Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe - Hatayspor maçının yardımcı hakemi Kemal Yılmaz, hakemliği bıraktı - Futbol Haberleri

        Trendyol Süper Lig'in 9. haftasında Fenerbahçe'nin, evinde Hatayspor'u 4-2 mağlup ettiği mücadelede bir penaltı pozisyonunda orta hakem Volkan Bayarslan'ı uyaran yardımcı hakem Kemal Yılmaz, bu karar sonrası MHK'nin kendisini herhangi bir müsabakaya atamamasını; tüm hakemlerin sahada yönetmelikler dahilinde özgür, tarafsız ve adil karar verme süreçlerini engelleyici veya zorlaştırıcı bir yaklaşım olarak gördüğünü vurgulayarak, hakemliği bıraktığını duyurdu.

        Kemal Yılmaz'ın konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyle:

        "Değerli Futbol Kamuoyunun Bilgisine

        27 yıldır büyük bir sorumluluk, tutku ve onurla 'yeşil sahalarda' yardımcı hakem olarak görev yapmaktayım. Görev yaptığım son futbol müsabakası sırası ve sonrasında yaşanan gelişmelere istinaden, gördüğüm lzum üzerine futbol kamuoyunun bilgisine bir açıklama yapma ihtiyacı duymaktayım.

        REKLAM

        Yakından bilindiği gibi, Fenerbahçe - Hatayspor maçında, tarafımıza verilen talimatlar doğrultusunda davranarak, kendisinin göremediği bir pozisyonda orta hakeme bir penaltı yardımında/uyarısında bulundum ve orta hakem de bunu olumlu şekilde değerlendirerek penaltı kararı verdi.

        Penaltı kararı sonrasında yaşananlar ve yol açtığı yorum ve değerlendirmeler futbol kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Mutlulukla belirtmeliyim ki, futbol kamuoyu sahada vermiş olduğumuz kararın doğruluğunu destekler niteliktedir. Maç sonrasında, gözlemciler tarafından verilen ve MHK'ye bildirilen 'notlar' da pozisyonun sağlıklı olarak değerlendirildiğini ve karara yansıtıldığını gösterir nitelikte ve yüksektir.

        Bu gelişmeler ışığında ve olağan teamüllere uygun şekilde, bu hafta yapılacak olan maçlarda görev beklentisi içinde olmam son derece doğalken; ne yazık ki bu gerçekleşmemiştir. Elbette, hakem atamalarını yapmak Merkez Hakem Kurullarının takdirindedir. Ancak, bu tasarrufun tartışmalara yola açan ve doğru karar verildiği genel kabul gören bir maçın hemen ertesinde olması; bende, pozisyonun Merkez Hakem Kurulu tarafından 'yanlış' olarak değerlendirildiği izlenimi doğurmuştur. Bu davranış şekli tüm hakem camiası tarafından bilinen bir gerçektir.

        Yapılan uygulamayı, sadece tarafıma karşı yapılan bir haksızlık ve hakem atama kriterlerine karşı tutarsızlık ve aykırılık olarak değil; tüm hakemlerin sahada yönetmelikler dahilinde özgür, tarafsız ve adil karar verme süreçlerini engelleyici veya zorlaştırıcı bir yaklaşım olarak değerlendiriyorum.

        Belirttiğim gerekçelerle 27 yıldır çok büyük sevgi, çaba ve tutku ile sürdürdüğüm aktif hakemlik kariyerimi bugün itibariyle sonlandırıyorum. Lüzumu halinde daha detaylı açıklamayı önümüzdeki günlerde yapacağım açıktır.

        Gelecek günlerde yollarımızın tekrar kesişmesi ümidiyle; bugüne kadar etkileşim içinde olduğum futbol kamuoyunun tüm paydaşlarına bana kattıkları değerler, yaşattıkları güzel duygular ve verdikleri büyük onur için teşekkür ediyor ve özellikle büyük baskı altında görev yapmakta olan tüm hakem kardeşlerime başarılar diliyorum."

        İSTİFAYA NEDEN OLAN POZİSYON

        Yardımcı hakem Kemal Yılmaz, Fenerbahçe - Hatayspor maçında Edin Dzeko ile Burak Bekaroğlu pozisyonu için orta hakem Volkan Bayarslan'a penaltı uyarısında bulundu. Hakem Bayarslan da yardımcısının uyarısı sonrası penaltıya hükmetti. Ancak, VAR incelemesi sonrası ofsayt gerekçesiyle penaltı iptal edildi.

        VAR ODASINDAKİLERE DE MAÇ VERİLMEDİ

        Fenerbahçe - Hatayaspor maçının ardından yardımcı hakem Kemal Yılmaz, görev alamadı. Ancak, o maç için VAR odasında bulunan 3 hakem de sonraki hafta VAR'ın kullanıldığı Süper Lig ve 1. Lig'deki 20 maçta MHK tarafından dinlendirildi.

        Video Yardımcı Hakem Mustafa İlker Coşkun, Asistan Video Yardımcı Hakemler Alper Çetin ve Volkan Ahmet Narinç görev alamadı.

        BAYARSLAN DA MAÇ ALAMIYOR

        Maçın hakemi Volkan Bayarslan da Fenerbahçe - Hatayspor maçının ardından sonraki 2 hafta görev alamadı.

        POZİSYON HAKKINDA ESKİ HAKEMLERİN YORUMLARI

        Deniz Çoban: Öncelikle, pozisyon tartışmasız penaltı. Burak, Dzeko'yu tutuyor ve engelliyor. Bu pozisyonda VAR'ın hakemi çağırmadan karar vermesi skandal. Bence Hugh Dallas VAR'a çok hakim değil. VAR sezon başından beri sallanıyor. Bir pozisyonda 3 tane skandal olur mu? Sarı kartın iptal edilmesi ayrı bir skandal. Göztepe maçından sonra yaptığın hatadan sonra Fenerbahçe maçıyla ödüllendirilirsen böyle şeyler olur işte.

        Bahattin Duran: Ofsayt pozisyonundaki oyuncu burada topla oynamıyor. Ofsayt pozisyonundaki oyuncu bulunduğu konum gereği kendisine bir avantaj sağlamıyor. Top için rakibiyle mücadeleye girmiyor. Burada mücadeleyi yapan Hataysporlu oyuncu. Burada oyun ofsaytla başladı ama ofsaytın gerçekleşmesi için gereken 3 koşul da sağlanmadı. Tadic'in ayaktan çıkardığı top rakibin sırtına çarptıktan sonra direk kaleye girip gol olsaydı VAR odasındaki arkadaşlar yine çizgiyi çekecekler miydi? Kural 11'de yazanlara göre bu pozisyon ofsayt değil. (Topla oynama niyetiyle topa doğru hareket eden ofsayt pozisyonundaki oyuncuya topla oynamadan önce veya rakibi ile top için mücadeleye girmeden önce faul yapılırsa, bu durum ofsayt ihlalinden önce gerçekleştiği için faul ile cezalandırılır.) Biz görev yaparken VAR odasına kural kitabıyla birlikte girerdik.

        Bünyamin Gezer: Dua etsinler şu maçlar 4-2 falan bitiyor, şu maç 3-3 bitse ne olacak, hakemliğin biter İlker Coşkun. Pozisyonun ofsaytla yakından uzaktan alakası yok. Diyelim ki senin için ofsayt olma ihtimali olan bir pozisyon, hakemi pozisyonu izlemeye davet etmen lazım. Bir pozisyonun içinde üç tane hata var; ofsayt değil, ofsayt olduğunu düşünüyorsan izletmen lazım ve kartın iptal olmaması lazım, bu sportmenlik dışı bir faul.

        Erman Toroğlu: Bu pozisyon ofsayt. Bana sorsan şu görüntüde ofsayt değil, kural yanlış.

        Fırat Aydınus: İki sene önceki Alanya - Fenerbahçe maçında sağdan bir orta yapılıyor aktif alana doğru, Caulker'in Valencia'ya yaptığı bir hareket vardı. Penaltı verdi hakem, VAR iptal etti. O pozisyonla bu maçtaki pozisyon karşılaştırılıyor. Bu maçtaki pozisyon yoruma dayalı çünkü kurallar topla oynama niyetiyle hareket eden oyuncudan bahseder. Bir çaba var Dzeko'da ama hareket edemeden düşürülüyor. Bu tamamen yorum pozisyonu. Hakemin verdiği karar neyse o doğrudur demek daha doğru. Benim yorumum önceliği şeklen ofsaytta olan oyuncunun ofsaytla cezalandırılacağı bir pozisyon olduğu değil, önceliği penaltı verildiyse penaltı olarak değerlendirilecek pozisyon. Müdehale penaltı mı değil mi onu ayrı tartışırız.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ