Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'de yeni rota "seçim"

        Muhtemel seçimin startını veren CHP, ilk olarak seçmene "Koalisyonun neden kurulamadığını" anlatacak.

        Bu kapsamda hazırlanan broşürler, illerde görevlendirilen 3'er milletvekili aracılığıyla parti örgütüne ve seçmene ulaştırılacak.

        Partide ayrıca seçime yönelik flama, bayrak ve afiş basımı çalışması başlatılırken, miting organizasyonu konusunda da ihaleye çıkmak için farklı firmalarla görüşmeler de sürdürülüyor.

        KILIÇDAROĞLU İÇİN ÖZEL UÇAK

        7 Haziran seçiminde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu için özel uçak kiralayan CHP, seçime gidilmesi durumunda da aynı yöntemi izleyecek. Parti, Genel Başkan için özel uçak firmalarıyla görüşmelere başladı.

        Ayrıca örgütlere "Dinamik olun" çağrısı yapan CHP yönetimi, olası seçimde daha etkin çalışma ve daha fazla seçmene ulaşmayı hedefliyor.

        Partinin oy kazandığını düşünen parti yönetimi, HDP'ye gittiği düşünülen oyların da "Baraj kaygısı kalmadığı" gerekçesiyle, geri döneceğini hesaplıyor.

        "BİZİM İSTEDİĞİMİZ SONUÇ DEĞİLDİ"

        AK Parti ile yürütülen ancak sonuç alınamayan koalisyon görüşmelerini değerlendiren Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, "Bizim istediğimiz sonuç değildi" ifadesini kullandı.

        CHP'nin, diğer partilerden farklı davranarak, "Türkiye'nin sorunlarını çözme" noktasında hareket ettiğini belirten Bekaroğlu, "Hangi sorunlar var ve hangi ilkeler çerçevesinde bu sorunları çözeriz. CHP olarak tarzımız ve tavrımız buydu" dedi.

        AK Parti ile yaptıkları görüşmelerin "Samimi" bir ortamda ve sonuna kadar bu çerçevede gittiğine vurgu yapan Bekaroğlu, şöyle devam etti:

        "Bunun için '5 alanda önemli sorun var. Bu 14 ilke üzerinde iş yapılırsa, 14 ilke üzerinden hareket edilirse koalisyon yapabiliriz' dedik. Bu çerçevede başladı AK Parti-CHP görüşmeleri. Samimi bir şekilde biz bu 14 ilkeyi başlıklar halinde uzun uzun görüştük. Burada AKP ile 'evet şu sorunları birlikçe çözebiliriz' dediğimiz başlıklar vardı. Bazı başlıklar vardı ki 'bunlar biraz daha konuşulursa bir orta yol bulunur' dediğimiz başlıklar vardı, bazı başlıklarda da çok yakın görüşler yoktu. Bunlarda partiler tek başına iktidar olursa yapabilecek başlıklar olarak ayrıldı. Görüşmeler son ana kadar bu çerçevede gitti. Ama AKP, böyle bir şeye yanaşmadı. Kelimelere taktı, 'restorasyon mu olacak', 'reform mu olacak.' Restorasyon da reform da bir birinin içine girmiş kelimeler. Elbette reformlar olacak, uzun vadeli, geniş tabanlı bir hükümetle halledilebilecek konulardır bunlar. Anayasa gibi. Ama onların bize teklif ettikleri şey; bir seçim hükümeti. Şimdi diyorlar ki 'biz seçim hükümeti teklif etmedik, süreli reform hükümeti teklif ettik.' 3 ay, nasıl bir reform yapılabilir bir ülkede."

        Hükümetin kurulması, güvenoyu alması ve komisyonların kurulmasının bile 1,5 ay süreceğini aktaran Mehmet Bekaroğlu, "Kalan 1,5 ayda seçim alanına çıkacaksınız, hangi reformu yapacaksınız? Bu gerçekten komik" değerlendirmesini yaptı.

        "CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BU KOALİSYONU İSTEMEDİ"

        AK Parti'nin "Barajı indirelim, bunun bir yıl içinde geçerli olması için de anayasa değişikliği yapalım, seçime gidelim" önerisinde bulunduğunu iddia eden Bekaroğlu, kendilerinin istediğinin bu olmadığını anlattı.

        Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar nedeniyle CHP'nin uzun süreli reform hükümetinde ısrarcı olduklarını ifade eden Bekaroğlu, şunları söyledi:

        "Hakikaten çok zor günler geçiriyoruz. Genel Başkanımız 'ateş çemberi' dedi, gerçekten ateş çemberinden geçiliyor, işte terör, Türkiye'deki çatışmalar, ölümler ortada. Toplumdaki gerilim, kutuplaşma ortada, ekonominin kırılganlığı çok açık. Çok kritik bir süreçten geçiliyor, böyle bir ortamda bazı devlet katlarından 'Türkiye'de şu anda 20-25 ilde seçimin yapılamacağı, güvenliğin sağlanamayacağı' rapor ediliyor. Böyle bir ortamda seçim hükümeti falan gerçekçi gelmedi bize. Doğru olan siyasi partilerin ortak noktaları bulup, Türkiye'yi rahatlatacak bir reform hükümetini kurmalarıydı, olmadı. olmamasının nedeni, suçlamak için söylemiyorum ama AKP'nin kendisidir, cumhurbaşkanıdır, kendi ilişkileridir, psikolojileridir. Bir defa tek başına hükümet olmamayı kabullenemiyorlar. Bütün kontrolü bırakmak istemiyorlar. Bir de tuhaf bir psikolojileri var, 'halk pişman oldu, yanlış yaptı kısa sürede yapılacak seçimde yanlıştan dönecek ve bizi tekrar iktidar yapacak' psikolojileri var. Böyle bir havaları var, bu sebeplerden yapamadılar. Dolayısıyla, 'şöyle oldu, böyle oldu, restorasyon, reform dediler.' Bunların çok bir anlamı yok. AKP, daha doğrusu Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu koalisyonun yapılmasını istemedi ve Türkiye'yi seçime götürüyorlar."

        Seçime hangi yöntemle gidileceğinin kendileri için önemi olmadığının altını çizen Mehmet Bekaroğlu, "En önemli şey seçim güvenliğidir" dedi.

        Genel seçimde çok fazla haksızlık yapıldığını ve devlet imkanlarının kullanıldığını iddia eden Bekaroğlu, bunların tekrar yaşanmaması temennisinde bulundu.

        "MHP İLE GÖRÜŞMESİNDEN SONUÇ ÇIKMAZ"

        Meclis'in bir seçim kararı alabileceğini belirten Bekaroğlu, "Tabii seçim kararı ve seçime gitmek için bir hükümetin kurulması gerekiyor. MHP ile bugün görüşüyorlar, çok da önemsemiyoruz artık biz. Türkiye seçime gidiyor. Dolayısıyla biz seçime göre kendimizi ayarlıyoruz, seçime hazırlanıyoruz" diye konuştu.

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamalarından yola çıkarak AK Parti-MHP görüşmesinden de bir sonuç çıkmayacağı tahmininde bulunan Mehmet Bekaroğlu, ancak MHP'nin seçim şartıyla AK Parti'nin azınlık hükümetini destekleyebileceğini belirtti.

        MHP'nin, HDP'nin yer alacağı bir seçim hükümetinde yer almayacağını daha önce açıkladığını anımsatan Bekaroğlu, bu durumun da söz konusu olacak bir azınlık hükümetini destekleyici nitelikte olduğunu kaydetti.

        "HDP BARAJ ALTINDA KALMAZ"

        Mehmet Bekaroğlu, olası bir erken seçimde en şanslı parti olarak CHP'yi gördüğünü savunarak, olası seçimde HDP'nin baraj altında kalacağını düşünmediğini ifade etti.

        HDP'nin "Baraj sorunu kalmadığı" düşüncesiyle birkaç puan kaybedebileceğini vurgulayan Bekaroğlu, "Ama öbür taraftan da AKP'ye giden hala yüzde 30'un üzerinde bölge oyları var. Bunların bir kısmının HDP'ye gideceğini söyleniyor" görüşünü savundu.

        Seçimde var olan tablonun değişeceğine dair bir veri bulunmadığına işaret eden Bekaroğlu, "AKP'nin yüzde 45'ler civarında oy alıp tek başına iktidar olma ihtimali sıfır. HDP'nin baraj altı kalma ihtimali de sıfır. Ama şu ihtimaller olabilir, AKP bütün bu olup bitenlerin faturasını Cumhurbaşkanlığı üzerinden öder ve 35'lere iner, işte o zaman farklı şeyler ortaya çıkabilir" açıklamasını yaptı.

        CHP ÖN SEÇİM YAPACAK MI?

        CHP'nin tüzük gereği adaylarının yüzde 85'ini ön seçimle belirlediğini hatırlatan Bekaroğlu, parti olarak yapılacak bir erken seçimde nasıl bir yol izleneceğinin araştırıldığını anlattı.

        Partinin ilgili kurullarında şu ana kadar bir şey konuşulmadığını aktaran Bekaroğlu, "Ama Siyasi Partiler Yasası, milletvekili aday tespitini partilere bırakıyor. Partilerin de tüzükleri var. Bizim tüzüğümüz adayların yüzde 85'inin ön seçimle belirlenmesini emrediyor. Dolayısıyla eğer bir yol bulunmazsa mutlaka ön seçim yapma zorunluluğu var" dedi.

        "Bir yol bulunabilir mi?" sorusunu gündeme getiren Bekaroğlu, "Bulunabilir. Eğer bir kararla, kanunla seçime gidilecekse, bu kanuna partilerin adayları seçmeleri için bir kolaylık yapılabilir. Kanun tüzükten önce olacağı için, ön seçim zorunluluğu ortadan kalkabilir. Daha önce bunlar yapılmış" diye konuştu.

        Bekaroğlu, konunun YSK'ya da iletileceğini, tüm çabalara rağmen yasa izin vermiyorsa mecburen ön seçim yapacaklarını da kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ