Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İntikam sözü verdiler

        Afganistan'daki Taliban örgütü, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin intikamını alma sözü verdi. Afganistan'ın güneyinde Reuters muhabirinin ele geçirdiği bir videoda, yüzleri örtülü ve kimliği belirsiz altı Taliban militanı tüfekler, el bombaları, makineli ve diğer silahların yanında görülüyor.

        Videoda altı militandan üçü, Usame bin Ladin'in öldürülmesine rağmen Afganistan'da koalisyon güçleri ve Afgan birlikleriyle savaşı sürdürecekleri sözü veriyor.

        Bir militan Peştu dilinde, "Usame bin Ladin'in şehit olduğu haberi doğru olsa bile, bu bizim cihat politikamızı değiştirmeyecek... eğer öldüğü doğruysa, bu bizi cihadımızı sürdürmemiz için daha çok motive edecek" diyor.

        Yeri bilinmeyen bir yerleşimin yüksek duvarlarının önünde sıraya dizili olarak görülen militanlardan bir diğeri, kameraya bakarak, "cihatlarına, şehitlerinin intikamını alana ve mahşere kadar devam edeceklerini" söylüyor.

        EL KAİDE'DEN SALDIRILARIN SÜRECEĞİ TEHDİDİ

        Örgütten yapılan açıklamada "kanı yerde kalmayacak, ABD ve müttefiklerine saldıracağız" denildi.

        El Kaide örgütü tarafından yapılan açıklamaların yayımladığı bildirilen İslamcı sitelerde, liderleri Bin Ladin'in öldüğünü doğrulayan örgütün, saldırılarının süreceği tehdidinde de bulunduğu duyuruldu.

        ABD'de internet sitelerini izleyen SITE adlı kuruluşa göre, El Kaide açıklamasında Bin Ladin'in ölümü ABD için bir "lanet" olarak nitelendi ve "lanetin Amerikalılar ile ajanlarını kovalayacağı" ifade edildi.

        ÖRGÜT, PAKİSTAN'DA AYAKLANMA ÇAĞRISINDA BULUNDU

        Pakistan'da ayaklanma çağrısında da bulunulan açıklamada, "Pakistanlıların, Bin Ladin'in topraklarında öldürülmesiyle uluslarına getirilen utancı temizlemeleri için hükümete karşı ayaklanmaları" istendi. SITE, El Kaide'nin cihatçı forumlarında yer alan açıklamanın 6 Mayıs 2011 tarihli olduğunu belirtmişti.

        ABD, Pakistan'ın başkenti İslamabad'ın yakınlarındaki Abodabad'da geçen pazar gecesi düzenlenen operasyonda Bin Ladin'in öldürüldüğünü açıklamıştı.

        EL KAİDE BİN LADİN'İN ÖLDÜĞÜNÜ "DOĞRULADI"

        ABD'de internet sitelerini izleyen kuruluşa göre El Kaide örgütü, Usame Bin Ladin'in ölümünü doğruladı. İzleme servisi SITE, "EL Kaide'in cihatçı forumlarında yer alan 6 mayıs 20111 tarihli açıklamada, liderleri Usame Bin Ladin'in öldüğünün doğrulandığını" bildirdi.

        ABD yönetimi, Amerikan askerlerinin Pakistan'da düzenlediği operasyonda Bin Ladin'in öldürülerek cesedinin denize atıldığını duyurmuştu.

        SOMALİ'DEKİ EŞŞEBAB ÖRGÜTÜ DE LADİN'İN ÖCÜNÜ ALMAYA YEMİN ETTİ

        Somali'de El Kaide ile bağlantılı Eşşebab militanları, örgütün lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin öcünü almaya yemin etti. Eşşebab sözcüsü Şeyh Ali Mahmud Reyc, başkent Mogadişu'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "cihadı iki katına çıkaracaklarını ve düşmanlarını etkisiz hale getireceklerini" söyledi. Reyc, Bin Ladin'in ölümünün ülkedeki Batı yanlısı hükümeti devirmek için verdikleri savaşı etkilemeyeceğini belirtti. Sözcü, "Kardeşimizin tattığı ölümü tatmadan ya da zafere ulaşıp tüm dünyayı yönetmeden Şeyh Usame'nin yolundan sapmayacağız" dedi.

        LADİN'E SEVGİ ABD'YE ÖFKE

        Pakistan'da yaklaşık bin 500 kişi, Usame Bin Ladin'in öldürülmesini protesto etti. El Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesinden sonraki ilk Cuma gününde Pakistan’da Bin Ladin lehine gösteri düzenledi.

        Ülkenin güneybatısındaki Belucistan vilayetindeki Ketta kentinde düzenlenen gösteride konuşan din adamı Fazıl Muhammed Baraiç, "Usame'nin ölümüyle Amerika'ya karşı cihat bitmeyecek" dedi. Radikal İslamcı protestocular "Kahrolsun Amerika" sloganları attı.

        Amerikan bayraklarını da yakan protestocular ayrıca, "Usame Bin Ladin şehittir. Usame'nin kanı, binlerce başka Usame’yi doğuracaktır" diye bağırdılar.

        Pakistan'daki en büyük aşırı dinci siyasi parti Cemaati Islami, hükümete, ABD'nin militanlarla savaşına destek olmaya son vermesi ve Bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonla egemenliğin ihlal edildiği gerekçesiyle protesto gösterileri düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

        EŞLERİ SORGULANIYOR

        Amerikan komandolarınca öldürülen El Kaide lideri Usame binLadin'in Pakistan'ın Abodadab kentindeki bir evde birlikte yaşadığı üç eşi Pakistan istihbarat servisi tarafından sorgulanıyor.

        İngiliz basınında yayımlanan haberlere göre, kanlı operasyonun ardından gözaltına alınan üç kadından Yemenli Emel Ahmed Abdülfettah, kendisini sorgulayan Pakistan istihbaratına son beş yıldır evden çıkmadan yaşadıklarını anlattı.

        Operasyonda bacağından vurulan genç kadının Ravalpindi'de bir hastanede tedavi altında bulunduğu tahmin ediliyor.

        Pakistan istihbarat servisi ISIyetkilileri, Bin Ladin'in eşlerinin sorguda yalan ifade vermelerinin önüne geçmek için soruların sırasını üç-dört günde bir değiştirdiklerini kaydettiler.

        Üst düzey bir yetkili de ellerinde tuttukları dördü kadın, 17 kişiden önemli bilgiler aldıklarını belirterek, sorgulaması bitenleri serbest bırakacaklarını söyledi.

        LADİN'İN SON MESAJI YAYIMLAYACAK

        El Kaide örgütü, BinLadin'in, ölümünden bir hafta önce kaydedilen sesli mesajını yakında yayımlayacağını duyurdu.

        El Kaide'nin aşırı dinci internet sitelerinde yer alan açıklamasında, "Şeyh (BinLadin),Arap dünyasında adaletsizlik ve eşitsizliğe karşı isyanların yarattığı sevinci ümmetle paylaşmadan önce bu dünyayı terk etmeyi reddetti" denildi.

        Söz konusu El Kaide açıklamasında, Bin Ladin'in, bu amaçla ölümünden bir hafta önce kutlama ve tavsiyelerinin bulunduğu bir ses kaydı doldurduğu belirtilerek, bu kaydın yakında yayımlanacağı kaydedildi.

        50 CENT'TEN 'LADİN' ŞARKISI

        50 Cent'in yaptığı şarkıda 'Usame bu gece öldürüldü, bu yüzden herkes güzel vakit geçirecek' gibi sözler yer alıyor. Rapçi 50 Cent, 11 Eylül saldırılarının sorumlusu olarak gösterilen El Kaide lideri Usame bin Ladin'in ölümünün ardından bir şarkı yaptı. Şarkıyı seslendiren Hot Rod da Twitter hesabından şarkıyı paylaştı. 'Osama bin Laden is Dead (Usame bin Ladin öldü)' adlı şarkı "Usame bu gece öldürüldü, bu yüzden herkes güzel vakit geçirecek" sözleriyle başlıyor.

        CIA AJANLARI EVİ İZLEMİŞ

        Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'in, bir grup istihbaratçıyı, pazartesi günü Amerikan özel kuvvetleri tarafından öldürülen El Kaide'nin lideri Usame Bin Ladin'in Pakistan'da saklandığı yeri izleyebilmek için Abodabad'da bir eve yerleştirdiği belirtildi.

        The Washington Post gazetesine konuşan Amerikalı yetkililer, küçük bir grup CIA ajanının, Bin Ladin'in bulunduğu evi aylarca gözlediğini ve bu operasyonun, CIA'in tarihindeki en hassas insani istihbarat toplama görevlerinden biri olduğunu ifade etti.

        Gazeteye göre CIA ajanları, geçen yıl ağustos ayından bu yana Pakistanlı yerel istihbarat kaynaklarını da kullandı ve Bin Ladin'in bulunduğu evde oturanların günlük faaliyetleri ve alışkanlıklarına ilişkin ayrıntılı bilgi topladı. Bin Ladin'in öldürüldüğü baskına kadar bu gizli evde, Bin Ladin'in saklandığı yerin uydu görüntülerinden içerdekilerin konuşmalarını dinleme çabalarına kadar istihbarat faaliyetleri sürdürüldü.

        KONGREDEN ON MİLYARLARCA DOLAR KAYNAK

        Washington Post, bu evde yürütülen faaliyetlerin geniş kapsamlı olması dolayısıyla CIA'in, Aralık ayında kongreden on milyonlarca dolar kaynak istediğini de yazdı. İstihbarat faaliyetlerini yürüten gizli evin, Bin Ladin'in öldürülmesi operasyonunda rol olmadığı ve baskınla birlikte ''iş bittiği için'' kapatıldığı da belirtildi.

        Gazeteye konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı yetkili, ''CIA'in işi tespit etmek ve gerekeni yapmaktır. İstihbarat işi, olması gerektiği gibi tamamlandıktan sonra artık hedefi bitirme sırası ordunundur'' ifadesini kullandı.

        Amerikalı yetkililer, gazeteye Bin Ladin'in son dakikalarına ilişkin yeni detaylar da açıkladı. ElKaide liderinin, saklandığı evin üçüncü katındaki odasının kapısında Amerikalı askerler tarafından tespit edildiği, Bin Ladin'in hemen odasına geri döndüğü ve biri başından, biri de göğsünden olmak üzere iki kez vurulduğu belirtildi. Amerikan askerleri daha sonra odada bir AK-47 ve bir tabanca buldu. Operasyon hakkında bilgi veren bir yetkili, Bin Ladin'in odasına geri çekilmesinin ''direndiği'' yönünde algılandığını belirterek, ''Neden odasına çekildiğini bilmiyorsunuz. Odasında ne yapacak? Silahını mı alacak? Üzerinde patlayıcı bulunan bir intihar yeleği mi giyecek?'' dedi.

        FOTOĞRAFI VE SES KAYDI ALINAMAMIŞ

        Gazete, CIA'in gizli evinde görev yapan istihbaratçıların, bütün çabalara rağmen, baskından önce Bin Ladin'in bir fotoğrafını çekmeyi ya da sesini kaydetmeyi başaramadıklarını da yazdı. Bin Ladin'in yakalanmasında önemli rol oynayan eski bir üst düzey CIA yetkilisi, ''saklanmadaki ustalığı ve disiplini''dolayısıyla El Kaide liderinin hakkını vermek gerektiğini kaydetti.

        On yıl önce Bin Ladin'in, etrafında korumaları, birçok aracı bulunduğu ancak son dönemde bunların hepsinden vazgeçtiği belirtiliyor. Amerikalı yetkililere göre Bin Ladin, Abodabad'daki bir Pakistan askeri üssünün yakınında yerleşmeyi, hayatta kalmasına yardımcı olacağı gerekçesiyle tercih etmiş olabilir. Gazeteye konuşan Amerikalı yetkililer, El Kaide liderinin bulunduğu yerin, Pakistanlı askeri ve istihbarat yetkililerinin Bin Ladin'i bölgeye yerleştirerek koruduğu şüphesini ortaya çıkardığını ifade etti.

        CIA yetkilileri, Bin Ladin'i izlemekle kullandıkları evde kaç kişinin görevli olduğunu gazeteye söylemedi. Ajanların, tespit edilmemek için olağanüstü tedbirli davrandıkları da belirtildi. Washington Post'a konuşan Amerikalı yetkili, Bin Ladin'in saklandığı üç katlı evin birçok farklı açıdan gözlenebilir olmasının, El Kaide liderinin en büyük hatası olduğunu kaydetti. Amerikan askerleri, Bin Ladin'in evine baskın düzenlediklerinde iki kurye dışında silahlı mücadeleyle karşılaşmadı.

        SALDIRI PLANLARI BULUNDU

        Ladin'in Pakistan'da saklandığı binadan ele geçirilen bilgiler,El Kaide'nin ABD'deki bazı büyük kentler iletrenlere saldırmayı düşündüğünü ortaya çıkardı.

        CNN televizyonunun haberine göre, ülke genelindeki federal, eyalet ve yerel düzeydeki güvenlik birimlerine gönderilen istihbarat uyarısında, El Kaide üyelerinin, 2010 yılı Şubat ayında, ABD'de köprü ve vadiler üzerindeki demiryollarına engeller koyarak trenleri raydan çıkarma planları üzerinde konuştuğu belirtildi.

        Habere göre, planın, 11 Eylül 2001 tarihindeki terör saldırılarının 10'uncu yıl dönümüne denk gelecek biçimde bu yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyordu. Ancak, istihbarat uyarısında, belirli bir kent ya da demiryolu sisteminin adı yer almadı.

        Amerikalı bir yetkili, "Dünyanın en çok aranan teröristinin evinde bu tür bir bilgiyi bulmamız sürpriz değil" dedi.

        ABD İç Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü Matt Chandler da, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "El Kaide'nin sözde saldırı planının henüz ilk bilgilere dayandığını, yanıltıcı veya yanlış olabileceğini" belirtti.

        Chandler, "ABD'deki demiryolu sistemine yakın gelecekte bir terörist saldırı düzenleneceğine dair bir bilgi yok, ancak partnerlerimizi, bu yöndeki sözde planlara dair bilgilendirmek istedik. Geçen yılın Şubat ayından bu yana bu konuda yeni planlar yapılıp yapılmadığı da net değil" diye konuştu.

        "En üst düzeyde teyakkuz halinde olmayı sürdürdüklerini" kaydeden Chandler, ancak ulusal tehdit alarmının yükseltilmesinin planlanmadığını söyledi.

        Amerikalı bir yetkili ise, Bin Ladin'in saklandığı binadan ele geçirilen materyallerin ayrıca, El Kaide'nin özellikle Washington, New York, Los Angeles ve Chicago'da saldırılar düzenlemeye ilgi gösterdiği yönünde bilgiler içerdiğini söyledi.

        CNN'in haberinde, Amerikalı yetkililerin, El Kaide'nin, saldırılarını özellikle ABD'nin Bağımsızlık Günü olan 4 Temmuz, Noel ve BM'nin açılış günü gibi önemli tarihlere denk getirmeyi istediğini ortaya çıkardığı da kaydedildi.

        DENİZE ATMAK SAYGILICAYDI

        ABDBaşkanı Obama, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in cesedinin denize bırakılmasının, "onun cesedine karşı saygılı bir hareket" olduğunu söyledi.

        Barack Obama, CBS televizyonunda gelecek pazar günü yayımlanacak "60 Dakika" adlı programda yaptığı açıklamada, "Bu konuya, (11 Eylül saldırılarında) 3 bin kişiyi öldüren Bin Ladin'den daha fazla özen gösterdiğimiz açık. Bu, bizi farklı kılan birşey. Yakışık biçimde davrandığımızı düşünüyorum" dedi.

        Bazı Müslümün din adamları, Bin Ladin'in cesedinin denize bırakılmasının İslami gelenekleri aykırı olduğu yönünde açıklamalar yapmıştı. Amerikalı yetkililer ise, Bin Ladin'in cesedinin İslami kurallara göre yıkanıp, dini tören yapıldıktan sonra denize atıldığını belirtiyorlar.

        Obama, CBS'te katıldığı programın pazar günkü yayınından önce gösterilen bir kesitinde,"Bin Ladin'in denize atılmasının kendisinin kişisel kararı olup olmadığı"şeklindeki bir soru üzerine, "Bu ortak bir karardı. Eğer Bin Ladin'in (saklandığı) binada öldürülmesi halinde, cesedine ne yapacağımız üzerinde önceden etraflıca düşünmenin önemli olduğu kanısındaydık. Yapmaya çalıştığımız şey, İslam dini uzmanlarına danışarak, cesede saygılı ve yakışık olan birşeyi bulmaktı" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ