Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Araştırma Üniversitesi nedir? Türkiye'deki Araştırma Üniversiteleri (2017)

        2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuşanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Araştırma Üniversiteleriyle ilgili bilgi verdi ve 10 yeni Araştırma Üniversitesi'ni duyurdu. PekiAraştırma Üniversitesi nedir? Araştırma Üniversiteleri hangileridir? İşte detaylar...

        ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ NEDİR?

        Araştırma Üniversitesi, misyonunu ve stratejik yol haritasını belirlemiş ve üniversitenin çalışma disiplinini bu plana uygun biçimde yürütebilen bir kurumdur. Bu süreçte üniversite yalnızca araştırma başlığında mükemmeliyeti amaçlamaz, eğitim ve bilginin üretimi, aktarımı ve paylaşımında da en iyiyi hedefler.

        Üniversite öğretim üyesi ders dışında da araştırma faaliyetlerine öğrenci dâhil ederek eğitimin kapsamını ve katkısını arttırır.

        Öğrenciler araştırma kültürünün içinde öğrenerek, bilgilerini geliştirir ve akademik araştırmanın işleyişine hâkimiyet kazanır.

        Gerçekleşen araştırma faaliyetleri üniversitelerin ürettiklerinin değer bulmasıyla bütçelerini geliştirmelerini, verimli araştırmalarla var olan araştırma fonlarından daha fazla pay almalarını ve oluşturdukları toplumsal değerle parçası oldukları toplumun yarınlarında pay sahibi olmalarını sağlar.

        Araştırma Üniversitesi, ulusal düzeyde kapsamlı kurumlardır ve Araştırma Üniversiteleri'ndeevrensel bilime ve teknolojiye en çok katkı sağlayan çoklu akademik ve toplumsal kurumlardır.

        İdealimiz olan araştırma üniversitesi güçlü araştırmacılar yetiştiren, dünya bilimine ve ülkenin kalkınmasına katkı sunan doktora programları olan kurumlardır.

        Araştırma üniversitesi insanlığın ortak değerlerine ülkesinin geçmişi ve geleceği ile ihtiyaçlarını dikkate alarak katkı sağlar.

        REKLAM

        Etkin araştırmalarınyapıldığı araştırma üniversiteleriaynı zamanda bilgi toplumunun merkezi niteliğindedir. Bulunduğu ülkeye ekonomik anlamda ciddi katkı sağlayan araştırma üniversitelerinde insanların hayat kalitesine doğrudan pozitif yönde etki eden buluşlar yapılır. Buluşlar sayesinde de yeni şirketler ve yeni işkolları doğar.

        Araştırma Üniversiteleri, seçkin öğretim üyelerinden oluşmaktadır ve ileri araştırma altyapısına sahiptir. Yeterli düzeyde finansal kaynağın ve zengin fonlamanın bulunduğu bu üniversitelerinde global düzeyde kütüphaneler yer almakta ve oldukça geniş fiziksel olanaklar sunulmaktadır.

        Araştırma Üniversitesi olmanın temel koşulları arasında öğrenci kabul süreçleri, akademik personellerin kalitesi, akademik yükseltme kriterleri ve mezuniyet kriterleri önde gelmektedir. Araştırma Üniversiteleri, akademik üstünlüğü ve mükemmeliyetçiliği esas almaktadır. Akademik özgürlüğü merkezinde temel unsur olarak tutan Araştırma Üniversiteleri, yönetişim kavramı ile yönetilmektedir.

        TÜRKİYE'DEKİ ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Araştırma Üniversitesi olarak belirlediğimiz 10 üniversiteyi açıklıyorum" diyerek aşağıdaki üniversitelerin Araştırma Üniversitesi olarak belirlendiğini duyurdu.

        • Ankara Üniversitesi
        • Boğaziçi Üniversitesi
        • Erciyes Üniverstiesi
        • Gazi Üniversitesi
        • Gebze Teknik Üniversitesi
        • Hacettepe Üniversitesi
        • İstanbul Üniversitesi
        • İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)
        • İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi
        • Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "10 ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ BELİRLEDİK"

        2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuşanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniverstiesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İTÜ, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ve ODTÜ'nün Araştırma Üniversitesi olarak belirlendiğini duyurdu.

        Yedek olarak ise Çukurova Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin belirlendiği açıklandı.

        Aynı zamanda Erdoğan, "Her dönemde sözü edilmesine rağmen bir türlü arzu ettiğimiz seviyeye ulaşmayan üniversite - özel sektör işbirliği için de önemli adımlar atılıyor. YÖK'e iki yeni hedef açıklamak istiyorum. Öğretmen yetiştiren programlarının geliştirilmesi bunlardan ilki. Öğretmen kalitesi meselenin önemli boyutlarından biri. Müfredattan ders kitaplarına, yüksek öğretime geçişe kadar eğitim ve öğretimde çözmemiz gereken pek çok sorun bulunuyor. Türkiye'de her alanda çok büyük reformalara imza attık. İki alanda arzu ettiğimiz gelişmeyi sağlayamadık. Bunlar eğitim ve öğretimdir. Kültürdür." ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ