Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Clinton, Lavrov, ve İbrahimi Suriye krizine çözüm bulmak için Dublin'de biraraya geldi

        ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi Dublin'de, Suriye krizine yeni bir çözüm formülü bulunması konusunu ele aldı.

        Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı (AGİT) toplantısı nedeniyle İrlanda'nın başkenti Dublin'de bulunan Clinton ve Lavrov, İbrahimi'nin de katıldığı üçlü toplantıda yaklaşık 40 dakika süren bir görüşme yaptı. Görüşmede uluslararası toplumun, Suriye'de 21 aydır süren iç savaşın bitirilmesini destekleyebileceği bir strateji üzerinde görüştükleri bildirildi.

        BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi, görüşmeden sonra basına yaptığı açıklamada, ''Suriye'yi uçurumun kenarından çekecek süreci nasıl çözümleyebilecekleri konusunda biraz konuştuklarını'' söyledi.

        "BİRLİKTE OLMAK ZORUNDAYIZ"

        İbrahimi, görüşmede heyecan verici kararlar almadıklarını, öte yandan durumun kötülüğü, ayrıca bu sorunu kontrol altına almak ve çözmeye başlamak için "yaratıcı yöntemleri" nasıl bulabilecekleri konusunda birlikte çalışmayı sürdürmek zorunda oldukları konularında fikir birliğine vardıklarını kaydetti.

        Görüşmeden önce ortak hedefleri olduğuna vurgu yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, gazetecilere, ''Suriye'de akan kanın durdurulması ve Esad sonrası Suriye'nin geleceğinde siyasi geçişin başlatılması yönünde Rusya ile birlikte iş yapmak için çok çalıştık'' açıklamasını yaptı.

        "SURİYE'DEKİ OLAYLAR HIZLANDI"

        Clinton, Suriye'de şu anda olayların hızlandığını, bunu birçok biçimde gördüklerini ifade ederek, ''Şam içinde ve çevresinde rejime baskı artmış görünüyor. Kimyasal silahlarla ilgili duruşumuzun ne olduğunu açıkça ifade ettik ve sanıyorum bunu ve şiddetin durdurulması için neyin gerektiği konusunu birçok diğer yönüyle tartışacağız'' diye konuştu.

        Üst düzey Amerikalı bir yetkili de, görüşmede, "uygulamada Suriye'nin siyasi geçişine nasıl yardım edileceğine odaklanıldığını" söyledi.

        Yetkili, hem Clinton hem de Lavrov'un İbrahimi'nin çabalarını desteklediğini ve İbrahimi başkanlığında, üst düzey Amerikalı ve Rus yetkililerin katılımıyla, atılacak adımların ele alınacağı bir toplantının gelecek hafta yapılması konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.

        Clinton-Lavrov-İbrahimi görüşmesi, Washington ve Moskova yönetimlerinin Suriye konusunda izlenecek yeni bir strateji konusunda birlikte hareket edebileceği yönündeki tartışmaları hızlandırdı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ