Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik TSK, YAŞ için elini çabuk tutacak

        Murat GÜRGEN / ANKARA

        Darbe girişimi sonrasında gündeme gelen Yüksek Askeri Şûra’nın (YAŞ) ileri bir tarihe ertelenmesi düşüncesinden vazgeçildi. Terfi ve atamaların bir an önce yapılarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) tüm görevlerine en kısa sürede dönmesi kararlaştırıldı.

        Hükümet, olağanüstü hal uygulamasıyla birlikte sahip olduğu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisini kullanırken, ismi darbe girişimiyle anılan tüm askeri personeli TSK’dan uzaklaştırmayı hedefliyor.

        Darbe girişiminde yer almakla suçlanan general ve amirallerin tamamı açığa alındı. Bunlardan 21’i bu yıl rütbe bekleme süresini tamamlamış ve terfi sırası gelmiş durumda. YAŞ, söz konusu KHK’nın çıkartılması öncesinde toplanırsa, 21 general ve amiral emekliye sevk edilebilecek. Darbe girişimiyle suçlanan isimlerin emekli edilmek yerine memuriyetten çıkartılarak cezalandırılması da gündemdeki yerini koruyor.

        ALT RÜTBEDEN ATAMA

        YAŞ sonrasında general ve ve amiral kadrolarının neredeyse yarısı değişecek. 6 bin 102 albaydan bin 325’inin bu yıl emekli edilebilmesi hukuken mümkün. Bunun dışında darbe girişimine katılan ancak henüz emeklilik sırası gelmeyen albaylar da TSK’dan uzaklaştırılacak. Böylece TSK ile ilişiği kesilen albayların sayısı 3 bini bulabilir.

        Tasfiye sonrasında, orgeneral kadrolu görevlerden bir ya da ikisine korgeneral atacak. Korgeneral, tümgeneral ve tuğgeneral kadrolu görevlerin ise büyük bölümüne bir alt rütbeden komutanlar atanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ