Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Yerli deprem izolatörü seri üretime geçiyor

        Deniz ÇİÇEK/ANKARA

        Depremanında meydana getirdiği sallanma etkisiyle binaların yıkılmasını engelleyen deprem izolatörü sistemi, yerli olarak üretildi. Deprem izolatörü, bina kolonlarına yerleştirildiğinde, 8 büyüklüğünde bir depremin etkisini 3’e düşürüyor.

        Sağlık Bakanlığı tarafından deprem bölgesindeki hastanelerde zorunlu hale getirilen sistem sayesinde doktorlar, deprem anında ameliyata devam edebilecek. TİS Teknoloji firması tarafından geliştirilen sistemin seri üretimi için kurulan fabrika, 1 Nisan Cuma günü açılacak.

        Dünyada sadece 6 ülkede üretilen sistem, Türkiye’de de gereken sertifikaları ve Avrupa Birliği teknik onayı alınarak üretilecek.

        TİS Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şuyun, sistem sayesinde deprem anında dahi hastanelerde ameliyatlara devam edilebileceğini belirterek şu anda hastanelerde tamamen ithal deprem izolatörlerinin kullanıldığını belirterek, devletin bu sisteme her yıl 30 milyon Euro ödediğini ifade etti.

        Sistemi yurtdışına da satacaklarını anlatan Şuyun, bu sistemi köprülere, viyadüklere uygulamak için de çalışmaya başladıklarını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ