Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Galaxy Note 7'nin yanma nedeni bulundu. Yakında yeniden piyasada olacak - Teknoloji Haberleri
        1

        Samsung, bataryasındaki yanma ve patlama tehlikesi nedeniyle toplatma kararı alarak piyasadan çektiği Galaxy Note 7 telefonlarla ilgili yeni bir karar aldı.

        2

        Şirketin blog sayfasından yapılan açıklamada eldeki 4.3 milyon telefonun 3 şekilde değerlendirilebileceği belirtildi.

        3

        İlk olarak telefonun defolu parçalarının yenilenerek mağazalarda satılması ya da kiralık olarak piyasa sürülmesi düşünülüyor.

        4

        3500 mAh olan bataryaların yenilenmiş telefonlarda 3000 mAh değerine çekilmesi bekleniyor.

        5

        İkinci adım ise kemaralar, yarı iletkenler ve paneller gibi kurtarılabilir parçaların sökülerek yeni ürünlerde tekrar değerlendirilmesi.

        6

        Son çare olarak da telefon içerisindeki değerli maddelerin geri dönüştürülmesi ve çevreye duyarlı projelerde değerlendirilmesi olacak.

        7

        Telefonların içinde altın, bakır, nikel, gümüş gibi parçalar bulunuyor.

        8

        Galaxy Note 7 telefonların patlama ve yanma sorunu nedeniyle hem maddi zarara uğrayan hem de marka değeri sarsılan firma, yeniden piyasa sürme kararında ağır adımlar atmayı planlıyor.

        9

        Düzenleyici kurullar ve taşıyıcılarla görüşüldükten sonra talepler de göz önüne alınarak çıkış tarihi belirlenecek.

        10

        Samsung, Galaxy Note 7‘nin neden yandığına dair yaptığı soruşturmasını sonunda tamamladı.

        11

        Cihazın neden yandığını da yayınladığı bir rapor ile açıkladı.

        12

        2016 yılında tanıtıldığında yılın telefonu olmaya aday olan Note 7, başarılı satış rakamlarına ulaşsa da bir süre sonra gelen yanma ve patlama haberleri ile cihazları toplatma kararı alınmıştı.

        13

        Satışı durdurulan cihazın üretimi de durdurulmuş ve firma cihazın neden patladığına dair bir soruşturma başlatmıştı. Aradan uzun bir zaman geçmesine rağmen teknoloji devi merakla beklenen sorunun cevabını paylaştı.

        14

        Firma cihazın yanma ve patlamasına neden olan iki adet olayın olduğunda dikkat çekiyor.

        15

        Bunlardan birincisi batarya tasarımı olarak gösteriliyor.

        16

        Sorunun bataryanın sağ köşesinde olduğu ve elektrotların eğilmesi ile birlikte pozitif / negatif sekmeler arasında bağlantı oluşması ile birlikte kısa devreye neden olduğu açıklanıyor.

        17

        Diğer bir taraftan ise değişimle verilen Note 7 cihazlarının farklı üreticiden gelen bataryalar kullanılmış fakat üretici sevkiyatı yetiştirmek isterken bataryaların hatalı olmasına neden olmuş.

        18

        Samsung, soruşturma kapsamında 700 kişinin görev aldığını 200.000 Note 7’nin ve ek olarak 30.000 bataryanın incelendiğini belirtiyor.

        19

        Samsung'un 2016 yılında hayal kırıklığı yaşatan telefonu Galaxy Note 7'nin henüz neden patladığı net bir şekilde firma tarafından açıklanmamıştı. Samsung yetkilileri, Note 7'nin satıştan çekilmesinin ardından bu konu üzerinde çalıştıklarını ve telefonun neden patladığını açıklayacaklarını dile getirmişti.

        20

        Sörf öğretmeni olarak görev yapan Mat Jones'un iddiasına göre, iPhone 7 model akıllı telefonu aracın içinde patlayarak ufak çaplı bir yangına sebep olmuştu.

        21

        İnternet sitelerinde söz konusu olay hakkında fotoğraflar yayınlarken, görüntülerde telefonun araç içerisinde yandığı görülüyor. Henüz yanma sebebi belli olmayan iPhone 7, kendi ile birlikte araç içerisinde bulunan kıyafetleri ve aracın koltuklarını da yakıp kül etmiş durumda.

        22

        Bu olay sonrası akıllara ilk olarak telefonun güneş ışığına fazla maruz kalması sonrası yanmanın gerçekleşmiş olabileceği tahmini geliyordu. Ancak Mat Jones'un ifadesine göre telefon, kıyafetlerle kaplıydı ve direkt olarak güneş ışığına maruz kalmıyordu.

        23

        Mat Jones, telefonunu dışarıdan görünmemesi için pantolonuna sararak arabasında bıraktığını ve bir süre sonra geri döndüğünde aracının bütün pencerelerinin kapkara olduğunu ifade ediyor.

        24

        Jones kullanıcısı cihazı tamamen Apple tarafından piyasaya sürülen orijinal aksesuarlarla kullandığını ve şarjda bıraktığı telefonun akabinde araca geri döndüğünde yanmış koltuklar ve kıyafetlerle karşılaştığını açıkladı.

        25

        Daha 1 haftalık olan iPhone 7, Jones sörf dersi için plajdayken araç içerisinde kıyafetlerin altında yanmaya başlamış. Uzmanlar her telefonun patlama/yanma ihtimali olduğunu söylüyor.

        26

        Çünkü telefonlarda bulunan lityum ion piller dışarıdan fazlaca ısıya maruz kaldıklarında alev alabilmekte, güneşe maruz kaldıklarında yanabilmekte. Ayrıca Note 7'de olduğu gibi regülatörlerin işini yapmaması nedeniyle bu piller patlayabiliyorlar.

        27

        DAHA ÖNCEDEN DE SAMSUNG ARABADA YANMIŞTI

        28

        Geçtiğimiz hafta Samsung, yaptığı duyuru ile Galaxy Note 7'lerinin 35 tanesinin batarya sorunu yaşadığını ve tüm Note 7'lerin geri çağrıldığını duyurmuştu.

        29

        Ancak bu uyarı herkese ulaşmamış gibi görünüyor.

        30

        St. Petersburg, Florida'da, Fox 13'ün haberine göre bir adam, Jeep Grand Cherokee'si içerisinde Note 7'sini şarj etmekteydi.

        34

        Kısa bir süre içerisinde de Dornacher'in arabası bir enkaza dönüştü.

        35

        Dornacher'in Fox 13'e söylediğine göre geri çağırmadan haberi yoktu ve telefon gibi basit bir cihazın bu kadar büyük bir hasar yaratacağını hiç düşünmemişti.

        36

        Dornacher, henüz konu hakkında yeni bir yorum yapmamış olsa da, bir Samsung sözcüsünün söylediğine göre firmanın kazadan haberi var ve Dornacher'in durumunun incelenmesi için çalışmalara başladı.

        40

        Bu ve benzeri kaza haberleri, Samsung için oldukça şanssız bir zamana denk gelmiş durumda.

        41

        Firma, Note 7'leri Apple'ın iPhone 7'sinden önce pazara sunarak elde etmiş olabileceği avantajın çok büyük bir kısmını (belki de tamamını) kaybetme ihtimali ile karşı karşıya kalmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ