Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Ankara'da bir araya geldi

        Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ikili düzeydeki ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirdi.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i resmi törenle karşıladı.

        Aliyev'in bulunduğu makam aracını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev'i külliyenin ana giriş kapısında karşıladı.

        Erdoğan ve Aliyev'in tören alanındaki yerlerini almasının ardından iki ülke milli marşları çalındı.

        Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı "merhaba asker" diyerek selamladı.

        TARİHİ BİR FIRSAT PENCERESİ AÇILDI

        İki lider görüşme sonrası ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

        İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar;

        Azerbaycan’la işbirliğimizin merhum Haydar Aliyev’in işaret ettiği tek millet, iki devlet temelinde ilerlediğini görüyoruz. Toplam ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene ilk defa 7,5 milyar dolar seviyesini yakaladı.

        Iğdır-Nahçıvan doğalgaz boru hattı projesi ile enerji işbirliğimize yeni boyut kattığımızı belirtmek isteriz.

        AKPM toplantılarına Azerbaycan heyetinin katılımının engellenmesi konusunda kararı geçersiz kılana kadar Azerbaycan'a desteğimizi, girişimlerimizi sürdüreceğiz.

        Görüşmelerimiz sırasında Güney Kafkasya'daki gelişmeleri de ele aldık. Bu süreçte Azerbaycan ile omuz omuza hareket ediyoruz. Karabağ’da işgalin sonra ermesiyle birlikte bölgemizde kalıcı barış için tarihi bir fırsat penceresi açıldı. Bu fırsat penceresinin kapanmaması çok önemlidir. Azerbaycan ve Ermenistan arasında kalıcı barış anlaşmasının imzalanmasının bölgemiz ve dünyada istikrar için yeni bir umut kaynağı olacağı şüphesizdir.

        Ermenistan'ın da uzun vadeli düşünerek stratejik bir perspektifle bu süreci değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum. Üçüncü tarafları da sürece katkı sunmaya davet ediyoruz. Yaralanan Azerbaycan ordusu kardeşlerime de acil şifalar diliyorum.

        Aliyev'in konuşmasından öne çıkanlar;

        Türkiye ve Azerbaycan birliği sadece bölge için değil Avrasya için önemli etkendir

        Türkiye bugün dünya çapında söz sahibidir. Türk dünyasının birleşmesi, ortak kültürlere sahip halkların bir arada olması, her bir Türk Devletleri Teşkilatı üyesinin gücüne güç katacak.

        Şuşa'da yapılacak zirvede KKTC Cumhurbaşkanı da benim davetimle yer alacaktır. Bu, Türk halklarının birliğine ivme kazandıracaktır.

        Tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayrakların ve askerlerin de yer aldığı törende, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Bandosu tarafından Azerbaycan Zafer Marşı da çalındı.

        Erdoğan ve Aliyev, merdivenlerde Türkiye ve Azerbaycan bayrakları önünde gazetecilere poz verdi.

        Baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Aliyev, heyetler arası görüşmeye başkanlık edecek, ortak basın toplantısı düzenleyecek.

        REKLAM

        Törende, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Ankara Valisi Vasip Şahin ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da yer aldı.

        ALİYEV ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine başkente gelen Aliyev, Anıtkabir’i ziyaret etti. Aliyev ve beraberindeki heyet, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldi.

        Daha sonra Atatürk'ün mozelesine çelenk koyup saygı duruşunda bulundu. Anıtkabir önünde beraberindekilerle hatıra fotoğrafı çekilen Aliyev, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’nde Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.

        *Haberin görselleri AA tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ