Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnalcık’ın asistanı Prof. Dr. Bülent Arı: Evinin müze olmasını vasiyet etmişti

        Gökhan TİMURHAN / Sami AKBIYIK / Sinan BİLGENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        “Tarihçilerin Kutbu” olarak anılan, 100 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Halil İnalcık için Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde (DTCF) anma töreni düzenlendi. Törene, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı. Kalın, “Hoca’nın ‘İstanbul bir İslam şehri’ adlı makalesini tercüme etmeye karar verdim. Hoca daha sonra makaleyi görmüş ve okumuş ‘Ne güzel bir tercüme, keşke bütün eserlerim böyle tercüme edilseydi’ demiş. Bu söz benim 25 yıldır gurur duyduğum bir sözdür” dedi. İnalcık, bugün Fatih Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Fatih Camii Haziresi’nde defnedilecek.

        Halil İnalcık’ın 18 yıl asistanlığını yapan Prof. Dr. Bülent Arı, duayen hocanın hatıralarını, günlük yaşamını ve evinin müze olma olmasına dair vasiyeti Habertürk’e anlattı. Prof. Arı, 1993’te Halil İnalcık’ın Bilkent Tarih Bölümü’nü kurduğunu ve kendisinin oradaki ilk yüksek lisans ve doktora öğrencisi olduğunu söyledi. Ünlü profesörün bir gününü nasıl yaşadığını da aktaran Prof. Arı, İnalcık’ın her gün sabah 06.00’da kalktığını, işleri ve dersleri bittikten sonra da saat 21.00’de yattığını ifade etti.

        ‘TARİHE KARŞI DÜRÜST OLUN’

        Arı, hocası İnalcık’ın öğrencilerine tavsiyesini ise şöyle dile getirdi: “Tarihe karşı dürüst olun, olaylar karşısında çok yönlü düşünün. Kuru kuruya milliyetçi olmayın, konuyu seçerken milliyetçi olun. Ülkeye nasıl bir faydası olacağını düşünün’ derdi. Kıymeti Batı’da Türkiye’den daha çok anlaşıldı.” İnalcık’ın vasiyetleri arasında İstanbul Dragos’taki evinin müze yapılması olduğunu da söyleyen Prof. Arı, “Dragos’taki evimi müze yapın derdi” dedi.

        BURAYA DEFNEDİLECEK

        Ankara’da vefat eden Prof. Dr. Halil İnalcık’ın defin işlemleri için yapılan hazırlıklar tamamlandı. İnalcık Fatih’teki Millet Kütüphanesi’nin kurucusu Ali Emiri Efendi’nin yakınına defnedilecek. İnalcık’ın defnedilmesi planlanan yerde Osmanlı dönemine ait lahit çıkmasının ardından denenen birkaç yerde, lahitler çıkması üzerine burada karar kılındığı öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ