Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Gazeteci Haydar Meriç cinayetinde 9 polis tutuklandı

        Serdar KULAKSIZ - İSTANBUL

        İstanbul'da paralel yapı iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen şüpheli 15 polis memurundan 9'u tutuklandı. Kararda, Meriç'in, Fetullah Gülen hakkında sansasyonel bir açıklama yapacağının duyulması üzerine şüpheliler tarafından evine böcek konulduğu, bilgisayarından imaj alındığı ifade edildi. Kararda, istihbaratçıların Meriç'i takip ederken kendi telefonlarını baz vermeyecek konuma getirdikleri belirtildi.

        Emniyetteki sorgularının ardından savcılığa sevk edilen 18 kişinin sorguları tamamlandıktan sonra 15'i tutuklanma talebiyle hakimliğe sevk edildi. Sorgulanan şüphelilerden 9'unun tutuklanmasına karar veren hakimlik tutuklanma gerekçelerine karar da şöyle yer verdi.

        Haydar Meriç'in, Fetullah Gülen'n özel hayatına ilişkin sansasyonel bir açıklama yapacağının duyulması üzerine şüpheli İ.G., İ.O., İ.Ş., tarafından yapılan istihbari çalışma ve oluşturulan rapor ile gerçeğe aykırı olarak DHKP/C Silahlı Terör Örgütü üyeliği faaliyetinde bulunduğu gerekçesiyle istihbari dinleme başlatıldı.

        KIRKLARELİNE GELDİLER

        Şüpheli İ. Ş.'nin konuyu Ankara Daire Başkanlığı ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne bildirmesi üzerine maktülün iş yerine böcek koymak, bilgisayarında incelemeler yapmak üzere Ankara İstihbarat Daire Başkanılığı'ndan şüpleliler M.D. ve A. K. ve yakalanamayan E. Ç. ile S. K.'nin birlikte İstanbul'a geldi. Burada bir gece kaldıktan sonra Kırklareli'ne geçtiler. Aynı şekilde E. U., K.K. ve A.A., İstanbul'dan Kırklareli'ne gittiler.

        BÖCEK KONULDU

        Kararda, Haydar Meriç'in işyerinde arama yapıldığı, bilgisayarından imaj alındığı, iş yerine böcek koydukları, bu çalışma esnasında Meriç'i fiziki ve teknik olarak takip ettikleri, telefonlarını baz veremeyecek konuma getirdikleri, kendilerini meslektaşlarından bile gizleme ihtiyacı hissettikleri öne sürüldü. Görüntü vermemek için çevredeki kamera kablolarını kestikleri, genel arama adı altında Haydar Meriç'in el çantasını aradıkları, bu olaylardan yaşlaşık 10 gün sonra Haydar Meriçin kaybolduğu ifade edildi.

        SON İKİ GÖRÜŞME GİZLENDİ

        Meriç'in son iki görüşmesinin eşine söylenmediği ve bu iki görüşmenin TİB'ten açığa çıktığı belirtilen kararda, bu görüşmelerin kuvvetle muhtemel olarak fiili bizzat yapanlara (ika) edenlere ait olacağı cesedin açığa çıkmasından sonra şüpheli S.D.'nin konuyu İstihbarat Daire Başkanlığına bizzat aktaracağının anlaşılması üzerine kendisinin Ankara ilinde Daire Başkanlığında görevli şüpheli B.M. ve S.K. ile karşılandığı, psikolojik baskı ve tehdit ile başkanlığa gitmesine engel olunduğu ifade edildi.

        9 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

        Hakimlik şüphelilerden İ.O., İ.G., M.D., E.U., A.A., K.K. ve A.K.'nin "silahlı terör örgütüne üye olma, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği suçlarından şüpleli İ.Ş.'nin kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, silahlı terör örgütü kurma ve yönetme, tasarlayarak bir suçu gizlemek, başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak için öldürme suçlarından tutuklanmasına karar verdi. Hakimlik, şüpheli B. M.'yi ise cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve silahlı terör örgütüne üye olmak suçlarından tutuklanmasına karar verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ