Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Çıplak'a 10 milyonluk Etno giysi - İş-Yaşam Haberleri
        1
        2
        3
        4

        Köy meydanına, köylülerin ürünlerini satabileceği satış stantları yerleştirildi. Burada köyde kurulan Tarım Kooperatifi’nde üretilen Etno-köy markalı yerel gıda ürünleri satılıyor.

        5
        6

        Çıplak Köyü, Troya ve arkeolojinin doğuşu, Osmanlı, 20’nci yüzyıl başı savaşlar dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarından izlerini taşıyor.

        7

        Proje kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyeleri; Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın bilimsel, Dr. Seyhan Boztepe’nin sanat-tasarım ile Deniz Erbaş’ın sanat tarihi danışmanlığı ile gerçekleştirilen çalışmalarla Etno-köy konsepti ortaya çıktı.

        8

        Çıplak Köyü'nde halk hala Troya döneminin geleneklerini devam ettiriyor ve bu gelenekler nesilden nesile aktarılıyor. Etno-köy’deki eski taş evlerin Troya dönemi megaronlarla benzerlikleri mevcut.

        9

        18. ve 19. Yüzyıl haritalarında da görüldüğü gibi Troya harabelerinin olduğu Hisarlık Tepe’yi Çanakkale’nin diğer köylerine bağlayan yol Çıplak Köyü’nün içinden geçiyor. 18. Yüzyıl’dan sonra köye gelen bütün araştırmacılar bu yolu kullanarak Çıplak Köyü’nden geçmişler. Günümüzde bu yol Etnoköy Projesi ile birlikte Arkeoloji Yolu olarak tekrar canlandırıldı. Troya Müzesi ile köyü birbirine bağlıyor

        10

        Tevfikiye Köyü girişinin karşısından başlayan ve Çıplak Köyü meydanına ulaşan ana yol “Çıplak Yolu” olarak düzenlendi

        11

        Meydan düzenlemesinde Troya kazıları tarihi, Osmanlı’dan günümüze Çıplak Köyü tarihi ve köyde uygulanan geleneksel tarım uygulamalarına dair özellikler ön plana çıkarıldı.

        12

        Köy meydanından başlayıp Troya Kültür Rotası ile birleşen ve Troya Müzesi’ne bağlanan yol, ‘Arkeoloji Yolu’ olarak genel dokuya uygun olarak düzenlendi.

        13

        Evlerin cepheleri ve bahçe duvarları boyanırken köy genelinde peyzaj çalışmaları uygulandı.

        14

        Çıplak Köyü tarımda ilk modernleşen köylerden biri ve tarımsal açıdan zengin bir köy. Troya döneminde kullanılan tarım aletlerinin hala kullanıldığı Çıplak Köyü tarım mirasına da sahip çıkıyor. Köyde Tarım Bakanlığı onayıyla ata tohumu ile tahıl ve pamuk üretimi de yapılıyor.

        15
        19

        Troya arkeolojinin bilime dönüştüğü yer olarak kabul ediliyor. Heinrich Schliemann Troya’daki kazılara başladığı 1870-1871 yıllarında Çıplak Köyü’nde buraya benzer bir binada konakladı. Çıplak Köyü ve komşu köyler bu tarihten itibaren Troya kazılarıyla hep ilişkili oldu.

        20

        Troya kazı tarihçesinden kesitlerin olduğu Arkeoloji Evi’nde öncelikle Schliemann’ın Troya’yı nasıl tahrip ettiği, “Priamos Hazineleri”nin kaçırılma serüveni ve Osmanlı Devleti’nin eserleri geri almak için verdiği mücadele Osmanlı arşiv belgeleriyle anlatılıyor. Tarih öncesi arkeolojinin nasıl bilime dönüştüğü, Troya’daki 150 yıllık kazı tarihindeki en önemli keşifler üzerinden yansıtılıyor.

        21
        25

        Çıplak Dede Türbesi, tarihi çeşme ve köy kahvesini içine alan köy meydanı, konsepte uygun olarak yeniden düzenlendi. Meydan düzenlemesinde Troya kazıları tarihi, Osmanlı’dan günümüze Çıplak Köyü tarihi ve köyde uygulanan geleneksel tarım uygulamalarına dair özellikler ön plana çıkarıldı.

        26
        27

        Kitabesi olmayan, çeşitli menkıbelerde adı geçen Çıplak Dede’nin, Garip Dede Yatırı olarak anılan, etrafı bir duvarla çevrili bu türbede Troya’dan getirilen devşirme taşlar kullanıldı. Köy kuruluş tarihiyle de ilişkilendirilen bu türbe, tam olarak tarihlenemese de Osmanlı belgelerine Karesioğlu Süleyman Bey’in 1357 yılında Troya hakimi olarak kayıt düşüldüğü, Çanakkale bölgesinin Türkleşmesi ve Müslümanlaşmasının da aynı dönemde olduğu düşünülüyor. Köye ismini veren Çıplak Dede’nin de aynı süreçte Müslümanlığı bölgeye yayan bir derviş olduğu kabul ediliyor.

        28

        Köy camisinin yapımı 1786’ya kadar dayanıyor. Schliemann yayınlarında 1873 yılında köy camisi ve minaresinin onarımı sırasında Troya kazılarından çıkan taşların kullanıldığı belirtti. Cami büyük oranda değişikliğe uğramadan günümüze kadar gelmiş tarihi bir camidir.

        29

        Köy meydanına, köylülerin ürünlerini satabileceği satış stantları yerleştirildi. Burada köyde kurulan Tarım Kooperatifi’nde üretilen Etno-köy markalı yerel gıda ürünleri satılıyor.

        30
        43
        44
        45
        • Proje kapsamında Çanakkale Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile Çıplak Köyü sakinlerine yönelik eğitimler verildi. Gıda ve su sektöründe çalışan 30 kişiye hijyen eğitimi, 39 kişiye A1 seviyesi İngilizce kursu verildi. 30 kişiye ilkyardım, 12 kişiye yöresel gıda ürünleri yapımı kursu, 36 kişiye Anadolu ve Türk Kültürü, 36 kişiye diksiyon, 30 kişiye kadın üst giysileri dikimi eğitimi verildi. Ocak 2020’den bugüne kadar toplam 1320 saat eğitim gerçekleşti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ