Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 75 yaşındaki Bahriye Yıldırım: Ruslara geçit vermedik, bunlara da vermeyeceğiz

        Arif BALKAN / HT GAZETE

        Artvin’e hâkim Cerattepe- Genya bölgesine Cengiz Holding bünyesindeki Eti Bakır İşletmeleri tarafından açılmak istenen bakır madeni projesi, bir köyün de sonu anlamına geliyor. Genya Tepesi’ne kurulan Oruçlu Köyü’nün geçmişi ise adeta filmlere konu olacak cinsten. Köy, 2012’ye kadar Çoruh Nehri’nin kıyısında yer alıyordu. Yapımı süren Deriner Barajı’nın suları altında kalacağı anlaşılınca, Genya Tepesi’ne taşındı. 45 haneli köyün sakinleri tırnaklarıyla kazıyarak 2 bin metre yükseklikte doğaya adeta yeniden can verdi. Nehir kıyısında yapabildikleri zeytinciliğin yerini hayvancılık aldı, yeni köylerine alıştılar. Bir süre sonra da köye yapımı başlayan asfalt yol, gönüllerini almaya yetti.

        ‘GÖÇ ETMEYECEĞİZ’

        Ancak yol bittikten sonra Eti Bakır’a ait araçlar köyün içinden geçmeye başladı. Önce anlam veremeseler de sonra acı gerçekle karşılaştılar. Yeni taşındıkları köy bu kez de maden sahasında kaldı.

        Oruçlar Köyü sakinlerinden Seçkin Özay, virane haldeki köylerini hep birlikte çalışarak yaşanacak hale getirdiklerini belirterek “Burası doğa harikası. Önce ‘Baraj’ dediler, ‘Tamam’ dedik. ‘Ülkemiz enerji üretsin’ dedik. Şimdi de başımıza maden belası çıktı. Buradan gitmeyeceğiz. Burayı da terk edersek zaten ölmüşüz demek. Ölmeden madenciler buradan geçemez” diyor.

        Köylünün deyişiyle “Artvin’in beyni” burası. Bölgede maden işletilmesi demek şehrin 2 büyük içme suyu kaynağını yok etmek demek.

        ‘RUSLARI KOVDUK’

        Madene giden yolun “kestirme” olması sebebiyle Oruçlu Köyü’nden geçmesi planlanıyor. Fakat köylü gece gündüz teyakkuzda. Yabancı araç gördükleri anda yolunu kesiyorlar. Şimdilik iş makineleri köy yolunu kullanamıyor, fakat “Şirket başka bir köy yolunu kullanmaya çalışacaktır” kanısı yüksek. Köyde yaşlısı genci yapılacak madene tepkili. 75 yaşındaki Bahriye Yıldırım bunlardan biri. Binlerce ağacın yok olması anlamına gelecek proje için tüm köyün diken üstünde olduğunu ifade eden Yıldırım, gözyaşları içinde köylerini bırakmayacaklarını söylüyor: “Biz Artvinliyiz. Toprağımızı kimseye vermeyeceğiz. Mezarlarımızı bile sular altında bıraktık, buraya çıktık. Fotoğraflarına bakar, hâlâ ağlarız. Bizim atalarımız Rus ordusuna geçit vermedi. Bakırcılara da geçit vermeyeceğiz.”

        Köyden Gülsen Çelikel ise “Maden tüm Artvin’i zehirleyecek. Kaybedecek neyimiz kaldı? Köyümüzü bir kez kaybettik, bir kez daha kaybetmeyeceğiz. Bakır madenini istemiyoruz” diye konuşuyor.

        Eti Bakır yetkilileri de köyün projenin ruhsat sahasında ve madene yakın bölgede yer aldığını belirterek burada bir yol projelerinin olduğunu kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ