Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa CHP’de eğilim: Referanduma götürmeyelim

        GAZETE HABERTÜRK

        İkinci turda en kritik pozisyon CHP’nin olacak. CHP, hafta sonu Antalya’da yapacağı kampı bir gün öteleyerek oylamaya katılacak.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında dün toplanan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında yarın yapılacak ikinci tur öncesinde olası senaryolar ve atılması gereken adımlar masaya yatırıldı.

        Referandum seçeneğine sıcak bakmayan CHP’de, ikinci tur oylama için şu üç seçenek üzerinde duruluyor.

        BİRİNCİ TURDAKİ TAVRA DEVAM

        Bazı CHP yönetici ve milletvekilleri, AK Parti ve MHP’nin ikinci turda hatırı sayılır düzeyde fire vereceğini iddia ederek partinin birinci turdaki tavrının sürdürülmesini istiyor.

        MADDEYİ DÜŞÜRME HAMLESİ

        İki maddelik teklifin birinci maddesinin 330’un altında oy alması sağlanarak dokunulmazlık konusunun gündemden düşürülmesi amaçlanıyor.

        Bunun için AK Partili vekillerin açık oy kullanmasının önüne geçilecek. Vekillerin kabinlere girerek “nizami” oy kullanması için ısrar edilecek.

        Aksi durumunda oylama yaptırılmayacak. CHP, oylamada gizliliğin sağlanmasıyla AK Parti’de “hayır” oylarının artabileceğini hesaplıyor.

        REFERANDUMU ÖNLEME HAMLESİ

        Maddenin düşürülmesi sağlanamazsa C planı devreye girecek. Bazı parti yöneticileri ve milletvekillerinde, “Dokunulmazlıklar için referandum olursa sokağa çıkamayız. Referandumda dokunulmazlıkları savunmamız mümkün değil. Bu durum AKP-MHP blokunu birbirine yakınlaştırır. CHP’nin HDP ile aynı karede görünmesine yol açar” görüşü hâkim.

        Bu nedenle, birinci maddede oylar 330’u aşarsa, Anayasa değişikliğinin referanduma gitmesini önlemek için CHP’lilerin teklifin tümü üzerinde “evet” oyu vermesi seçeneği öne çıkıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ