Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 15 Temmuz sonrası öne çıkan darbeci komutanlar ve portreleri
        1

        Murat GÜRGEN/GAZETE HABERTÜRK

        FETÖ/PDY mensuplarının 15 Temmuz’da gerçekleştirdikleri darbe girişimi ardından gözaltı ve tutuklamalar devam ederken, Türkiye genelinde en çok konuşulan bazı isimler oldu.

        2

        ORGENERAL AKIN ÖZTÜRK: ULUDERE ŞÜPHESİ

        1971’de Hava Harp Okulu’nda öğrenciyken, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin başarıya ulaşmayan ve emir-komuta zinciri dışında gelişen askeri darbe girişimine, Madanoğlu cuntasına ve 12 Mart muhtırasına tanık oldu. 1973’te mezun oldu. Önce F-4, ardından F-16 uçaklarıyla uzun yıllar uçtu.

        3

        15 Temmuz darbe girişiminin ana karargâhı olan Akıncı Üssü’nde 1991-1993 arasında 141. Filo Komutanlığı görevinde bulundu. 43 yıllık uçuş hizmeti süresince 30 farklı uçakta 5800 saat uçuş yapan Öztürk, Hava Kuvvetleri Komutanlığı döneminde de her türlü uçak ile uçuş yaparak sık sık gazete sayfalarında boy göstermişti.

        4

        Öztürk’ün adının çok tartışıldığı olay Şırnak, Uludere’de 34 sivilin yaşamını yitirdiği bombardımandı. Bu olay, Öztürk’ün görev süresinin uzatılmamasına gerekçe olmuştu.

        5

        Öztürk’e emekliliğine 2 yıl kala YAŞ üyeliğine atanarak bir bakıma “emekliliğini iste” mesajı verilmişti. Kendisi, pasif bir görev olan YAŞ üyeliğini sürdürmekteydi.

        6

        TÜMGENERAL MEHMET DİŞLİ: AKAR’IN EN YAKININDAYDI

        Kamuoyu “Mehmet Dişli” ismini “AK Parti yöneticisi Şaban Dişli’nin general kardeşi” olarak biliyordu. Karargâhta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın en yakın çalışma arkadaşları arasında yer alıyordu. Dişli, geçen yıl tümgeneralliğe yükseldi- ğinde, karargâhtaki görev yeri değiştirilmemiş ve Proje Yönetim Daire Başkanlığı görevine bir üst rütbe ile devam etmesi kararlaştırılmıştı.

        7

        İsmi terfisinden 1 yıl sonra yeniden gündeme geldi. 16 Temmuz günü Orgeneral Akar rehin tutulduğu Akıncı Üssü’nden Başbakanlığa helikopter ile gelirken yanında yalnızca Mehmet Dişli vardı. Tam da Akar’ın kurtarılması ile Dişli’nin ağabeyinin siyasi kimliğine atıf yapılıyordu ki, işin rengi bir anda değişti.Dişli’nin Çankaya Köşkü’ne gelmesinin ardından gözaltına alındığı ortaya çıktı. Dişli’nin darbe giri- şimini yöneten isimler arasında olduğu, 15 Temmuz akşamı Orgeneral Akar ve ekibini rehin alan ekibin içinde yer aldığı iddia ediliyor.

        8

        KORGENERAL ERDAL ÖZTÜRK: KÖFTE YERKEN ALINDI

        2002-2004 arasında Kara Harp Okulu Öğrenci Alay Komutanlığı gibi “önemli” bir görevden tuğgeneralliğe yükselen Öztürk, geleceği parlak komutanlar arasında gösteriliyordu. 2012- 2014 arasında Genelkurmay Karargâhı’nın en kritik görevlerinden biri olan Harekât Başkanlığı’na getirildi.

        9

        Bu görev, aynı zamanda Başbakan’ın Askeri Danışmanlığını da yürüteceği anlamına geliyordu. Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ile neredeyse her gün bire bir temas içerisinde olup Türkiye’nin içinde, bölgesinde ve dünya genelinde ortaya çıkan güvenlik risklerini aktardı.

        10

        Başbakan ile Genelkurmay Karargâhı arasında köprü oluşturdu. 15 Temmuz’da bir TV’nin canlı yayı- nında “TSK hiyerarşisi dışında herhangi bir emri dışında tüm personele kışlalarına dönmesi çağrısı yapıyorum.

        11

        Aksi takdirde bu personele hukuki işlem yapılacağını söylüyorum” dedi. Ertesi gün ise Bursa-İnegöl’de eşiyle birlikte köfte yerken gözaltına alındı ve tutuklandı.

        12

        ORGENERAL ADEM HUDUTİ: ŞİMDİ CEZAEVİNDE

        Kosova doğumlu Huduti, tıpkı Akın Öztürk gibi, 1973’te Harp Okulu’ndan mezun oldu. Madanoğlu cuntasını ve 12 Mart muhtırasını Harbiye öğrencisi olarak yaşadı.

        13

        NATO karargâhlarında uzun yıllar görev aldı. 11 Eylül saldırısı sonrasında Afganistan’a Türk askeri gönderilirken, öncü heyete başkanlık ederek altyapı alan hazırlığını yaptı. Korgeneral rütbesinde Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri’ne komuta etti.

        14


        2014’te orgeneralliğe terfi etti ve 2. Ordu Komutanlığı’na atandı. Yetki sahası, PKK’ya karşı iç güvenlik harekâtı yürütülen bölgeydi. PKK’nın kent merkezlerine taşıdığı hendekli terör saldırılarına karşı 1 yıldır yürütülen operasyonları yönetti. Yüksek Askeri Şûra’da yeni bir göreve atanması bekleniyordu.

        15

        15 Temmuz gecesi 2. Ordu bölgesinde de çok sayıda birlik darbe girişimine katıldı. 16 Temmuz sabahı, Huduti gözaltına alındı ve önceki gün hâkim karşısına çıkarılarak tutuklandı.

        16

        DARBE GİRIŞİMİNİ FRENLEYEN 2 İSİM

        ORGENERAL ÜMİT DÜNDAR: ASKERİ KIŞLAYA ÇEKTİ


        15 Temmuz gecesi 100’den fazla general ve amiralin itibarı bir anda “darbecilik” suçlamasıyla yerle bir olurken, yıldızı bir anda yükselen Ümit Dündar oldu. Darbeciler ilk olarak Genelkurmay Karargâhı’nı ele geçirdi.

        17

        Bu sırada hem Orgeneral Hulusi Akar’ı hem de kuvvet komutanlarını rehin alarak TSK’nın emir-komuta zincirini kırdı. Darbecilerin emirleri, tüm birliklere “Genelkurmay’ın emri” aldatmacasıyla geçilirken, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar duruma el koydu.

        18

        Emrindeki 1. Ordu, TSK’nın en büyük ordusuydu. Önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı İstanbul’a çağırarak can güvenliğini sağladı. Ardından, Genelkurmay Başkanlığı’na vekâleten görevlendirildi ve askerlerin kışlasına geri dönmesini sağladı.

        19

        16 Temmuz sabahı da kameraların karşısına “darbe karşıtı modern komutan” imajıyla çıktı. Başarısının Dündar’ı önce kuvvet komutanlığına, ardından Genelkurmay Başkanlı- ğı’na taşıyabileceği konuşuluyor.

        20

        EMEKLİ TÜMGENERAL AHMET YAVUZ: BALYOZ MAĞDURUYDU

        Balyoz davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve 40 ay hapis yattı. Tahliyesinin ardından, sık sık televizyon ekranlarına çıkarak TSK mensuplarına kurulan kumpası anlattı.

        21

        15 Temmuz akşamı İstanbul Beykoz’daki evinde otururken, darbe girişimi başladı. O gece üst düzey komutanlar rehin alınırken, emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz kendisi gibi kumpas mağduru general ve amirallerle birlikte sokaklara çıkarak birlikleri dolaşmaya, askerleri kışlalarına geri dönmeye ikna etmeye çalıştı.

        22

        Darbe girişimini önlemeye çalışan Orgeneral Ümit Dündar sınıf arkadaşıydı. Yavuz da sanki halen görevdeymiş gibi çaba harcadı. Eski askerlerini arayarak “Sakın darbeye katılmayın, darbecilerden gelen emirleri uygulamayın” diye uyardı.

        23

        Sokaklara dökülen vatandaşlarla konuşarak linç girişimlerini önledi. Yavuz, “Bunlar daha önce bizi tutuklamak için sahte darbe planlarını yaptılar. Kendi darbelerinin planını yapmışlar aslında” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ