Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Dev-Sol sanığına 500 bin TL ‘12 Eylül’ tazminatı

        Serkan AKKOÇ/İSTANBUL

        12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından açılan 7 ayrı davanın birleştirildiği Dev-Sol ana davası kapsamında 8 Temmuz 1981’de tutuklanan Cahit T., 15 Ağustos 1986’ya kadar hapis yattıktan sonra cezaevinden tahliye edildi. Mahkemenin 2004’te Cahit T. hakkında verdiği beraat kararı, Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından 2013’te onandı. Bunun üzerine Cahit T., soruşturma ve dava aşamasında insanlık dışı muameleye maruz kaldığını, 1980 darbesi mağdurlarından olduğunu belirterek, Maliye Hazinesi’ne 500 bin TL manevi, 50 bin TL maddi, toplam 550 bin TL’lik tazminat davası açtı. Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Cahit T.’nin avukatı İhsan Paksoy katıldı. Mahkeme, bilirkişinin raporu doğrultusunda, 25 bin 85 TL maddi, 40 bin TL manevi olmak üzere Cahit T.’ye toplamda 65 bin 85 TL tazminatın, tutuklandığı 8 Temmuz 1981 tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte Hazine’den alınarak ödenmesine karar verdi.

        ‘GÖRDÜĞÜ İŞKENCEYE AZ’

        Kararı Habertürk’e değerlendiren Cahit T.’nin avukatı İhsan Paksoy, “Yasal faizi eklendiğinde, devlet, müvekkilime yaklaşık 500 bin TL tazminat ödeyecek. Suçsuz olduğu halde cezaevinde yıllarca işkence ve şiddet uygulamalarına maruz kalan ve hayatı elinden alınan bir kişi için bu tazminat dahi yetersiz. Cop sokulmasından tutun da arkadaşın arkadaşa tecavüze zorlanmasına kadar her türlü işkenceye maruz kaldı. Yıllar boyunca idam korkusu yaşadı. Cezaevinden çıktıktan sonra iş bulmakta güçlük çekti. Hükmedilen tazminat rakamlarını daha da yükseltmek için temyize başvuracağız” dedi.

        32 YIL SÜRDÜ

        1981 yılında başlayan bin 243 sanıklı Dev-Sol ana davası, 32 yıl sürdükten sonra 2013’te Yargıtay’ın “30 yıllık zaman aşımı süresi doldu” kararıyla düşmüştü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ