Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Davutoğlu'dan büyükelçilere

        Türkiye'nin yaklaşık 180 büyükelçisini bir araya getiren Üçüncü Büyükelçiler Konferansı'nın açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Diplomatlarımızdan sadece itfaiye eri gibi çalışmalarını istemiyoruz. Birer şehir planlamacısı gibi hareket etmelerini istiyoruz" dedi.

        "Vizyoner Diplomasi: Türkiye'nin Perspektifinden Küresel ve Bölgesel Düzen" temalı konferansta konuşan Davutoğlu, Türkiye'yi yurtdışında temsil eden büyükelçilerden, bir vücudun azaları gibi merkez ile irtibatlı bir şekilde hareket etmelerini istedi. Hep birlikte ortak bir refleksin ortaya konulmasını isteyen Davutoğlu, diplomatlardan birer itfaiye eri gibi çalışmalarını beklediklerini ifade ederek, "Nerede bir yangın var, söndürmek için oraya koşmalıyız." diye konuştu.

        Diplomatların bunun da üzerine çıkması gerektiğini belirten Davutoğlu, "Aynı zamanda yangınların da çıkmasını önlemek için birer şehir planlamacısı gibi olmalıyız." dedi.

        Davutoğlu'nun konuşmasına öneçıkan ifadeleri şunlar:

        (Türkiye için biçtiğimiz yeni rol) 'akil ülke' rolüdür; dünyada, küresel olaylarda sözü dinlenen, olayları önceden gören,o olaylara tedbir oluşturan, o olaylar içinalternatif çözüm üreten akil bir ülke.

        Biz önümüzdeki dönemde sadece itfaiye erleri istemiyoruz. İtfaiyeerleri gibi her yere koşturacak dinamizmde bir bakanlık istiyoruzama daha fazlasını da istiyoruz. Diplomatlarımızı yangın çıkmasını engelleyecek şehir planlamacısı olarak da görmek istiyoruz.

        Artık sadece krizleri engelleyen, krizlere tepki veren bir diplomasi ile yetinemeyiz.

        Bununla yetinen, kriz çıktığında tepki veren bir ülke konumundakalabilirdik belki, hayatımızı bu şekilde idame ettirebilirdik. Şimdi rahatsızlık doğuran bununla yetinmememiz. Hayır bununla yetinmeyeceğiz.

        Küresel düzenin yeniden yapılanmasında en fazla katkıda bulunabilecekaktörler sıralaması yapılsa, dünyanın kanaat önderlerine bu soru sorulsa, 'ilk 10 ülke yazın' diye, eminim hemen hemen bütünü Türkiye'yi yazacaktır.

        Ankara'da başlayan olan konferans, 7-9 Ocak günlerinde Erzurum'da devam edecek.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ