıyan kişilerden oluşuyor. Grubun kullandığı isim de (Anonim-İsimsiz), internet kullanıcılarının internet üzerinde isimsiz işlem yapabilmeleri ve iletişim kurabilmelerinden esinlenilerek verilmiş.

        İnternet üzerinden faliyetlerini yürüten eylemciler, yasal güçlüklerle karşılaşmamak için kimliklerini gizli tutuyor ve maske kullanıyor, kendilerini yalnızca internet üzerinden ifade ediyorlar. Grup üyelerinin maske kullanmasının bir nedeni de grubun ismiyle örtüşüp 'İsimsiz' olabilmek.

        BBC'ye konuşan grup üyelerinden biri Wikileaks olayı ile ilgili olarak ''bunun bilindik bir savaş olmadığını bir veri savaşı olduğunu, kendilerinin yapmaya çalıştığı şeyin de internetin herkes için açık ve özgür karakterini korumak olduğunu'' söylüyor. Coldblood kod adlı eylemci ''İnternet böyle birşeydir ve böyleydi. Ancak son aylarda hükümetler ve Avrupa Birliği gibi aktörlerin interneti kontrol altına alıp oradaki özgürlüğe zarar vermeye çalıştıklarını görüyoruz'' diyor.

        Wikileaks’i engellemeye çalışan her türlü şirket ve devlete karşı savaşlarını sürdüreceklerini belirten grup şu anda Wikileaks’i destekleyen ''Operation Payback'' (İntikam Operasyonu) de dahil, dünya üzerinde 35 operasyonu organize ediyor.

        Grubun bir sonraki hedefinin ise yılbaşının yaklaştığı günlerde tavan yapacak alışveriş taleplerine hazırlanan Amazon.com olduğu iddia ediliyor.

        Grubun internet sayfası : www.whyweprotest.net/en/

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ