Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Aylan'ın cenazesi Şanlıurfa'ya getirildi

        Bodrum'da cesetleri kıyıya vuran Rihan Kurdi ile çocukları Aylan ve Galip, Türkiye sınırından geçirilerek Kobani'ye götürüldü. Anne ve 2 çocuğu burada CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve HDP milletvekilleri ile Kobani kanton yöneticilerinin de katıldığı törenle toprağa verildi.

        Umuda yolculuk için Bodrum'dan Yunanistan'ın Kos adasına gitmek isterken bindikleri lastik botun alabora olması sonucu 12 kişiyle hayatını kaybeden ve kıyıya vuran cansız bedeniyle dünyayı sarsan minik Aylan Kurdi'nin cenazesi tarifeli uçakla Şanlıurfa'ya getirildi.

        Umut yolculuğunda Bodrum’da kaçakçıları taşıyan botun batması sonucu boğulan minik Aylan, ağabeyi ve annesiyle Kobani’de yan yana toprağa verildi. Baba Abdullah Kurdi, “Eşim ve

        çocuklarımla birlikte ben de öldüm. Onları kurtaramadığımdan ötürü vicdan azabı çekiyorum. Avrupa devlet başkanları vicdan azabı yaşıyorsa ülkelerinin kapısını Suriyelilere açsınlar” dedi.

        Dünyanın konuştuğu Aylan’ın ailesinin hikâyesi Türkiye sınırındaki Kobani kasabasında başladı. Kobani İlçesi’nin Beğdık Köyü’nde dünyaya gelen baba Abdullah Kurdi, meslek öğrenmek için ailesiyle birlikte küçük yaşta Şam’da Kürtlerin yaşadığı Rukneddin Bölgesi’ne yerleşti. Berberlik yapan Abdullah, 2010’da akrabası Rihan ile evlendi. Suriye’de 2011’de iç savaş başlayınca 6 aylık hamile olan eşiyle Kobani’deki akrabalarının yanına yerleşti. Galip’in dünyaya gelmesi üzerine Abdullah eşini kayınpederinin evine bırakıp Türkiye’ye sığındı.

        BİR YILDIR İSTANBUL’DAYDI

        İstanbul’da inşaatlarda çalışan Abdullah Kurdi, zaman zaman Kobani’ye gidip ailesini gördü ve kazandığı parayı verdi. Bu sırada baba evinde kalan Rihan ise Aylan’ı dünyaya getirdi. Geçen yıl IŞİD’in Kobani’ye saldırması üzerine Abdullah, savaş bölgesine gidip ailesini Türkiye’ye getirdi. 12 yakını IŞİD saldırılarında ölünce Kobani’ye dönmekten vazgeçtiler. İstanbul’da yaşamaya başlayan aile, Kanada’ya iltica etmek için defalarca başvuru yapsa da sonuç alamadı. Almanya’ya gitmeye karar veren Kurdi Ailesi iki kez kaçak yollarla gitmeye kalktı ama birincisinde denizde Sahil Güvenlik ekiplerine takıldı, ikincisindeyse organizatörler sözünde durmadı.

        ‘SURİYE’YE HUZUR GELSİN’

        Abdullah, eşi Rihan, çocukları Galip ve Aylan’ı alıp Bodrum’da kaçakçıların temin ettiği botla Yunanistan’ın Kos Adası’na giderken botları battı ve dünyayı sarsan trajedi yaşandı. Faciadan güçlükle kurtulan Abdullah Kurdi, eşi Rihan ve çocukları Aylan (3) ile Galip’in (5) cenazelerini İstanbul’a, ardından da Şanlıurfa üzerinden Kobani’ye götürüp yan yana toprağa verdi. Acılı baba, “Kendim için dünyalık bir talebim yok. Artık çocukları olmayan bir baba olarak Suriye’de yaşanan acının bir an önce bitmesini isterim. Oraya huzurun gelmesini isterim” dedi.

        ‘KAYINPEDERİMİ DİNLEMEDİK’

        Abdullah Kurdi, HABERTÜRK’e şunları söyledi: “IŞİD Kobani’ye saldırınca ailemi ateş çemberinden kaçırdım. Türkiye’de yaşam şartları zor olduğundan Kanada’daki kız kardeşim Tima aracılığıyla 3 kez iltica başvurusu yapmama rağmen kabul edilmedi. Son çare olarak Avrupa’ya gitmek için kişi başı 2 bin Euro vererek kaçakçı botuna bindik. Ailemi ölüm savaşından kurtarmayı düşünürken, gözlerimin önünde can verdiler. Onları kurtaramadığımdan ötürü vicdan azabı yaşıyorum. Kayınpederim, bize ‘Gitmeyin, Türkiye de Avrupa gibidir’ dedi ama dinlemedik. Keşke büyüklerin sözüne kulak verseydim.”

        ‘VİCDANLARI SIZLIYORSA...’

        Acılı baba şöyle devam etti: “Eşim ve çocuklarımla ben de öldüm. Bedenim canlı ancak ruhum öldü. Biz Suriyeliyiz, bizim toprağımız Kobani. Onların mezarını her gün ziyaret etmek için Kobani’de kalacağım. Çocuklarım öldükten sonra birçok ülkeden davet geldi. Bazı Avrupa ülkelerinin devlet başkanları vicdan muhasebesi yapmış,. Şayet vicdanları sızlıyorsa ülkelerinin kapılarını diğer Suriyelilere açsınlar. İnsanların savaşı bitirmesi için bir şeyler yapması lazım. Bu da olmazsa göçle ilgili tedbirler alsınlar. Başka evlatlar kaybolmasın.” Baba Abdullah Kurdi’nin cenazede zar zor ayakta durabildiği görüldü. Kurdi, hiç mülteci kabul etmeyen Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan’a sitem ederek “Avrupa ülkelerinden değil ama Arap ülkelerinden ailemin başına gelenleri görüp bundan sonra mültecilere yardım etmelerini istiyorum. Onlar artık şehit oldu ama umarım diğer mültecilere yardım ellerini uzatırlar” diye konuştu. Kobani’deki cenaze törenine CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, HDP Milletvekilleri İbrahim Ayhan, Dilek Öcalan ve Leyla Güven, Kobani Kanton Başkanı Enver Müslim ile ailenin yakınları katıldı.

        ‘YENGEM SUDAN KORKUYORDU’

        ABDULLAH Kurdi’nin Kanada’daki kız kardeşi Tima Kurdi, ailenin son saatlerine ilişkin medyaya konuştu. Yengesi Rihan’ın yüzme bilmediğini, denizden çok korktuğunu anlatan Kurdi, “Yengem o yolculuğa hiç çıkmak istemiyordu” dedi. Kurdi, şunları söyledi: “Yengemle bir hafta önce konuşmuştuk. ‘Sudan ödüm patlıyor, yüzmeyi de bilmiyorum. Ya bir şey olursa? Hiç gitmek istemiyorum’ dedi. Ama sonunda yolculuğa karar verdiler. Çocuklar sevinç içinde yolculuğa çıkmış, bota fazla göçmen alınınca ağabeyim tepki göstermiş. Ağabeyim bana ‘Buraya kadar, ben dönüyorum’ dedi. Ona çok korktuğumu, Kobani’ye geri dönmemesini söyledim. Ama reddetti. Şimdi de onun güvenliği için endişeleniyorum.” Tam adı ‘Fatima’ olan Tima Kurdi, ağabeyi Abdulah’a telefonda “Keşke size para göndermeseydim. Siz bu yola düşmezdiniz” dediğini de aktardı.

        (Ahmet YUKUŞ/DİYARBAKIR-Beycan ÜÇKARDEŞ/MERSİN-Gökhan ARTAN/İSTANBUL)

        YAN YANA TOPRAĞA VERİLDİLER

        Bodrum'da cesetleri kıyıya vuran Rihan Kurdi ile çocukları Aylan ve Galip, Türkiye sınırından geçirilerek Kobani'ye götürüldü. Anne ve 2 çocuğu burada CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve HDP milletvekilleri ile Kobani kanton yöneticilerinin de katıldığı törenle toprağa verildi.

        Cenaze namazı kılınan anne ve 2 çocuğu daha sonra yan yana açılan mezarlara defnedildi. Cenaze töreni sırasında çekilen fotoğraflar ise sosyal medya kanallarında onlarca kişi tarafından paylaşıldı.

        Fotoğraflarda yüzlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde eşi ve 2 çocuğunu kaybeden Zahim Kurdi'yi yakınlarının teselli etmeye çalıştığı görüldü.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ