Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Osman Gazi Köprüsü ne zaman açılacak? Körfez geçiş köprüsü geçiş ücreti - Emlak Haberleri
        1

        İstanbul-İzmir arası ulaşım mesafesini 9 Saatten 3,5 saate indirecek olan Gebze-Orhangazi-İzmir otoyol projesinin en önemli ayağı Osmangazi Köprüsü, 30 Haziran Perşembe günü düzenlenen törenle hizmete açılmıştı.

        2

        Ramazan Bayramı dolayısıyla vatandaşlar köprüden 11 gün boyunca ücretsiz yararlandı.

        3

        1 Temmuz Cuma günü ilk araçların 00:00'da geçtiği Osmangazi Köprüsü, 11 Temmuz Pazartesi günü 07.00 itibariyle ücretli oldu. Yalova Altınova'dan köprüye ulaşan sürücüler Osmangazi Köprüsü'nden geçiş için 88.75 TL para ödedi.

        4

        Osmangazi Köprüsü’nün yapımını üstlenen Otoyol A.Ş.’nin internet sitesinde araç sınıfları ve ücretleri belirtti. Buna göre tarife şöyle:

        5

        1’sınıf araçlar (Aks aralığı 3.20’den küçük 2 akslı araç) Osmangazi Köprüsü’nden geçerken 88.75 TL, 2 sınıf araçlar (Aks aralığı 3.20’ye eşit ve büyük 2 akslı araç) 141.95 TL, 3’üncü sınıf araçlar (Yere değen aks sayısı 3 olan veya çektiği araç ile birlikte yere değen toplam aks sayısı 3 olan araç) 168.60 TL, 4’üncü sınıf araçlar (Yere değen aks sayısı 4 veya 5 olan veya çektiği araç ile birlikte yere değen toplam aks sayısı 4 veya 5 olan araç) 223.60 TL, 5’inci sınıf araçlar ise (Yere değen aks sayısı 6, 7, 8 ve daha fazla olan araç) 282.15 TL ve 6’ncı sınıf araçlar ise (motosiklet) 62.10 TL ödeyecek.

        6

        Otoyol A.Ş. Osmangazi Köprüsü ile bağlantılı olan kendisinin yaptığı otoyollar için de ücret alacak. Osmangazi Köprüsü ile Yalova Altınova, Kılıç, Orhangazi ve Gemlik arasındaki yolları kullanarak bu 4 gişeden geçecek olanlar ayrıca ücret ödeyecekler.

        7

        Osmangazi Köprüsü’nden çıkacak bir otomobil yaklaşık 2-3 kilometre uzaklıktaki Altınova gişelerinden çıktığında ayrıca 2.25 TL ödeyecek.

        8

        Peki köprünün açıldığı 30 Haziran gecesinden bu yana köprüden kaç araç geçti? İşte cevabı

        9

        Osmangazi Köprüsü, 30 Haziran günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle açıldı. 1 Temmuz'da gece yarısı köprü ulaşıma açıldı. Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu twitter hesabından köprüden kaç araç geçtiğini açıkladı.

        10

        Vali Güzeloğlu, "İzmit Körfezimizin ve ülkemizin gözbebeği, Osmangazi Köprümüzün günlük araç geçiş sayıları. Nice eserlere inşallah" diye paylaşımda bulunarak, 1 Temmuz günü 49 bin 942, 2 Temmuz günü 83 bin 147, 3 Temmuz günü 83 bin 710, 4 Temmuz günü 75 bin 650 ve 5 Temmuz günü 108 bin 74 bin olmak üzere 400 bin 523 araç geçişi olduğunu açıkladı.

        11

        Osmangazi Köprüsü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle geçen Perşembe günü açılırken, 1 Temmuz günü saat 00.00’dan itibaren köprü ulaşıma açıldı. Köprüden geçişlerin ücretsiz olması nedeniyle Osmangazi Köprüsü büyük ilgi gördü.

        12

        Özellikle bayram tatilinin başlamasıyla birlikte yoğunlaşan trafikte Osmangazi Köprüsü ulaşımı rahatlattı. Osmangazi Köprüsü’nde durarak fotoğraf çektirenlerin sıkıntı yaratması nedeniyle polis ve güvenlik görevlileri durmadan devriye gezerek sürücüleri yola devam etmeleri konusunda uyarıyorlar. Bugün yola çıkan tatilciler TEM ve D-100 Karayolu’nda trafiğe takılmadan yollarına devam etti.

        13

        Otoyol, boğaz köprüleri ve Osmangazi Köprüsü’nden geçişler 11 Temmuz Pazartesi günü saat 07.00’ye kadar ücretsiz olacak.

        14

        30 Haziran Perşembe günü İzmit Körfezi'nde iki yakayı birleştiren Osmangazi Köprüsü açıldı. Başbakan Binali Yıldırım bugün bayram öncesi hizmete giren köprüden Eskişehir'e giderken geçiş yaptı.

        15

        Açılışın olduğu gün köprüyü ilk kullanan yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım olmuştu. Başbakan Binali Yıldırım ilk kez bir yurtiçi gezisinde Eskişehir'e giderken köprünün üzerinden geçiş yaptı. Şöför koltuğunda Başbakan Yıldırım oturuyordu.

        16

        Başbakan Yıldırım köprü geçişinin sonunda şu açıklamalarda bulundu:

        17

        Köprümüz açıldığı günden beri ortalama 60 bini aştı geçen araç sayısı. Ücretsiz olması da önemli bir katkı sağladı. Türkiye'ye yakışan dev güzel bir eser oldu. 1 yıldır gündemde. Yapmak bize nasip oldu. Bize destek veren Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz.

        18

        Esasen sadece İstanbul'u Yalova'yı ilgilendirmiyor. İzmir'e kadar devam eden Türkiye nüfusunun 3'te birinden fazla olan 5 vilayetimizi ilgilendiriyor. Marmara'dan Ege'ye büyük bir havzanın geleceğini ilgilendiriyor. Osmangazi demek az vakit, az yakıt demek.

        19

        60 kilometre hızla 4 dakikada geçtik, 80'e çıksak 3 dakikada koca körfezi geçmiş oluyoruz. Her yönüyle güzel ve medeni bir hizmet. Ülkemize hayırlı olsun. Şimdi Çanakkale 1915 Köprüsü'nü yapacağız. Önümüzdeki yıl 18 Mart Çanakkale Şehitleri'ni anma yıldönümünde ilk kazmayı atmayı hedefliyoruz.

        20

        Feribotların sakin olması doğal köprü varken ve bedavayken gezmek için gidilir. Bayramdan sonra burası da ücretli olacak feribota da gidilecek. Herkes nasibini yer. Türkiye'de denizler çok denizlerde bereket de çok.

        21

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle geçtiğimiz Perşembe günü açılan Osmangazi Köprüsü açılışın ardından ışıklandırıldı.

        22

        Ramazan bayramı boyunca ücretsiz olan köprü, vatandaşlardan yoğun ilgi görürken, gece manzarasıyla da öne çıkıyor.

        23

        Körfez'in yeni “inci gerdanlığı" kendisini izlemeye gelenlere görsel bir şölen sunuyor.

        24

        GAZETE HABERTÜRK
        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün törenle hizmete açılan Osmangazi Köprüsü, Katma Değer Vergisi’ndeki (KDV) 10 puanlık indirime rağmen kilometre başına dünyanın en pahalı geçiş ücretiyle taştırma yarattı.

        25

        GİDİŞ DE ÜCRETLİ DÖNÜŞ DE

        35 dolar+KDV olan köprü geçiş ücreti, KDV indirimi ile birlikte 89 TL’ye düştü. Katma değer vergisi yüzde 18’den 8’e çekildi ancak köprü ücretine ilişkin tartışmalar bitmedi.

        26

        Köprü geçiş ücretinin yanı sıra otoyolda da kilometre başına 5 sent ücret alınacak. 89 TL’lik köprü ücreti, hem gidişte hem de dönüşte tahsil edilecek.

        27

        Osmangazi Köprüsü’nün geçiş ücreti, dünyadaki benzerlerinden, hatta dünyadaki en uzun köprüden daha yüksek. Yetkililer, Osmangazi Köprüsü’ndeki yatırımın yeni olması nedeniyle ücretlerin yüksek olduğuna, benzer diğer köprülerin eski tarihlerde faaliyete geçtiğine dikkat çekti.

        28

        Yetkililer, köprünün, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapıldığını ve bu yatırımın bedelinin de kullanıcılar tarafından ödenmesi gerektiğini ifade etti. 2.7 km uzunluğundaki Osmangazi Köprüsü’nden 89 TL’ye geçilecek. Kilometre başı geçiş ücreti 33 TL olacak.

        29

        2.4 km uzunluğundaki Fransa’nın Millau Viadunt Köprüsü’nün geçiş ücreti 23 TL. Bu köprünün kilometre başına geçiş ücreti 10 TL. Bu köprü, 2004 yılından beri faaliyette bulunuyor.

        30

        Danimarka’daki Öresund Köprüsü 8 km uzunluğunda ve 145 TL geçiş ücretine sahip. 2000 yılında açılan köprünün kilometre başı geçiş ücreti ise 18 TL.

        31

        Japonya’nın Akaish Köprüsü 3.9 km uzunluğunda kilometre başı ücret 17 TL.

        32

        İngiltere’nin Severn Köprüsü 1.6 km uzunluğunda. Köprünün geçiş ücreti 25 TL. Kilometre başı ücret 16 TL.

        33

        EN UZUN KÖPRÜ EN DÜŞÜK ÜCRETİ ALIYOR

        ABD’nin Verrazona Narrows’u ise 4.1 kilometre. 1964’ten beri hizmet veren köprüden geçmek için 46 TL ücret alınıyor. Bu da kilometre başına 11 TL anlamına geliyor.

        34

        Benzer köprüler içinde en uzunu ise Kanada’da yer alıyor. Canfederation Köprüsü, 12.9 kilometre uzunluğunda ve 1997’de açıldı. Köprünün geçiş ücreti 103 TL. Kilometre başına ücret ise sadece 8 TL.

        35
        36

        Önceki gün törenle açılışı yapılan Yalova Hersek ile Kocaeli Dilovası’nı birbirine bağlayan Osmangazi Köprüsü’nün çıkışında bugün ilk kaza meydana geldi. Sürücünün ufak sıyrıklarla kurtulduğu kazada bariyerlere çarpan otomobil ağır hasar gördü.

        37

        Osmangazi Köprüsü’nü merak eden 22 yaşındaki Murat G., 09 FE 871 plakalı otomobiliyle Yalova yönünden gelip köprüyü geçtikten sonra çıkışlara karar veremedi ve yol ayrımında bariyerlere çarptı.

        38

        Dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu meydana gelen trafik kazasında otomobil ağır hasar görürken, sürücü Murat G. hafif sıyrıklarla kazayı atlattı.

        39

        Kazanın şokunu üzerinden atan Murat G. cep telefonu ile aradığı ailesine ve yakınlarına haber verdi. Kazaya karışan otomobil Karayolları Müdürlüğü’ne ait çekiciyle yoldan kaldırıldı. Kazayla ilgili olarak soruşturma başlatıldı.

        40

        İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü'nün, açılışı yapıldı.

        41

        384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğundaki Gebze - Orhangazi - İzmir otoyol projesinin en önemli güzergahı olan Osmangazi Köprüsü'nden ilk araç geçişi saatler 00.00'ı gösterdiğinde gerçekleştirildi.

        42

        Osmangazi Köprüsü 11 Temmuz tarihine kadar ücretsiz geçişe izin verecek.

        46

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Osmangazi Köprüsü'nün açılış töreni öncesi köprü üzerinde eşi Emine Erdoğan ile köprü üzerinde kısa bir yürüyüş yaptı.

        47

        Bu yürüyüş Cumhurbaşkanlığı fotoğrafçısı tarafından fotoğraflandı ve sosyal medya üzerinden paylaşıldı.

        48

        Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış töreninde yaptığı konuşma sırasında yeni projelerin de sinyalini verdi.

        52

        Törenle hizmete girecek köprüde, açılış hazırlıkları tamamlandı.

        53

        Köprüye, Türk bayrakları asıldı, açılış töreninin yapılacağı alana iftar için masalar kuruldu.

        54

        Öte yandan konuşmacıların katılımcılara hitap edeceği sahne, köprü arka fonda olacak şekilde konumlandırıldı.
        Ayrıca alana mescit, şadırvan ve seyyar tuvaletler konuldu.

        55

        Açılıştan önce özel izinle gerçekleştirilen geçişte Red Bull sporcusu Kenan, saate 400 kilometreyle Kawasaki H2R model motosikletle en yüksek hıza ulaşan isim oldu. Kenan, Osmangazi Köprüsü'nün resmi açılışında planladıkları hız denemesini, hava koşulları nedeniyle daha önce yaptı.

        56

        Kenan'ın ulaştığı hız, Dünya Supersport Şampiyonası'nda yarıştığı takımı Kawasaki tarafından H2R motosikletin ulaşabildiği en yüksek hız olarak onaylandı. Bu özel hız denemesinde 1,5 kilometrelik köprüyü 30 saniyenin altında geçen Kenan, Osmangazi Köprüsü'nün en hızlı geçişini de yapmış oldu. Kenan, yaptığı açıklamada, 4 ay süren bir çalışmanın ardından 400 kilometreye ulaşarak Kawasaki H2R motosikletiyle ulaşılabilecek en yüksek hıza çıktığını belirtti.

        57

        İŞTE TÜM DETAYLARIYLA OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ (GEÇİŞ ÜCRETİ, GÜZERGAHI, DEĞERLENEN BÖLGELER)

        58


        Osmangazi Köprüsü'nün 30 Mart 2013'te Yalova Altınova Hersek şantiyesinde düzenlenen törenle temeli atıldı.

        59

        Köprü yaklaşık 39 ayda tamamlandı. Osmangazi Köprüsü'nün kule yüksekliği 252 metre, tabliye genişliği 35,93 metre, orta açıklığı bin 550 metre ve uzunluğu ise 2 bin 682 metre.

        60

        Osmangazi Köprüsü'yle İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresi 9 saatten 3,5 saatte indi.

        64

        Osmangazi Köprüsü'nün açılmasıyla Kocaeli'nin Gebze ve Diloavası ilçelerindeki sanayi yükünün azalması bekleniyor.

        65

        Toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan köprü sayesinde İzmit Körfezi 4 dakikada geçilebilecek.

        66

        Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil), 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak İzmit Körfezi'nde otomobille mevcut yol kullanılarak 2 saate yakın süren güzergah, köprü sayesinde 4 dakikada geçilebilecek.

        73

        253 metre uzunluğundaki Kuzey Yaklaşım Viyadüğü de tamamlandı.

        74

        Bin 380 kilometre uzunluğundaki Güney Yaklaşım Viyadüğün de tabliye su yalıtım, izolasyon ve asfalt kaplama çalışmaları tamamlandı.

        75

        Gebze-Bursa kesiminde 12 adet, Bursa-Balıkesir-Kırkağaç-Manisa kesiminde 6 adet, Kemalpaşa-İzmir kesiminde ise 2 adet olmak üzere toplam 20 viyadük yer alıyor.

        79

        Toplam 7 bin 918 personel, Bin 634 iş makinesinin çalıştığı projede bugün kadar kamulaştırmalar dahil 12 Milyar 911 Milyon TL harcandı.

        80

        İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak.

        81

        İzmit Körfezi'nde otomobille mevcut yol kullanılarak 2 saate yakın süren güzergah, köprü sayesinde 4 dakikada geçilebilecek.

        82

        Otoyolun tamamının, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi 95 kilometre kısaltacak olmasının sağlayacağı avantajlar fizibilite çalışmalarında hesaplanıyor.

        83

        Bunun sonucunda 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresinin 3-3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor.

        84

        Köprü bittiğinde 3 gidiş ve 3 geliş olmak üzere 6 şerit olarak hizmet verecek. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi olacak.

        85

        Proje tamamlandığında halen 8-10 saat süren İstanbul-İzmir yolunun 3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor.

        86

        Tabliyelerin konumlandırma işleminin yapılması ve kaynaklama işleminin tamamlanmasının ardından tabliyelerin üzeri paslanmayı önleyen özel izolasyon boyalarıyla kaplandı.

        87

        Bu işlem sırasında tabliyelerin üzeri önce kumlama yöntemiyle bugüne kadar oluşan paslardan arındırıldı.

        88

        Daha sonra bir daha paslanmaması için farklı özelliklere sahip özel izolasyon boyalarıyla 5 kat boyandı.

        89

        Tüm köprüde bu işlemlerinin tamamlanmasının ardından asfaltlanma işlemine geçildi.

        90

        24 saat aralıksız süren çalışmalar için köprü üzerine işçilerin yemek yemeleri için özel konteynerler getirildi. Ayrıca köprü üzerinde seyyar tuvalet karavanları bulunuyor.

        91

        Köprü üzerinde çalışmalar devam ederken hız sınırı 10 kilometre olarak belirlendi. İşçileri taşıyan servis minibüsleri, forklifter, vinçler, malzeme taşıyan kamyonlar köprü üzerinde bu hızda hareket etti.

        92

        Özel araç sürücüleri köprüden tamamlanmasıyla 120 kilometre azami hızla geçebilecekler.

        93

        Öte yandan Körfez Geçiş Köprüsünün Gebze tarafındaki çıkışında yapılan dinlenme tesisi de yapıldı.

        94

        Sürücüler için bir benzinci bulunacak alanda ayrıca alışveriş yapılacak çeşitli mağazalar da yer alacak.

        95

        Öte yandan projede Otoyolun Yalova’nın Altınova İlçesi'nden girip Orhangazi İlçesi'nden çıkan Samanlı Tüneli de tamamlandı.

        96

        Her biri 3 bin 590 metre olan iki ayrı tüpten oluşan tünelde elektromekanik donanımların da takıldığı ve işletmeye hazır hale getirildiği belirtildi.

        97

        MALİYETİ 6.3 MİLYAR DOLAR

        98

        İstanbul-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Geçiş Projesi’nin maliyeti 6.3 milyar dolar. Köprünün kamulaştırma bedeli ise 2.5 milyar TL’yi buldu.

        99

        Son tabliyenin de yerleştirilmesinin ardından bugüne kadar geçici bağlantılarla birbirine tutturulan tabliyelerin kaynaklama işlemi de yapılacak. Toplam 7 bin 918 personel, Bin 634 iş makinesi çalıştı

        100

        Proje, Anadolu Otoyolu üzerindeki Gebze Köprülü Kavşağı'ndan Ankara yönüne yaklaşık 2,5 kilometre sonra teşkil edilecek bir köprülü kavşakla (2x5 şeritli) başlayıp İzmir Çevreyolu üzerindeki mevcut Otogar Kavşağı’nda son buluyor.

        101

        Projenin kule yüksekliği 252 metre. Proje 35,93 metre tabliye genişliği bulunuyor. Körfez Geçiş Köprüsü'nde kule yüksekliği 252 metre. Projede orta açıklığı ise bin 550 metre. Köprü toplam 2 bin 682 metre boyuyla dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alıyor.

        102

        Körfez Geçiş Köprüsü projesinin, tamamlanmasının ardından belgesel hazırlanacağı öğrenildi.

        103

        İŞTE GÜZERGAHI

        104

        Projenin başlangıç noktası Gebze olup, yapılacak otoyol Dilovası ile Hersek Burnu arasında yer alan İzmit Körfezi’ni uzunluğu yaklaşık 3 kilometre olan Asma Köprü ve her iki taraftaki viyadükler ile geçerek Orhangazi ve Gemlik yakınlarından devam edip Ovaakça kavşağı ile Bursa Çevre yoluna bağlanıyor.

        105

        Proje tamamlandığında, proje bünyesindeki İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü, dünyanın sayılı büyüklükteki asma köprülerinden biri olacak.

        106

        Yeni yapılacak otoyol, mevcut Bursa çevre yolundan sonra (Bursa – Karacabey) Ayrımı kavşağından yeniden başlayarak Susurluk’un kuzeyinden geçerek Balıkesir’e ulaşacak.

        107

        Devamında Balıkesir’in batısından güneye yönelen otoyol Savaştepe, Soma, Kırkağaç ilçelerinin yakınlarından geçerek Turgutlu yakınlarında batıya yönelmekte, İzmir – Uşak devlet yoluna paralel olarak ilerlemekte ve nihayetinde İzmir Çevreyolu üzerindeki Anadolu Lisesi Kavşağına bağlanıyor.

        108

        NERESİ KAÇ DAKİKAYA İNECEK?

        109

        Ulaşım alternatiflerine göre körfezi geçiş süreleri değerlendirildiğinde; Körfezi otomobil ile mevcut yolu kullanarak geçmek 1 saat 20 dakika, feribot ile geçiş 45~60 dakika iken; planlanan körfez geçişi (12 kilometre) ile 6 dakikaya düşecek. Halen İstanbul’dan 2,5-3 saat olan Bursa ulaşımı 1 saate, İstanbul’dan 8-10 saat olan İzmir ulaşımı 3,5-4 saate ve Eskişehir ulaşımı 2-2,5 saate inecek.

        110

        DEĞERLENECEK BÖLGELER

        111

        Güzergah üzerinde yer alan Balıkesir ve Manisa’nın, İstanbul ve Bursa çevresindeki bölge kapasitesinin üzerine çıkmış olan sanayi yatırımlarının yeni çekim alanı olması bekleniyor.

        112

        Güzergah üzerinde yer alan Manisa ve Balıkesir ili ile güzergah çevresinde yer alan Eskişehir–Bozüyük–Bilecik bölgesinin gelişmekte olan sanayileşmesine ilave katkı sağlayacak olan proje, bu bölgede yeni yatırımların da önünü açılacak.

        113

        Işıklandırılmasıyla estetik bir görüntü oluşturan köprünün göründüğü Karamürsel, Dilovası, Körfez ve Gebze ilçeleri cazibe merkezi haline geldi.

        114

        Köprünün fayda sağlayacağı bölgelerde konut fiyat ve kiraları yaklaşık yüzde 15 ila 25 oranında arttı. Bölgelere daha çok İstanbul ve Araplardan talep olduğu belirtiliyor.

        118

        Dünyanın dört bir yanından İstanbul'a gelen turistler, iki kent arasını 3 saate düşürecek otoyol avantajını kullanarak İzmir'e çekmek isteyen turizmciler de projeden umutlu.

        119

        İstanbul'a gelen turistler tur kapsamında 3,5 saat uzaklıktaki İzmir'e ulaşabilecek. Ya da İzmir'e gelip İstanbul'u da görmek isteyen turistler için artık bu çok daha kolay olacak.

        120

        Bu açıdan da proje ülke ekonomisinin büyük bölümünün oluştuğu Marmara ve Ege Bölgeleri'nin ekonomik canlılığına büyük katkılar sağlaması öngörülüyor.

        121

        PROJENİN KATACAĞI ARTILAR

        122

        İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü, bölgedeki arsa ve konutların değerini yükseltti.

        123

        Proje tamamlandığında özellikle; büyük turizm potansiyeli olan Antalya ulaşımı, Körfez Köprüsünden sonra; Bursa güzergahını takip ederek Sakarya üzerinden gelen güzergah ile Bozüyük’te kesişecek.

        124

        Gebze – Orhangazi – Bursa – Balıkesir – İzmir Otoyolunun yapılmasıyla Edirne-Kınalı-İstanbul-Ankara Otoyolu İzmir-Aydın Otoyolu ile birleşerek Marmara Bölgesi Ege Bölgesi’ne otoyol ağıyla bağlanmış olacak.

        125

        Taşıt İşletme Giderlerinin artmasından (artan yakıt tüketimi, araç bakım ve onarım giderleri vb.) oluşan ekonomik kayıplar ortadan kalkacak.

        126

        Körfez Köprüsü’nü de kapsayan İstanbul-İzmir Otoyolu, güzergahındaki şehirleri geliştirecek. Proje, İzmit, Bursa ve Yalova’daki arsa ve konut fiyatlarını yükseltirken, konut projeleri artacak.

        127

        Trafik sıkışıklığının neden olduğu emisyon artışları ve gürültü kirliliği gibi çevresel faktörler en aza indirilecek. Mevcut yolun geometrik standardının yetersizliğinden kaynaklanan trafik kazalarının azalması sağlanacak. Proje ile Anadolu’ya açılan Gebze – İzmit aksının trafik yükü yüzde 30 nispetinde azalacak.

        128

        Otoyolun tamamının, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi 95 kilometre kısaltacak olmasının sağlayacağı avantajlar fizibilite çalışmalarında hesaplanırken, bunun sonucunda 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresinin 3-3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor.

        129

        GEÇİŞ ÜCRETİ NE OLACAK?

        130

        Köprünün geçiş ücreti ise 35 dolar + KDV olarak açıklanmış, ancak bu ücret kamuoyunda yüksek bulunmuştu. Köprü fiyatı, 121 liradan 90 liraya indirildi

        131

        Projenin ilk etapta trafiğe açılması beklenen Gebze – Orhangazi kesiminde sistemin Ana Kontrol Merkezi, Bölge Kontrol Merkezi ve Altınova Kavşağı Gişe Alanında kurulu ücret toplama gişeleri teslim edildi.

        132

        Sistemde OGS, HGS, kredi kartı ve nakit ödemelerinin tamamını kabul eden gişeler kullanılıyor. Ayrıca, OGS ve HGS gibi elektronik ödemelerde anında bakiye sorgulaması yapılarak kullanıcıların bakiyelerinin geçiş ödemesi için yeterli olup olmadığı kontrol edilebiliyor.

        133

        Giriş ve çıkışların tamamında araçların ön ve arka plakaları için otomatik plaka tanıma teknolojisi kullanıldı. Sistemde, denetimler için bağımsız araç sayma ve sınıflandırma özellikleri de bulunuyor.

        134

        OGS GEÇİŞİNDE SMS ONAYI GEREKİYOR

        Gebze-Orhangazi-Izmir Otoyolu gibi özel şirketlerin işlettigi otoyollari kullanacak yolcular,bankaların ilettikleri numaralara SMS atarak; OGS’lerin otomatik ödeme talimatindan tahsil edilmesini onaylayıp otomatik geçişten yararlanabilecek.

        135

        İZMİT KÖRFEZ KÖPRÜSÜ'NE ASELSAN İMZASI

        Öte yandan ASELSAN dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü asma köprüsü olma özelliği taşıyan ve İstanbul-İzmir Otoyolu’nun en önemli ayağı olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü için geliştirilen ücret toplama gişelerinin teslimatını tamamladı.

        136

        ASELSAN, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü için Türkiye’nin en büyük gişe alanlarından birini tesis etti.

        137

        Gişe alanında toplam 20 gişe hizmet verecek. Otoyolun diğer gişe alanlarının teslimatı ise Aralık 2015'te tamamlanmıştı.

        138

        Şirket bu proje için OGS, HGS, kredi kartı ve nakit ödemelerin tamamını kabul eden bir Entegre Geçiş Sistemi geliştirildi.

        139

        Ayrıca sistemde OGS ve HGS gibi elektronik ödemelerde anında bakiye sorgulaması yapılarak kullanıcıların bakiyelerinin geçiş ödemesi için yeterli olup olmadığı kontrol edilebilecek.

        140

        Giriş ve çıkışların tamamında araçların ön ve arka plakaları için otomatik plaka tanıma teknolojisi kullanılacak geçiş sisteminde, denetimler için bağımsız araç sayma ve sınıflandırma özellikleri de bulunuyor.

        141

        Sistemin önemli özelliklerinden biri de gelişmiş bir merkezi denetim ve muhasebe altyapısı sunması oluşturuyor.

        142

        Sistem, gerçekleşen tüm geçişlerin elektronik olarak denetlenmesi ve elektronik ödemeler için otomatik muhasebe özellikleriyle işletmenin işlerini kolaylaştırıyor.

        143

        Projede bu aşamadan sonra, İstanbul-Ankara yolunu İstanbul-İzmir yoluna bağlayan Muallimköy Kavşağı'nda Serbest Geçiş Sistemi tesis edilecek.

        144

        Köprü, İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en önemli ayaklarından birini oluşturuyor.

        145

        Körfez geçişi süresini 6 dakikaya düşürecek köprüde, yükseklikleri 252 metreye ulaşan kuleler, İzmit Körfezi'ne yeni bir silüet kazandırdı. Köprü ile yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor.

        146

        AY YILDIZ MOTİFİ

        147

        İzmir Körfez Geçişi Projesi kapsamında yapımı öngörülen, ay ve yıldız motiflerinin kullanılacağı 800 metrelik yapay ada, hem trafik sorununa çare olacak hem de kente yeni bir simge kazandıracak.

        148

        İzmir Körfez Geçişi Projesi kapsamında oluşturulacak ay ve yıldız motiflerinin kullanılacağı 800 metrelik yapay adayla İzmir'e yeni kent simgesi kazandırılması hedefleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın İzmir Körfez Geçişi Projesi, kentin ulaşım sorununa çözüm sağlamasının yanında yeni bir simgeyi de kente kazandıracak.

        149

        Projeye göre kuzeyde yer alan Çiğli'den başlayarak 4,2 kilometrelik köprüden gidecek hat, İzmir Körfezi'nde oluşturulacak ay ve yıldız motifli yapay adanın üzerinde 800 metre ilerledikten sonra 1,8 kilometre uzunluğundaki batırma tüp tünelle körfezin diğer yakasındaki İnciraltı'na ve Çeşme otobanına bağlanacak.

        150

        Böylece Çiğli ile Narlıdere arasında sahil yoluyla yaklaşık 65-70 dakika, çevre yoluyla ise 45 dakikalık yolculuk süresi, 10 dakikaya inecek. Ayrıca kentin iki yakasındaki en youn yerleşim bölgeleri olan Mavişehir ve Üçkuyular semtleri, 16 kilometrelik hatla tramvayla birbirine bağlanmış olacak.

        151

        OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ TABLİYE YERLEŞTİRMESİ TÖRENİNDEN GÖRÜNTÜLER...

        152

        İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün son tabliyesi düzenlenen törenle yerleştirildi.

        153

        Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve dönemin Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım katılım sağladı. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan ve dönemin Başbakanı Davutoğlu önemli açıklamalarda bulundu.

        154

        Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında 'Şu anda son tabliyesinin vidalarını Başbakanımız ve Ulaştırma Bakanımızla birlikte sıkacağız' dedi. Körfez Geçiş Köprüsü kapsamında son vidaların sıkımı yapıldı.

        155

        Ardından montaj işlemi de yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan birazdan halka hitap ederek, köprünün adını açıkladı. Köprünün adı Osman Gazi Köprüsü oldu.

        156

        Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma, dönemin Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım katılım sağladı.

        157

        Törene halktan da yoğun katılım sağlandı.

        158

        Körfez Geçiş Köprüsü için düzenlenen törende halkın da yoğun katılımının olduğu gözlemlendi.

        159

        Halk, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın bulunduğu Yalova ayağında gelişmeleri yakından takip etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ