Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Eski HDP'li Sebahat Tuncel'e gözaltı

        Gökay USANMAZ-Gökhan ARTAN- Ferhat ERDOĞAN/ İSTANBUL

        Eski HDP Milletvekili Sebahat Tuncel 'Terör Örgütü Propogandası yapmak' suçundan hakkında yürütülen soruşturma kapsamında verilen yakalama kararı doğrultusunda Brüksel'e gitmek için geldiği Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı. Bakırköy Adliyesi'ne sevk edilen Tuncel, yurt dışına çıkış yasağı getirilerek, serbest bırakıldı.

        Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Sebahat Tuncel hakkında 2010 yılında Bağcılar'da, 2013 yılında Nevruz kutlamaları sırasında yaptığı konuşmalar nedeniyle 'Terör Örgütü Propogandası yapmak' suçundan yürüttüğü soruşturma kapsamında yakalama çıkarttı.

        Dün sabah Brüksel'e gitmek için Atatürk Havalimanı'na gelen Tuncel'e pasaport kontrolü sırasında hakkında yakalama kararı olduğu bildirildi. Tuncel, gözaltına alınarak Bakırköy Adliyesi'ne getirildi. Sebahat Tuncel, savcılıkta verdiği ifadesinin ardından adli kontrol tedbirleri kapmasında hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirilmesi talebiyle Nöbetçi Bakırköy Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.

        "PARTİ FAALİYETİ ÇERÇEVESİNDE KONUŞTUM"

        Tuncel, hakimlikteki savunmasında 2 dönem milletvekilliği yaptığını, bu dönem içerisinde parti faaliyetleri çerçevesinde çeşitli toplantılara katılıp konuşma yaptığını anlatttı.

        Soruşturmaya konu olan konuşmaları partilerinin bilgisi dahilinde ve faaliyetleri çerçevesinde görevlendirmeyle yaptığını ifade eden Tuncel, ''Yaptığım konuşmalar suç unsuru içermemektedir. Aynı konuşmaları meclis kürsüsünde de yaptım. Yaptığım konuşma düşüncelerimi açıklama içindi. Suç unsuru taşımamaktadır. Şu anda milletvekili olmasam da parti meclisi üyesiyim. Siyasi faaliyetlerim devam etmektedir. Bu yüzden adli kontrol uygulanması talebinin reddini talep ediyorum'' dedi.Hakimlik,Tuncel'i yurt dışına çıkış yasağı getirerek serbest bıraktı.

        MESELE İFADE ALMAK DEĞİL, YURTDIŞI YASAĞI VERMEK

        HDP Milletvekili Pervin Buldan'ın kendisine destek vermek için adliyeye geldiği

        Sebahat Tuncel, çıkışta yaptığı açıklamada "Bugün Brüksel'de bir programa katılmak için havaalanına gittiğimde görevliler hakkımda yakalama kararı olduğunu söylediler. İfademe başvurmak istediklerini söylediler. Buraya geldiğimde hukuksuz olarak, tebligat yapmadan yakalama kararı çıkarttıklarını öğrenmiş oldum. Bu ciddi bir sorun. İki dönem milletvekilliği yaptım. Türkiye'de hala siyaset yapıyorum, En son yaptığım adres değişikliği nedeniyle adresimin belli olmadığına dair bir yaklaşımla yakalama kararı çıkartılmış. Ama savcının yaklaşımı çok belliydi; Mesele ifade almak değil, mesele aslında adli kontrol vermek. Şu an itibariyle yurt dışına gidemeyeceğiz. Adli kontrol kararı verilmiş oldu. İtiraz edeceğiz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ