Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya BM'den Annan'ın Suriye planına tam destek

        BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) dönem başkanı İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark Lyall Grant tarafından Konsey salonunda resmi olarak okunan ve bu şekilde kabul edilen başkanlık açıklamasına BMGK'nın tüm üyeleri destek verdi.

        BMGK kararları gibi bağlayıcılığı bulunmayan başkanlık açıklamalarının kabulünde oylama yapılmıyor, ancak BMGK'nın 15 üyesinin hepsinin de başkanlık açıklamasına onay vermesi gerekiyor.

        Fransa tarafından hazırlanan, bu kez Rusya ve Çin dahil BMGK'nın tüm üyelerince desteklenen başkanlık açıklamasında, BMGK, Kofi Annan'ın Suriyeli yetkililere sunduğu 6 maddelik barış planına tam destek verdiğini bildirdi.

        6 MADDELİK ÖN PLAN

        Başkanlık açıklamasında, Kofi Annan'ın Suriyeli yetkililere sunduğu bu 6 maddelik ön plan da şu şekilde açıklandı:

        1- Suriyeli halkın meşru taleplerine ve endişelerine yanıt verecek şekilde Suriyeliler tarafından yürütülecek ve herkesi kapsayacak siyasi süreç için özel temsilciyle (Annan) çalışmayı taahhüt etmek ve bu amaçla gerekirse (müzakereler için) bir temsilcinin atanmasına onay vermek.

        2- Saldırıları bırakıp, BM tarafından gözetilecek ateşkesin derhal sağlanması- Bu amaçla öncelikle Suriye hükümetinin, halkın yaşadığı bölgelerde ağır silahlar kullanmaya son vermesi ve askerlerini geri çekmesi isteniyor, muhalefete (ve Suriye'deki diğer unsurlara) saldırıları bırakıp ateşkesin sağlanması için işbirliği yapması çağrısında bulunuluyor.

        3- İnsani yardımın gerekli olan her yere ulaşabilmesi için ilk adım olarak derhal uygulanmak üzere günde 2 saat insani yardım için çatışmaların durdurulması isteniyor.

        4- Keyfi olarak tutuklanan ve gözaltına alınanların serbest bırakılması talep ediliyor.

        5- Gazetecilerin ülke içinde serbestçe dolaşmalarının sağlanması isteniyor.

        6- Barışçıl toplanma ve protesto hakkına saygı duyulması talep ediliyor.

        Başkanlık açıklamasında, Suriye hükümetine ve muhalefete, özel temsilci Kofi Annan ile Suriye krizine barışçıl çözüm bulma yolunda iyi niyet içinde işbirliği yapmaları, beraber çalışmaları ve bu 6 maddelik öneriyi tamamen ve derhal uygulamaları çağrısında bulunuldu.

        Bu kapsamda açıklamada Annan'dan misyonuyla ilgili olarak BMGK'ya uygun görünen bir tarihte bilgi vermesi de istendi. Açıklamanın sonunda, ''Bu bilgiler ışığında BMGK, uygun şekilde başka adımlar atmayı da düşünecektir'' ifadesine yer verildi.

        CLINTON: OLUMLU BİR ADIM

        ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), BM-Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'a tam destek veren başkanlık açıklamasını ''olumlu bir adım'' olarak değerlendirerek, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve rejimine, ''Ya bu yolu seç (Annan'ın barış planı) ya da giderek artan baskı ve izolasyonla yüzleş'' mesajı gönderdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ