Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KIRMIZI!

        “Kolpaçino” vizyona “Bomba” oldu düştü. Neyse telaşlanmayın pek korkacak bir şey yok. Zira gişe mücadelesinde pek de bir hasar yaratamadı. Tam 400 ekranla vizyona giren film, ilk 3 gününde ancak 175.313 bilet yapabilmiş durumda. Salon başına 438 bilet manasına gelen bu performans bu kadar geniş dağıtımla vizyona giren bir film için bedbaht bir istikbali işarete ediyor. Öyle ki “Kolpaçino” gelecek hafta sonu 100 bine bile ulaşamazsa kimse şaşmamalı.

        Buna rağmen her şey de bitmiş değil. Mesela hafta sonunu lider kapatması “Bomba” için iyi bir başlangıç olabilir. Zira bu hafta Şafak Sezer ve ekibinin görünebilecekleri her yerde görünmeleri gerekiyor. Tabi her konuda olduğu gibi bunun da bir istisnası var.

        Şafak Sezer bazılarındaki espri kalitesini benim de çok beğendiğim malum reklam kampanyasıyla ekranları öyle bir parselledi ki, seyircinin gidip de onu sinemada seyretmesine gerek kalmamış durumda. Özellikle tip sinemasının en büyük sorunudur bu. Sinemada, televizyonda ve reklamlarda hep benzer tipleri, benzer mimik ve jestlerle oynayan komedyenlerin artık bu sendroma dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle televizyonda diziniz varsa veya buradaki gibi dev bir reklam faaliyeti içerisindeyseniz, filminizi ya erteleyin, ya da vizyondan 2-3 ay önce mutlaka inzivaya çekilin. Film için çok faydalı bir iş yapmış olursunuz.

        BAŞARI “SONRA YA” KALDI

        2 haftalık hükümranlığın ardından “Ya Sonra” artık podyumun ikinci basamağında. Öte yandan 74 ekran birden kaybeden bir film için, 81 bin biletlik performansı yine de takdir etmek lazım. Film bu kadar kayba rağmen seyircisinin sadece %42.5’ini kaybetti ve toplamda da 650 bin (635.313 kişi) sınırına dayanmış oldu. Ne var ki yine de filmin geleceği hakkında pek iyimser olamayacağım. Bu tempoyla “Ya Sonra”nın milyon bariyerine ulaşması mümkün değil.

        SÜPERNOVA

        Hayat böyledir işte. Bazıları ışıldar bazıları söner. Yalnız bazıları da süpernova gibi maşallah. Ortalık şenlik alanına döndü. “Aşk Tesadüfleri Sever” vizyondaki 6. hafta sonunda sadece 3 ekran kaybediyor ve 72.882 biletle yine podyumda kalıyor. Burada özellikle filmin hala daha 212 kopyayla tam 223 ekranda gösterimde olmasına dikkat çekmem lazım. “Tesadüflerin” dağıtımcısı tam anlamıyla şov yapıyor, bunun Türkçesi budur. Bu arada film toplamda 2 milyon 150 bini de (2.167.853 kişi) geçmiş durumda. Gelecek hafta da bu kopya sayısını korurlarsa, herhalde tahminlerimi boşa çıkarıp 2 milyon 300 bini de aşarlar.

        SIRTLAN DA MI SEVİMLİ?

        “Sevimli Hayvanlar” (Animals United 3D) 89 kopyayla girdiği vizyon yarışından, salon başına haftanın en iyi derecesi olan 504 kişiyle, toplam 44.819 bilet satarak çıktı. Havaların birden bire düzeldiği bir hafta sonu için bu performansı takdir etmek gerek. Zira bizim memlekette çocuklar arkadaşlarla sokakta top koşturacağına sinemaya gitmezler. Tabi bu babaların da işine geliyor o ayrı konu. “Sevimli Hayvanlar” bu şartlarda 150 bin bandında bir yerlerde duracaktır.

        KAFA KARIŞTIRAN

        Büyük merakla beklediğim “Bir Avuç Deniz” ilk 3 gününde sadece 32.178 bilet yapabiliyor ve ancak 6. sıradan listemize giriyor. Açıkçası nereden başlayacağımı hiç bilemiyorum. Bu denli saldırgan bir reklam stratejisine cesarete edip, nasıl olur da sadece 105 kopyayla vizyona çıkılır diye söze girsem, sayfalar yetmeyecek. İlk başta böyle atladılar, böyle zıpladılar şeklinde haberler yaptırıp, sonrasında aileler bundan rahatsız olur diye bu sahnelerin makaslanması ne ola ki diye işe başlasam, bu sefer de söyleyecek söz bulamayabilirim. Üstüne üstlük bu görüntüler gala kopyalarında yer alıyordu. “Bir Avuç Deniz” bu şartlarda 200 bini bulursa büyük başarı olur.

        BENCE “İKİ ERKEK, BİR KADIN” OLMALIYDI

        Listemizin 11. sırasında “İki Kadın, Bir Erkek”i (The Kids Are All Right) görüyoruz. 22 kopyayla vizyona giren film, ilk 3 gününde salon başına 265 kişiyle toplam 5.827 bilet satmayı başarmış. Bu denli ihtilaflı bir mesele hakkındaki bir film için, bence çok iyi bir performans. “Oscar büyüsü” dedikleri bu olsa gerek.

        ELİMDEN GELEN BUDUR

        Haftanın yerli yapımlarından “Saklı Hayatlar” 25 kopyayla girdiği vizyon yarışından, 5.512 biletle 12. sıradan çıkıyor. Kopya sayısı, reklam kabiliyeti gibi kriterler göz önüne alındığında, filmin elinden geleni yaptığını düşünüyorum. Bu şartlarda daha iyisi olmazdı.

        FİLM İZLEYİCİSİNE GÖRE KİŞNER

        Türk sineması adına haftanın belki de en önemli filmi olan “Gölgeler ve Suretler,” listemizin en tepesinde değil, ne yazık ki en sonunda 16. sırada yer alıyor. 25 kopyayla vizyona sürülen film, ilk 3 gününde ne yazık ki ancak 3.735 kişi tarafından seyredilmiş. Yeni ve bize has bir üslup arayışında olan Derviş Zaim’in filmlerine karşı olan bu ilgisizliğimizi, sadece reklam ve pazarlamayla açıklamak pek mümkün değil.

        fatihomeroglu@cyapim.com.tr

        Detaylı rakamlar için www.boxofficeturkiye.com adresine başvurabilirsiniz.

        Diğer Yazılar