Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Dev ıstakozun fosili, canlıların evrimini aydınlatıyor

        HABERTURK.COM / DIŞ HABERLER

        Arkeologlara göre insan büyüklüğünde dev bir ıstakoz 480 milyon yıl öncenin balinası sayılıyor.

        Suyu süzerek elde ettiği yemek parçalarını ve maddeleri yiyen bu ıstakozun yeni bir fosili geçtiğimiz günlerde Fas’ta bulundu.

        İki metre boyundaki prehistorik yaratık, modern kabuklu hayvanların, böceklerin ve örümceklerin en eski atalarından olan “anomalocaridid” familyasından.

        İngiltere'de yayınlanan Mirror'da yer alan habere göre köpekbalığı türünde, sivri dişli uç yırtıcılarla akraba olmasına rağmen bu yeni tür zararsız olarak sınıflandırıldı. Başındaki uzvu kullanarak günümüz balinaları gibi deniz suyunu filtre edip ayıkladığı ve kalan küçük yemek parçacıklarıyla beslendiği tahmin ediliyor. Istakozun, bu şekilde beslenen en eski dev hayvan olduğu düşünülüyor.

        Dev ıstakoz üzerine çalışan ekibin liderlerinden biri olan Oxford Üniversitesi’nden Dr Allison Daley, bunun o dönemde yaşamış en büyük hayvanlardan biri olduğunu kaydetti.

        Daley, "Bu hayvanlar daha önce hiçbir hayvanın doldurmadığı ekolojik bir boşluğu dolduruyor. Süzerek beslenmek hayvanların yemek bulmasının en eski yollarından biri olsa da, önceki süzücüler daha küçük ve genelde denizin dibine bağlıydı. Devliğin en eski örneğini serbest yüzen bir süzücüde bulduk.”

        "Aegirocassis Benmoulae" adını, onu keşfeden fosil avcısı Muhammed Bin Moula’dan alıyor.

        Etrafını saran kayayı iğne benzeri araçlarla kopararak açığa çıkarılan üç boyutlu fosil, kendini olağanüstü bir şekilde korumuş. Bunun aksine diğer bütün “anomalocaridid” fosilleri ezilerek yassılaşmış.

        "Bulunan üç boyutlu kalıntılar olmadan bu hayvanların anatomisini derinlemesine anlamayı belki hiç başaramayacaktık," diyor Dr Daley.

        Aegirocassis’in vücudunda, modern kabukluların biricik çift dallı uzantılarının öncüsü olması muhtemel yüzgeç çiftleri keşfedildi.

        Bu ayın başlarında, Etiyopya’da keşfedilmiş bir çene kemiği fosili 2,8 milyon yıl öncesine tarihlenmiş, böylece türümüzün doğuşunu 400.000 yıl geriye itmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ