Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türk devletinin ‘dolarla savaşı’! - Para Haberleri

        DOLAR “1.85 olsa ne olur, 1.95 olsa ne yazar”! Devlet buna takılmaz! Böyle düşünenler ya piyasayı iyi takip etmiyorlar ya da ne olduğunu tam idrak edemiyorlar.

        Sorun, “değer” üstüne bina edilmiş değil, sorun “birilerinin” Türkiye Cumhuriyeti’ne rağmen “içeride” dolar kurunu “belirlemek-belli bir noktada tutmak” gibi bir güçlerinin hâlâ olması ve bunu kullanmaları...

        Sevgili dostlar, dün yazdım bugün de tekrar edeceğim: 2001 Türkiye’sinde olabilirdi ama 2011’in “yeni Türkiye” algılaması içinde “piyasası manipüle edilebilir devlet” detayı kabul edilemez ve en önemlisi “Türkiye artık 2001, 1994 ve daha öncesinde olduğu gibi” finansal manipülasyon sopasıyla “yola getirilemez”!

        Sonuç: Dünya piyasalarındaki denkleme, Euro-dolar dengesine, DOW endeksine ve küresel denklemin geçmişteki değerlerine dikkatli bakınca; “Dolar-TL ilişkisinde anomali” olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Özellikle bazı yabancı bankalardan ve/veya onların vasıtasıyla “değeri 1.85 üstüne zorlayan bir talep” geliyor. Bunu yapanların mutlaka bir amacı veya bizim bilmediğimiz bir gerekçeleri var!

        Sebebi ve amacı ne olursa olsun, “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kof çıktı, işte çaresizlik” yorumlarının ve algılamasının “aynen 2001 öncesi gibi piyasalara hâkim olmasına” asla izin verilemez! Verilmeyecektir! Türk devletinin hiçbir kurumu “kof” değildir ve zamanı gelince “birileri” bunu acı tecrübeyle anlayacaklardır!

        Not: Dün yazmıştım, bugün özetini tekrar edeceğim. Dolarda çok sert müdahalelere hazır olun! 2001 Türkiye’sinde olsa, Merkez Bankası konuya girer, çok sert bir dayak yer ve “dışarı atılırdı”. Şimdi durum farklı. Daha açık yazayım, size şunu söylüyorum; Ortadoğu’ya, Balkanlar’a, Afrika’ya, İsrail’e müdahale eden Türkiye, şimdi aynı kararlılığı kendi parasının efendisi olduğu noktasında gösterecektir! Benden uyarması! Bana inanmayanlar ve “olmaz” diyenler, Erdem Başçı‘nın son açıklamalarını çok dikkatli okusunlar ve bunlar her zamanki laflar gibi bir “genellemeye” asla kapılmasınlar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ