Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Ankara Dikimevi'nde kaza

        Mustafa TÜRK / HABERTÜRK

        Ankara’da dün öğle saatlerinde korkunç bir otobüs kazası yaşandı. Çankaya İlçesi’ne bağlı Dikimevi semti Cemal Gürsel Caddesi’nde bir belediye otobüsü kontrolden çıkarak hızla otobüs durağına daldı. Durakta bekleyen ve kaldırımda yürüyen insanları altına alan otobüs, yaklaşık 80 metre sonra durabildi. Kazanın ardından olay yerinde tam anlamıyla can pazarı yaşandı ve bölgeye çok sayıda 112 Acil Sağlık ekibi sevk edildi.

        BRANDAYLA KAPATILDI

        Kaza sonrası bazı vatandaşlar, altında kalanları kurtarmak için belediye otobüsünü devirmeye çalıştı ancak başarılı olamadı. İtfaiye ve trafik ekiplerinin gelmesinin ardından kurtarma çalışmalarına başlandı. Otobüs yarım saat süren çalışmanın ardından kriko ve vinçlerin yardımıyla kaldırılarak ölü ve yaralılar altından çıkarıldı. Kurtarma çalışması sırasında otobüsün çevresi brandayla kapatıldı. Feci kazada 12 vatandaşın öldüğü, 12 kişinin yaralandığı, 8 aracın da hasar gördüğü bildirildi.

        SAVCI İNCELEME YAPTI

        İlk müdahaleleri ambulanslarda yapılan yaralılar çevredeki hastanelere kaldırıldı. Hayatını kaybeden vatandaşlar içinse olay yerine çok sayıda cenaze aracı gönderildi. Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili’nin yaptığı incelemenin ardından cenazeler Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Belediye ekipleri, incelemelerin tamamlanmasının ardından yolu temizledi. Cadde, kazadan saatler sonra yeniden trafiğe açıldı.

        3 BİLİRKİŞİ GÖREVLENDİRİLDİ

        Kazayla ilgili Makine Mühendisleri Odası’ndan 3 mühendis bilirkişi olarak görevlendirildi. Olay yerinde incelemede bulunan bilirkişiler, otobüste teknik arıza yaşanıp yaşanmadığını, toplanan delilleri ve araç içindeki kamera görüntülerini de inceleyecek.

        VALİLİKTEN AÇIKLAMA

        Kazanın ardından olay yerine giden Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, emniyet yetkililerinden bilgi aldı. Kılıçlar, şoförün kalp krizi geçirdiği yönünde bazı iddialar dolaştığını, bunun doğru olmadığını söyledi. Ankara Valiliği’nden kazayla ilgili yapılan açıklamadaysa saat 13.30 sıralarında Cebeci Dikimevi kavşağından Kurtuluş istikametine seyir halinde olan toplu taşıma otobüsünün belirlenemeyen bir nedenle, şoförün araç hâkimiyetini kaybetmesi sonucu otobüs durağına çarparak kaldırımda yaklaşık 80 metre sürüklendiği bildirildi.

        ‘10 DAKİKA İÇİNDE ULAŞTIRILDILAR’

        Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Meclis’te kazayla ilgili bir açıklama yaptı. Kazanın, otobüsün frenlerinin boşalması üzerine meydana geldiğini belirten Müezzinoğlu, yaraların Dışkapı Eğitim Araştırma ve Numune Eğitim Araştırma hastanelerine 10 dakika içinde ulaştırıldığını söyledi.

        ‘SORUMLULAR KİMSE GEREĞİ YAPILACAK’

        İçişleri Bakanı Selami Altınok ise adli ve idari soruşturma yapılacağını kaydederek, “Çok feci ve elim bir kaza. Sorumlular kimse, gereği neyse yapılacak. Çok feci, görüntüleri izledim. İnsanın içi acıyor. Arkadaşlar araştırıyor, süratli mi, fren mi patladı, ne oldu? Vatandaşlarımızın arasına giriyor. Çok kötü görüntüler var” diye konuştu.

        ÖLENLERDEN KİMLİĞİ TESPİT EDİLENLER

        Kazada hayatını kaybeden vatandaşların cenazeleri Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı. Yaşamını yitiren 12 kişinin isimleri şöyle: Hilal Ülgen (35), İsmet Ataş (62), Selkin Çengel (35), Mustafa Erol (68), Günten Ünal (85), Ethem Koçak, Emine Türkmen, Asım Derya, Naime Turgut, Ali Değirmencioğlu, Hayati Özden (69) ve Fatma Demir (57).

        ŞOFÖRÜN İFADESİ: ‘FREN DEVRE DIŞI KALDI OTOBÜS OTOMATİK GAZ VERDİ’

        Kazadan kurtulan otobüs şoförü E.A. gözaltına alındı. Ankara Cumhuriyet Savcılığı da kazayla ilgili soruşturma başlattı. Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre otobüs şoförü ilk ifadesinde şunları söyledi: “Yolda 2 otobüsün kaza yaptığını görünce el frenini çekip vitesi boşa almadan aşağıya indim. Yolculara, caddede kaza olduğunu ve otobüsün hareket edemeyeceği söyleyerek inmelerini istedim. Arkadan gelen otomobillerin sürücüleri, ‘Biraz kenara çek, biz yandan geçeriz’ dedi. Otobüsün el frenini indirerek yolun sağına doğru yöneldim. Ancak otobüsü viteste bıraktığım için el frenini indirmemle birlikte fren devre dışı kaldı ve otobüs kendisine otomatik olarak gaz verdi. Panikle otobüsü durdurmayı başaramadım.”

        GÖKÇEK: KAZANIN NEDENİ ARAŞTIRILIYOR

        Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Dikimevi’nde yaşanan kazayla ilgili Twitter’dan açıklamalarda bulundu. Kazada ölenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Gökçek, olayla ilgili savcılığın, EGO yetkilileri ve bilirkişilerin araştırmalarının sürdüğünü belirtti. Kazaya karışan otobüsün emniyetin otoparkına çekildiğini ifade eden Gökçek, araç içi ve araç dışı kamera görüntülerinin savcılık ve bilirkişiler tarafından incelendiğini aktardı. “8 yıllık şoförün böyle bir kaza yapmasının nedeni bilirkişilerin yaptığı inceleme sonrası ortaya çıkacaktır” diyen Gökçek, “Vefat edenlerle yaralıların ailelerine büyükşehir belediyesi ve EGO olarak maddi-manevi destek vermek zorunda olduğumuzun şuruundayız” ifadesini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ