Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya El Kaide Eyman el Zevahiri Beşar Esad Türkiye

        HABERTURK.COM DIŞHABERLER SERVİSİ

        ABD istihbaratı, Cuma günü Suriye'nin başkenti Şam'da meydana gelen ve 28 kişinin öldüğü patlamaların ardında El Kaide'nin olduğunu iddia etti. ABD'de yayınlanan McClatchy gazetesinde yer alan habere göre, istihbarat raporlarında, bombalama emrinin bizzat El Kaide lideri El Zevahiri tarafından verildiği bilgisi de yer aldı.

        ABD istihbaratına göre, 23 Aralık'ta Şam'da düzenlenen ve 44 kişinin öldüğü patlamalar da El Kaide'nin işi olabilir. Esad yönetimi, patlamalardan El Kaide ile ilişkili grupları sorumlu tutmuştu.

        KARIŞIKLIKTAN YARARLANMAYI AMAÇLIYORLAR

        Raporlarda, El Kaide'nin Irak kolunun, 11 aydır devam eden karışıklıklardan yararlanmak için Suriye'ye yerleşmeye çalıştığı belirtildi. ABD'li istihbarat yetkilileri ise Suriye'deki El Kaide unsurlarının henüz belirleyici bir güç haline gelmediğini söyledi ancak sayılarının arttığına dikkat çekti.

        ZEVAHİRİ'DEN MUHALİFLERE DESTEK

        Öte yandan, Usame bin Ladin'in öldürülmesinden sonra El Kaide'nin başına geçen Eymen el Zevahiri, yayınladığı bir video kaydıyla, Suriyeli muhaliflere destek verdi.

        Müslümanlar'ı Suriyeli muhaliflere yardım etmeye çağıran Zevahiri, 8 dakikalık video kaydında şunları söyledi:

        "KASAP ESAD"

        "Yaralı Suriye, kasap Esad'ın elinde her gün kanıyor. Ama yaşanan acılara ve verilen şehitlere rağmen direniş büyüyor. Her Müslüman, silahıyla, parasıyla ya da bilgisiyle bu direnişe destek vermelidir."

        "TÜRKİYE'YE BEL BAĞLAMAYIN"

        Zevahiri, Suriyeli muhaliflerin dış güçlere güvenmemesi gerektiğini de belirtti ve şöyle konuştu:

        "Suriye'deki kardeşlerimiz; Batı'ya, ABD'ye ya da Türkiye'ye bel bağlamayın. Size karşı neler planladıklarını en iyi siz biliyorsunuz. Kokuşmuş yönetimlerin elindeki Arap Birliği'ne de güvenmeyin. Özgürlük ve adalet istiyorsak bu rejimlerden kurtulmalıyız"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ