Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Bildiriyi imzalayan akademisyenlere soruşturma

        Güneydoğu’daki operasyonları bildiri ile eleştiren bin 128 akademisyen için YÖK’ün harekete geçmesinin ardından, savcılar ve üniversite yönetimleri soruşturma açmaya başladı.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Güneydoğu'daki olaylarla ve sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili olarak 'Bu suça ortak olmayacağız' başlığıyla yayınlayan bildiride imzası bulunan 1.128 akademisyen hakkında re'sen soruşturma başlattı.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, bildiride imzası bulunan akademisyenlerden kendi yargı alanında bulunan üniversitelerde görev yapan ve bu bildiriye imza atan akademisyenler hakkında, TCK'nın 301. maddesinde hükme bağlanan, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve devletin kurum ve organlarını aşağılamak" suçu ile TMK'nın 7. maddesinde belirtilen "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından re'sen soruşturma başlatıldı.

        Samsun’daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden 6 akademisyen ve Bartın’daki üniversiteden 1 akademisyen hakkında soruşturma başlatıldı.

        Çok sayıda üniversite senatosu bildiriyi kınayan açıklamalar yaparken, Atatürk ve Düzce üniversitelerinde 1’er, Abant İzzet Baysal ve Akdeniz üniversitelerinde 3’er olmak üzere 8 akademisyen hakkında da yasal işlem başlatılacağı açıklandı.

        Abdullah Gül Üniversitesi Rektörlüğü, bildiride imzası bulunan Prof. Dr. Bülent Tanju’nun istifasını istedi.

        KÜÇÜKÇEKMECE SAVCILIĞINDAN AKADEMİSYENLERE SORUŞTURMA

        Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" olarak kendilerini tanımlayan ve başsavcılığın yargı çevresinde bulunan üniversitelerde görev yapan bazı akademisyenler hakkında soruşturma başlattı.

        Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, yargı alanı içerisinde bulunan Avcılar, Başakşehir ve Küçükçekmece’deki üniversitelerde akademisyen olarak görev yapan ve "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" bildirisine imza atanlar hakkında resen soruşturma açıldı.

        Bu akademisyenler hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik, halkı kanunlara uymamaya tahrik, Türklüğü, cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama ve terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından işlem yapılacağı belirtildi.

        Başsavcılığın söz konusu akademisyenleri ifadeye çağırabileceği öğrenildi.

        DİYARBAKIR VE MARDİN SAVCILIKLARINDAN AKADEMİSYENLERESORUŞTURMA

        Diyarbakır ve Mardin Cumhuriyet Başsavcılıkları da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" bildirisinde imzası yer alan akademisyenler hakkında soruşturma başlattı.

        Alınan bilgiye göre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" bildirisini ihbar kabul ederek, imzası bulunan Dicle Üniversitesinde görevli akademisyenler hakkında soruşturma açtı.

        Soruşturmanın, Türk Ceza Kanunu'nun "Terör örgütü propagandası yapmak", "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama" ve "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını alenen aşağılamak" suçları kapsamında başlatıldığı kaydedildi.

        Mardin Cumhuriyet Başsavcılığının da aynı bildiride imzası yer alan Mardin Artuklu Üniversitesinde (MAÜ) görevli akademisyenler hakkında soruşturma başlattığı öğrenildi.

        KOÜ'DEN AKADEMİSYENLERE SORUŞTURMA

        Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Senatosu tarafından, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiride imzaları bulunan akademisyenler hakkında idari soruşturma başlatıldığı bildirildi.

        KOÜ Senatosundan yapılan açıklamada, 11 Ocak tarihinde çeşitli üniversitelere mensup bir grup akademisyen tarafından yayımlanan bildirinin "tüm yurtta olduğu gibi KOÜ'de de büyük infial yarattığı" belirtildi.

        Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:"Devletimizin birliği ve bekası için güvenlik güçleri tarafından vatan toprağında teröre karşı verilen kahramanca mücadeleyi; bu uğurda dökülen şehit kanlarını hiçe sayarak 'katliam ve kıyım' olarak nitelendirmek demokratik hak ve özgürlük kavramı ile asla bağdaşmamaktadır. Terörün her türlüsünün karşısında yılmadan duran Kocaeli Üniversitesi, bazı akademisyenlerin bu yaklaşımını teröre destek olarak görmekte ve yayımlanan bildiriyi şiddetle kınamaktadır. Bu bağlamda kurumumuzdaki ilgili kişiler hakkında Rektörlüğümüzce idari soruşturma süreci başlatılmış olup, kamuoyuna saygıyla duyurulur."

        DÜZCE'DE BİR AKADEMİSYEN HAKKINDA YAKALAMA KARARI

        Düzce Cumhuriyet Başsavcılığınca, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" bildirisinde imzası bulunan Düzce Üniversitesindeki (DÜ) bir akademisyen hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

        Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, yaptığı yazılı açıklamada, yazılı ve görsel medyada, "Bin 128 akademisyen, PKK terör örgütünün propagandasını yapacak nitelikte bir bildiri yayınlandığı" haberleri üzerine, ilgili haberlerin suç duyurusu kabul edildiği ve Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı bildirildi.

        DÜ Fen Edebiyat Fakültesinde görevli Yrd. Doç. Dr. L.A'nın da bildiride adının geçtiğini hatırlatan Küre, açıklamada şunları kaydetti:

        "Başlatılan soruşturma kapsamında bildiriye imza atan bin 128 akademisyen içerisinde yer alan Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde görevli Yrd. Doç. Dr. L.A'nın, 3713 sayılı Terörle Mücadale Kanunun 6/2. maddesinde düzenlenen, 'Terör örgütlerinin, cebir şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren veya öven ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik eden bildiri veya açıklamalarını yayınlamak', 7/2. maddesinde düzenlenen 'Terör örgütü propagandası yapmak', TCK'nın 216/1 maddesinde düzenlenen 'Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimin aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek' ve 301. maddesinde düzenlenen 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama' suçlarından 14 Ocak 2016 tarihinde hakkında gözaltı kararı verildiği, şüphelinin adresinde bulunamaması nedeniyle hakkında yakalama kararı çıkartıldığı, soruşturmanın derdest olduğu, safahatı ve sonucu hakkında kamuoyuna ayrıca bilgi verileceği hususu, kamuoyuna saygıyla duyurulur."

        İMZA ATANLARA SORUŞTURMA

        - Abdullah Gül Üniversitesi Rektörlüğü, bildiriye imza atan Prof. Dr. Bülent Tanju’nun istifasını istedi. Kayseri Başsavcılığı da “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama” ile 301. maddeye göre “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ve devletin kurum ve organlarını alenen aşağılama”dan soruşturma açtı.

        - Abant İzzet Baysal Üniversitesi, bildiriye imza atan 3 akedemisyen hakkında soruşturma başlattıklarını duyurdu.

        - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü, 6 öğretim üyesine soruşturma başlattı.

        - Aralarında Atatürk, Gaziantep, Akdeniz, Çanakkale Onsekiz Mart, Muğla Sıtkı Koçman, Adnan Menderes, Yalova’nın da olduğu birçok üniversite imzacılara yasal işlem başlatılacağını duyurdu.

        - Samsun Başsavcılığı, imza atan OMÜ akademisyenleri hakkında resen soruşturma açtı.

        - Bartın Başsavcılığı, bildiriyi imzalayan Bartın Üniversitesi öğretim üyesine soruşturma açtı.

        - Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Çeliksöz bu görevinden istifa etti. Hakkında soruşturma başlatılan Prof. Dr. Çeliksöz, öğretim üyeliğini ise sürdürecek.

        - Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen, imzasını, ‘barışa hizmet etmediği’ gerekçesiyle geri çekti.

        - İTÜ’den Dr. Muhsin Kadıoğlu’nca internet üzerinden Cumhurbaşkanı’na “teşekkür” kampanyası başlatıldığı, İTÜ, Yıldız Teknik, İstanbul ve Yeditepe üniversitelerinden destek verildiği vurgulandı.

        - Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, 13 akademisyene soruşturma başlatıldığını söyledi.

        - Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı: Bildiri sadece imzalayan bir grup öğretim elemanın kanaatini ifade etmekte olup 150 binden fazla akademisyenin görüşlerini temsil etmemektedir.

        - Üniversite Konseyleri Derneği: 12 Eylül dönemini hatırlatan bir linç kültürüyle, cadı avıyla karşı karşıyayız. Hedef gösterilen meslektaşlarımızın yanındayız.

        #
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ