Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Elektrik tellerine konan kuşlara neden elektrik çarpmaz?
        1

        ÖNCE ELEKTRİĞİN NASIL OLUŞTUĞUNU ANLAMAK GEREKİYOR

        Öncelikle elektrik akımı oluşması için potansiyel farka ihtiyaç vardır. Yani, elektriksel potansiyel farktan dolayı elektronların hareket etmesiyle elektrik akımı oluşur.

        Elektronlar potansiyelin az olduğu noktadan (negatif kutuptan) çok olan noktaya (pozitif kutuba) doğru akış sağlar. Elektrik akımı ise bu elektron akışının tersi yönünde gözlemlenir.

        2

        Aynı suyun yüksek bir yerden aşağı akması gibi elektrik akımı da yüksek elektrik potansiyeli olan noktadan düşük elektrik potansiyeli olan noktaya doğru akar. Peki, elektrik potansiyelinin kuşlarla alakası nedir?

        3

        TEK BİR TELDE POTANSİYEL FARK BULUNMAZ

        Kuşlar tek bir tele kondukları için zarar görmezler. Çünkü kondukları telde potansiyel fark bulunmaz. Elektrik akımı kuşun vücudundan geçmez çünkü kuşun bedenindeki direnç ile elektrik telindeki direnç arasında fark vardır. Kuşun bedeninde direnç daha fazladır.

        4

        ELEKTRİK ÇARPMASININ TEK YOLU POTANSİYEL FARK

        Bundan dolayı bir kuşa elektrik telinden akım yoluyla elektrik çarpmasının tek yolu potansiyel farkı olan iki tele aynı anda dokunması ile gerçekleşir. Elektrik telleri farklı potansiyel taşıdıkları için aralarında mesafe olacak şekilde kurulur.

        5

        TOPRAK VE ELEKTRİK TELİNE DOKUNURSA

        Eğer bir kuş hem elektrik teline hem toprağa aynı anda dokunursa tel ile toprak arasında potansiyel fark oluşur ve kuş yine elektrik akımına maruz kalarak çarpılır.

        Kaynak: Bilim Genç TÜBİTAK

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ