Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İran, ABD, Hürmüz Boğazı

        HABERTURK.COM DIŞHABERLER SERVİSİ

        İran'ın geçtiğimiz hafta Hürmüz Boğazı'nda gerçekleştirdiği ve iki yeni füze denemesi yaptığı tatbikatın ardından ABD ve İsrail'den misilleme geldi. Strategic Intelligence News sitesinde yer alan haber göre iki ülke 'Austere Challenge 12' adında ortak bir tatbikat düzenleyecek.

        İsrail askeri yetkilileri tatbikatın daha önce planlandığını belirtiyor. Ortak tatbikatta aralarında hayalet uçakların da bulunduğu hava unsurları kullanılacak. İsrail tarafından İran'ın füze saldırılarına karşı geliştirilen Arrow füzeleri ise tatbikatın bel kemiğini oluşturacak.

        BİNLERCE ABD ASKERİ BÖLGEYE GİDİYOR

        Tatbikatın tarihi açıklanmazken binlerce ABD askerinin bu çerçevede bölgeye gönderildiği haberleri geliyor. İran'ın geçen hafta düzenlediği tatbikat sırasında bölgeden ayrılan ve İran tarafından geri dönmemesi konusunda uyarılan ABD uçak gemisinin de bölgeye yeniden konuşlandırılması bekleniyor.

        İRAN'DAN YENİ TATBİKAT

        Bu gelişmeler karşısında İran da boş durmuyor. Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Ali Fedevi, Fars Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, bir ay içinde Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı'nda deniz tatbikatı yapacaklarını söyledi.

        "ÖNCEKİLERE BENZEMEYECEK"

        Planlı tatbikatların yedincisinin icra edileceğini belirten Tuğamiral Fedevi, bu tatbikatın birçok yönden öncekilerden farklı olacağını kaydetti.

        Tuğamiral Fedevi, dünya petrol ticareti açısından stratejik önemi olan Hürmüz Boğazı konusunda Batılı bazı ülke yetkililerinin açıklamalarına ilişkin olarak da ''İran bugün, bölgenin tamamına hakim ve tüm hareketleri kontrol ediyor'' dedi.

        İran Ordusu Deniz Kuvvetleri, 24 Aralık 2011 ile 3 Şubat 2012 tarihleri arasında ülkenin güneyindeki karasular ile Hint Okyanusunun kuzeyini kapsayan 2 bin kilometrelik bir alanda deniz tatbikatı yapmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ